Jump to content

Coğrafyada Yapamadığım Soru Yardım


FeLSeFeCi
 Share

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar sınav için çalışıyorum ama birkaç sorunun cevabını bulamadım bende sizden yardım isteyeyim dedim.
 
1- Machu Picchu neden And dağlarının üzerindedir ?
2- Chichen Itza basamaklarının anlamı nedir ?
3- Türkiyedeki doğal yaşam turizmi nasıl etkilemektedir ya da diğer soru
4- Türkiyedeki coğrafi koşullar turizmi nasıl etkilemektedir
5- Zorunlu turizm türleri nelerdir ? Bir tek sağlık turizmini biliyorum
6- Nijerya kaça ayrılı ? 2 galiba ama tam emin değilim
7- Rüzgar gücü ne zaman kullanılmaya başlandı
 
Şimdiden vereceğiniz cevaplar iiçin teşekkür ederim.Bir sorunun cevabını bile bilseniz ne mutlu
Link to comment
Share on other sites

Hangi bölüm, hangi ders ve hangi kitaplara çalışıyorsun öncelikle onu sorayım. Daha sonra soruların bazılarının direkt cevabı var bazıları da  sayfalarca yazı yazılır ben biraz düz ağız diliyle kısaca yazacağım sen kendi dilince düzenlersin.
 
1- İstilalara karşı korunaklı olması, yoksa niye dağa çıksınlar bunu da şehrin dağdaki konumu nedeniyle fark edilmemesi olduğunu biliyorum.
Ayrıca bulundukları coğrafi konum yağışın ve sıcaklık ortalamasının yüksek olduğu bir bölge, sıcaklık yükseldikçe azalır mantığından yola çıkarsak insan üzerindeki bunaltıcı etkiyi azaltmak, tarımsal faaliyetleri yıl boyunca yapabilmek birçok farklı ürün alabilmek için olabilir. Tarımla geçindiklerini söylebiliriz eğimi azaltmak için şehirdeki birçok taraça yani terası örnek gösterebiliriz.
2-Kale adıyla tanınan Kukulkan Tapınağı ya da Kukulkan Piramidi: Mayalar bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdir. Örneğin 4 cephesinin her birinde 91 basamak yer alır ki, böylece 4x91’le bulduğumuz 364 sayısına en tepedeki düzlüğü de eklediğimizde yıldaki günlerin sayısı olan 365’i bulmaktayız. Ayrıca, piramiti öyle bir şekilde yönlendirmişlerdir ki, ilkbahar ve sonbaharda ekinoksların gerçekleştiği an, piramite gelen güneş ışıkları piramitin çıkıntıları sayesinde, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusunun S’ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde bir gölge oluşturmaktadır. (İki başlı yılan.) Bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır. Yılanın bir özelliği vücudunun gökcisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S'ler çizebilmesidir. Ayrıca piramiti inandıkları yeraltı alemi katları sayısı gibi 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdir. Piramitin tepesinden bakıldığında 300 hektarlık bir görüş alanına sahip olunur, yani kentteki tüm yapılar görülebilmektedir (Alıntıdır)
Yani Güneşin, yıldızların konumu ve hareketlerini yıl boyunca takip edip bunları mimarilerine aktardıklarını, kısaca astronomi ile ilgilendiklerini hatta bu konu da çok ileri olduklarını söyleyebiliriz.
 
4- Coğrafi faktörlerden mesela dağların denize uzanışı, yükselti, eğim, yerşekillerinin engebeli olması gibi faktörler diyebilir miyiz? Dersek bu ve bunun gibi unsurları yazıp tek tek turizmle (deniz, kış, rafting, mağara, yelken, sörf) olumlu, olumsuz etkisini örneklerle açıklamak gerekir. Mesela, neden rafting (yatağını aşındırmış, yatak eğimi azalmış, s'ler çizen akarsularda yapılmamaktadır gibi rafting turizminin oluşmasını sağlayan veya engelleyen faktörler vardır) veya rüzgar sörfü (Alaçatı gibi rüzgarın şiddetinin belli bir düzeyde ve sürekli olması gib )belli alanlarda yapılmaktadır. Umarım fikir verebilmişimdir.

6- Kaça ayrılır derken fiziki coğrafi anlamda mı yani bizdeki Karadeniz, Akdeniz bölgesi gibi
7- Modern anlamda mı? yani enerji üretilmesi mi? yoksa yel değirmenleri, yelkenli gemilerde kullanması bile olabilir.

Edited by akura
Link to comment
Share on other sites

İlk önce cevap verdiğin için teşekkür ederim kardeş,

 

7 soru yel değirmenleri ne zaman kullanılmaya başlandı.6 soruda evet senin dediğin örneğin kuzey nijerya v.b işte kaça ayrılır onu bilmiyorum.

Rica ederim, işine yaraması umuduyla

İlk yel değirmenleri hakkındaki bilgilerden tam emin olamadığım için yanlış olmasın diye yazmıyorum. Sonuçta sınava gireceksin.

 

Nijeryanın bölgeler olarak sınıflandırılması, aşağıdaki haritaya göre şöyle oluyor 6 bölgeden oluşuyor (Kuzey, Kuzeydoğu, Güneybatı, Güneydoğu, Doğu ve Merkez yani bizdeki İç Anadolu gibi düşün) İdari yapılanması 36 eyalet ve 1 federal başkent bölgesi (Abuja) meydana geliyor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Nigeria_Regions_map.png

 

Burada da yıllara göre Nijeryadaki bölgelerin değişimini gösteriyor en alttaki haritalara bakabilirsin mesela 1960-1963 yıllarında 3 bölgeden meydana geliyormuş. Bir anlamda fedaral sisteme geçişi gösteriyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/States_of_Nigeria

Edited by akura
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...