Jump to content

Ironmandeki Jarvıs Işletim Sistemi


onurtunc
 Share

Recommended Posts

Extremity Software gururla duyurur: Project J.A.R.V.I.S.

Merhaba, sizlere J.A.R.V.I.S. projesinden biraz bahsetmek istiyorum.

J.A.R.V.I.S. Iron Man filminden hatırlayacağınız ileri yapay zekaya ve teknolojik üstünlüklere sahip olan bilgisayar arabiriminin adıdır.

J.A.R.V.I.S. projesi ismi gereği patent gerektirdiğinden daha sonra tarafımızdan ismi değiştirilerek vücuda getirilecektir.

Peki nedir J.A.R.V.I.S., yada kimdir?

J.A.R.V.I.S. programlama yeteneği gereği kendi işletim sistemine, kendine özgü programlara sahip bir bilgisayar arabirimi bütünüdür. Öğrenebilme yeteneği sayesinde ciltlerce kitabı okuyabilir, okuduğu bilgileri sadece sunmakla kalmayıp bu bilgilerden derleme yapabilir, bu derlemelerle fikir üretebilir, olasılık değerlendirmelerinde bulunabilir.

Peki ne gibi işlerde insanlara faydalı olabilir?

J.A.R.V.I.S. başlangıçta kullanıcı ile sesli iletişim kurabilen ve komutları anlayıp emirleri yerine getiren temel bir bilgisayar programı olması üzre tarafımızdan (Extremity Software) ele alınmıştı. Ancak sesli iletişim ve komutları diğer tüm örneklerinden farklı olarak, kullanılan dilin aksanlarına hatta argosuna göre yorumlayabilme yeteneği, cümle yapılarını milisaniyeler ölçüsünde inceleyip kelimelerin eş anlamlarını karşılaştırıp telafuz edilen cümlede kullanılan eş anlamlıların ordaki anlamını tespit edebilme yeteneği geliştirildiğinde J.A.R.V.I.S. sıradışı şekilde kullanıcıların bilgisayar başında yada uzaktan yönetebilecekleri, bir yardımcı gibi kullanabilecekleri bilgisayarın doğumunu mümkün kıldı.

J.A.R.V.I.S. in kullanılabileceği alanların neredeyse sınırını hayal gücünüze yaslayabilirsiniz. Örneğin yasaların tamamının öğretilmesiyle mahkemede kararı etkileyecek bilgilerin alınması, ulusal güvenlik için insan hareketlerinden olaylar, zamanlamaları ve olasılıkları değerlendirebilecek olması gibi çok faydalı alanlar başta olmak üzere, evinizde bir bilgisayardan edinebileceğiniz bilgileri klavye yada fare yardımı olmaksızın sizin için edinip, okuyabilen, yazdırabilen, ekranınıza getirebilen bir çeşit yardımcı olacaktır.

J.A.R.V.I.S. Prototipinin bugün seviye olarak ulaştığı nokta onu çalıştırmayı denediğimiz ilk bilgisayar üzerinde gösterdiği performans ve donanımsal yeterlilikle doğru orantılı olarak öğrenebilme, yorumlayabilme, etkileşim gibi uluslararası yazılım firmalarının çok uzun geçmişten bu yana hayalini kurdukları "Anlayabilen bilgisayar" teriminin eşiğindedir.

J.A.R.V.I.S. projesi önümüzdeki birkaç ay boyunca (Tahminen 2013 haziranına kadar) öğrenme, yorumlama, anlama, seslendirme, fiziksel harekete dönüştürme ve otomasyon alanlarında geliştirilecek, prototip düzeyinden kullanılabilir, faydalanılabilirlik düzeyine ulaşmasıyla son kullanıcıya ücretli olarak ulaştırılacaktır.

J.A.R.V.I.S. demo sürümü süresiz olarak kullanılabilecek, bu sürümde kullanıcılar temel bilgisayar programlarına doğrudan sesleri ile müdahele edebileceklerdir.

Örneğin;"Merhaba J.A.R.V.I.S." dediğinizde "Merhaba" şeklinde basitçe sizi selamlayabilecek, program çalıştırıldığında yine aynı şekilde etkin olduğunu gösterebilecek, "Sesi aç" dediğinizde %10 seviyesi ile sesi yükseltebilecek, yada "daha, daha" dediğinizde yine %10 seviyesinde, "çok az" dediğinizde önceki komutun devamı olduğunu varsayarak "sesi çok az daha aç" demenize gerek kalmadan sesi %1 seviyesinde açabilecektir.

Bir başka örnekle; "J.A.R.V.I.S. google dan Sayısal loto sonuçlarını ekranıma getir" dediğinizde aramayı gerçekleştirecek, daha önceden edindiği verileri göz önünde bulundurarak bu veriyi kusursuz bir şekilde karşınıza getirebilecek, hatta verdiğiniz komutlarda kullandığınız ifadeye göre (yap, yapar mısın, lütfen gibi) nezaket puanınızı belirleyebilecek, argo konuştuğunuzda bu puanı azaltabilecek, "köle/sahip" ilişkisini kabullenebilecek ve bu doğrultuda sizin sesinizi frekansları tanımlama yoluyla hafızasına alarak hastalandığınızda bile sesinizi tanıyabilecek, başkalarından gelen sesli emirleri reddedebilecektir.

Sıradışı olarak bu güne değin bu tür bilgisayar programlarından farklı olarak J.A.R.V.I.S. sesli etkileşimini ses dosyaları, örnek betikler yada örneklenmiş sesli konutlardan değil, okuyarak anladığı kitaplardaki "telafuz" mantığının gelişimi ölçüsünde kullanıcılara kusursuz bir sohbet deneyimi yaşatabilecektir.

Öyle ki örneğin halinizi hatırınızı her çalışma başlangıcında sorabilecek, tavrınıza göre size telkinde bulunabilecek, en çaresiz durumda bile su içmenizi yada yoga yapmanızı önerebilecektir.

Peki asıl soru; J.A.R.V.I.S. i herkes kullanabilecek mi?

J.A.R.V.I.S. ücretli olmasının yanısıra java tabanlı olarak geliştirileceğinden ve gelişim sürecinin ardından gönüllü geliştiricilere de arzedileceğinden kullanıcıların istekleri esas alınarak gelişecek, böylece her tür kullanıcının gönlündeki yerini alacaktır.

J.A.R.V.I.S. in ulaşılmasını güçleştirmesi muhtemel tek etkenin yoğun işlemci gücünün yanısıra zengin bir donanımsal bütünlüğe ihtiyacı olacaktır. Yüksek maliyetli sistemlerde daha yoğun işlevsel yeteneklere sahip olabileceği kadar, düşük maliyetli sistemlerde de kullanılebilecek sürümlere sahip olacaktır.

Ticari alanda ve özellikle de otomasyon alanında uzaktan telefonla yönlendirilebilme, bir iş yerinin ışıklandırma sisteminden havalandırmasına, elektrik dağıtımına varana kadar tüm işi üstlenebilecek, sorun olduğunda gözden kaçabilecek her ayrıntıyı paylaşabilecek, böylece fiziksel ihtiyacı azaltacaktır.

J.A.R.V.I.S. projesini 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Extremity Software forumlarından takip edebileceksiniz. Bu tarihe kadar proje ile ilgili tüm ayrıntılar gizli tutulacaktır.
 

 

 

 

bu tarz projeleri youtube tada gördüm konuşmana cevap veren sistemler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...