Jump to content

Server 2008 Terminal Lisanslama


dimen_65
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar Windows server 2008 kullanıcısıyım uzak masa üstü bağlantısı (Terminal bağlantı) yapıyorum. Yanlız microsoft terminal bağlantısı için 120 günlük sure tanıyor. Süre dolduktan sonra tekrar reset çekile biliyormuş bunu nasıl yapa bilirim  veya nasıl lisans gire bilirim şimdiden teşşkürler.

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle lisansın yoksa lisanlama yapamazsın.

Bu durumda her seferinde 120 dolmasına yakın program ekle kaldırdan lisanlamyı silip baştan yapıcaksın.

Ama bu seferde herkezin masaüstü ayarları uçucak ve yeniden her kullanıcı ile uğraşmak zorunda kalıcaksın.

Aşağıdada nasıl yapıldığını zamanında prosüdür oarak yazmıştım işine yarar diye düşünüyorum...

 

 

 

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Host Kurulumu RD Session Host Installation

Windows Server 2008’ in ikinci versiyonu, yani R2 (Release Two) piyasaya sürüldükten sonra Windows Server 2008 ailesi içinde bir çok değişikliklerle karşılaştık ve bu değişikliklerden en fazla etkilenen server özellikleri – roller sanallaştırma teknolojileriydi.

Sanallaştırma Teknolojileri ürün ailesi içinde yer alan Terminal Services Teknolojisin de değişiklikler bulunup bu değişikliklerin ilk başında Teknoloji isminin değiştiğini farketmekteyiz.

Remote Desktop Services daha önceden, R2 piyasaya sürülmeden önce Terminal Services teknolojisi olarak bilinmekteydi. R2 ile birlikte bu Teknoloji ismi değiştirilmiş ve Remote Desktop Servisi olarak değiştirilmiştir.

İsim değişimi ile birlikte Server Rolleri aşağıda ki gibi değişiklik göstermiştir.

 

W2008 R2 Öncesi İsmi

W2008 R2 Sonrası İsmi

Terminal Services

Remote Desktop Services

Terminal Server

Remote Desktop Session Host (RD Session Host)

Terminal Services Licensing (TS Licensing)

Remote Desktop Licensing (RD Licensing)

Terminal Services Gateway (TS Gateway)

Remote Desktop Gateway (RD Gateway)

Terminal Services Session Broker (TS Session Broker)

Remote Desktop Connection Broker (RD Connection Broker)

Terminal Services Web Access (TS Web Access)

Remote Desktop Web Access (RD Web Access)

 

 

İsim değişimi ile birlikte Server Rolleri Yönetim Araçları aşağıda ki gibi değişiklik göstermiştir.

 

W2008 R2 Öncesi İsmi

W2008 R2 Sonrası İsmi

Terminal Services Manager

Remote Desktop Services Manager

Terminal Services Configuration

Remote Desktop Session Host Configuration

TS Gateway Manager

Remote Desktop Gateway Manager

TS Licensing Manager

Remote Desktop Licensing Manager

TS RemoteApp Manager

RemoteApp Manager

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windows 2008 Server Manager \Roles\ Add Roles butonunu tıklıyoruz.

Sihirbazımız ilk olarak Before You Begin ekranını getirip Next ile bu bölümü geçiyoruz.

Server Roles bölümünde Yuklemek istediğimiz rolu yani Remote Desktop Services’i seçiyoruz.

 Remote Desktop Services Hakkında bizlere özet bir bilgi veriyor. Bu aydınlatıcı bilgileri makalemizin başında sizler ile paylaştığımız için Next ile devam ediyoruz.

 

Select Role Services bölümünde kurmuş olduğumuz Remote Desktop Servisi Rolune hangi özelliklerinin eklenmesi gerektiğini seçebiliyoruz. Bizler şimdilik sadece Remote Desktop Session Host özelliğini seçip devam ediyoruz.

Application Compatibility ekranında bizleri bir uyarı bekliyor. Remote Desktop servis uygulamasından önce, Remote Desktop Serverimiz üzerine yuklenmiş herhangi bir uygulama var ise bunları sağlıklı bir şekilde çalışamayacağı konusunda bizleri uyarıyor. Eğer böyle bir problem ile karşılaşırsak uygulamaları Uninstall etmemizi ve Remote Desktop kurulumu tamamlandıktan sonra tekrardan kurmamız için bizleri uyarmaktadır.

Authentication Method bölümünde Remote Desktop Serverimizın güvenliğine etki edecek bir seçim yapmalıyız. Bizlerden istemiş olduğu Remote Desktop Servera erişecek olan Clientlerimizin hangi versiyon RDC yazılımını kullandığını sormaktadır. Eğer networkünüzde ve/veya Uzak ofis, Magazalarınız da eski versiyon RDP client veya Thin Clientların üzerinde yuklu olan üçüncü  bir yazılım, linux tabanlı bir uygulama varsa Do Not require Network Level Authentication bölümünü seçiyoruz. 

