Jump to content

Selimiye Kışlası


canavar_55

Recommended Posts

III.Selim, Binyediyüzlü yılların sonunda, Nizam-ı Cedid askerleri için bir kışla yaptırmaya karar verir. Çağırır adamlarını;

-"Tez bütün tepelere birer koyun kesilip asıla". der...

Ferman bu; uymamak olmaz. Derhal buyruk yerine getirilir. 7 tepeli şehrin 7 tepesine 7 ayrı koyun kesilip asılır. Amaç sonradan anlaşılır. Bu şekilde, hangi tepe daha havadarsa, et orada daha geç bozulurmuş. En son Selimiye sırtlarındaki koyun bozulmuş.

Hemen inşaat başlamış ve tez zamanda bitirilmiş. Bina ahşap olarak inşaa edilmiş. Mimar, padişahın huzuruna çıkmış ve inşaatın tamamlandığını bildirmiş.

Padişah III.Selim:

-Anlat bakalım mimarbaşı; kaç oda kaç pencere vardır?

Mimarbaşı elpençe divan;

-999 oda üçbin pencere sayın hünkarım...

-Peki niye 1000 değil de 999 ?

-Hünkarım, 1000 olsaydı bir özelliği olmazdı,ama 999 olunca farklı olur.

(Ayrıca, hala korunan ve çok kimsenin bilmediği bir inşaat özelliği de şudur: Bina yerleştirilirken, doğal yapı ile oynanmamış. Yani bir şapka misali tepeye oturtulmuştur. Şöyleki; iç bahçeden zemin kata giriyorsunuz, daha 20 metre gitmeden ve hiç merdiven çıkmadan bir bakıyorsunuz iç bahçe tarafında 3. kattasınız,dış bahçe tarafında 5.kattasınız.)

Yeniçerilerin bir ayaklanması sırasında kışla yıkılmış ve II.Mahmut tarafından yerine kagir bir bina yapılmıştır. daha sonraları Sultan Abdülmecid devrinde 2 önemli tadilat geçirmiş ve dörtbir köşesine yedişer katlı kuleler inşa edilmiştir.

Patlayan Kırım harbinde kışla, İngiliz askerlerine tahsis edilmiştir. Bu dönemde, Florence Nightingale adlı hemşire İstanbul'a gelmiş ve yaralı İngiliz askerleri için tedavisinde görev almıştır. Halen, kışla içerisinde kullandığı oda muhafaza edilmiş ve bir müzeye çevrilmiştir.

Kışla olduğu dönemlerde burası için söylenen bir efsane vardır. Kışla o kadar büyükmüş ki, iki kardeş bu kışlada 7 yıl askerlik yaptıkları halde birbirlerini bulamamışlar.

Cumhuriyet döneminde Selimiye Kışlası kah terk edilmiş, kah askeri ortaokul olarak kullanılmış, kah hapishane olarak....

Gelelim günümüze :

Günümüzde Selimiye Kışlası, I.Ordu Karargahı olarak kullanılmaktadır. Genel teamül olarak I.Ordu komutanı demek geleceğin Genel Kurmay Başkanı demektir.

Yolu bir gün bu İstanbula düşenler bu tarihi binayı mutlaka ziyaret etsinler.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...