Licensing Mode bölümünde erişecek olan Clientlarımızın seçimini yapmaktayız. Bu bölümü satın alacak olduğumuz ve erişecek olan clientlarimiz için doğru analiz yapmamız gerekmektedir. Örnek bir senaryo vermemiz gerekirse ;

500 kullanıcısı olan ve 500 clienta sahip bir şirket, bu bölümde Per Device veya Per User seçmesi pek bir anlam ifade etmeyecek ama 500 Clienti olup 1000 Kullanıcısı olan ve 12 saat vardiya ile iki grup halinde çalışan bir şirket bu bölümde Per Device bölümünü seçmesi BT bütçesi açısından kara geçmesine sebeb olacaktır.

Bizler 120 Gun luk deneme süresinden yararlanacağız ve eğer memnun kalırsak 120 Gun içinde Lisasnları ekleyerek kullanıma devam edeceğimizi belirtiyoruz. Memnun kalmayanı görmediğimi de belirtmek isterim J

 

User Groups bölümünde Remote Desktop Serverimiza bağlanak olan kullanıcılarımızı ekliyoruz. Default olarak Administrator Grubunun üyelerinde bu hakka sahip olup bizler Domain User gibi Domain ortamında hemen hemen hiç bir hakka sahip olmayan kullanıcılarımızın serverimiza bağlanmasını sağlıyoruz.

Bu bölümde Remote Desktop kurulumu ile birlikte hazır gelen Microsoft’ un kullanıma hazır hale getirmiş olduğu Remote Desktop User’s grubunu (seçebileceğimiz gibi kendimizin özelleştirmiş olduğumuz grupları ki ben RemoteAPP isminde bir grup oluşturdum ve gerekli hakkı bu gruba verdim ) seçebiliriz.

Configura Client Exprerience özelliği r2 ile birlikte gelen yeni bir özelliktir. Daha önce ki Terminal Services Makalelerimizi inceleyen kişilerin bu adımlara kadar olan adımların neredeyse aynı olduğunu dikkat edeceklerdir. Fakat Configura Client Exprerience özelliği r2 ile birlikte gelmekte olan yeni bir özelliktir. R2 öncesi Client Exprerience özelliğini kullana bilmek için, Terminal Services rolunden bağımsız olarak ayrı olarak kurup – yapılandırıyorduk. R2 ile birlikte bu özellik kurulum adımlarında bizlere sorulmakta olup operasyon adımlarımızı kolaylaştırmaktadır.

Client Exprerience Nedir ? sorusunu cevaplarsak, bilindiği gibi her bir server İşletim sistemi eş zamanlı piyasaya sürülen client İşletim sistemleri ile uyumluluğu beraberinde getirmektedir.

Bundan önce ki server İşletim sistemlerinde, windows server 2003’ ün Windows XP ile uyumluluğu, Windows server 2008’ in Vista İşletim sistemi ile birlikte uyumlu olduğu gibi Windows server 2008 R2 ‘ de yeni son kullanıcı İşletim sistemimiz Windows Seven ile birlikte bire bir uyumlu duruma gelmiştir. Bizler Configura Client Exprerience bölümünde Remote Desktop Host Serverimizın hizmet edecek olduğu kullanıcılara Windows Seven’ in özelliklerini sağlayabilmesi için gerekli kutuları dolduruyoruz.

 

Audio and video playback redirection.RD Host Servisini kullanacak olan son kullanıcıların , bilgisayarlarından RD Host server ses ve video iletişimlerinin yönlendirmesini sağlayan özelliktir.

Audio recording redirection.RD Host Servisini kullanacak olan son kullanıcıların , bilgisayarlarında bulunan ses kayıt cihazlarının (microfon vb.) RD Host Servera yönlendirilmesini sağlayan özelliktir.

Desktop composition. Client Exprerience özelliği olarak belirtebiliriz. sayesinde, Client Exprerience  özelliği, RD Host server bağlantı kuracak her bir kullanıcımız Windows Seven’ in sahip olduğu özelliklere ve arayüzlerine sahip olacaktır.

Desktop Experience özelliği;

Windows Server 2008 R2 Desktop Experience özelliği, aşağıda ki W7 özelliklerini içermektedir.

·         Windows CalendarWindows Mail

·         Windows Media Player

·         Desktop themes

·         Video for Windows (AVI support)

·         Windows Photo Gallery

·         Windows SideShow

·         Windows Defender

·         Disk Cleanup

·         Sync Center

·         Sound Recorder

·         Character Map

·         Snipping Tool

Not : Desktop Experience Özelliğini kullanabilmesi için, son kullanıcı bilgisayarlarının RDC 7.0 sürümüne sahip olması gerekmektedir.

 

Confirmation bölümünde yapmış olduğumuz uygulamalar ve yapılandırma hakkında özet bir bilgi veriyor ve Install butonu ile kuruluma başlıyoruz.

 

Result Kurulum tamamlandıktan sonra ayarların Serverimiza uygulanması için yeniden başlatmamız gerektiğini uyarıyor.

 

Remote Desktop Host Serverimiz üzerinde Remote bolumu içinde, kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen Remote Desktop isteklerinin izinli olması gerektiğini belirtiyoruz.

Yapmış olduğumuz bu değişiklik sonrasında bizlere bir uyarı – bilgilendirme vermekte olup bu iznimizin aynı zamanda Windows Firewall üzerinde bir kural oluşturacağını bildirmektedir.

 

Remote Desktop Services hakkında başka makalelerde buluşmak üzere.

 

 

 

 

 

 

 

Lisasları Aktif etmek için sırasıyla;

Remote Desktop Session Host Configuration girilir,

  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...