Jump to content

Hangi Bulut Depolama Servisini Tercih Etmeliyiz?


Bay_RC
 Share

Recommended Posts

Hangi bulut depolama servisini tercih etmeliyiz?

 

Artık verilerimizi emanet ettiğimiz ve doğrudan üzerinde uygulamaları çalıştırdığımız bulut servisleri yaygınlaşmaya başladı. Sizler için bunlar arasından Box, SOS Online Backup, Dropbox, Amazon Cloud Drive, Windows Live Sky Drive ve TTnet Bulutu inceledik.

 

Small-White-Cloud-455x314.jpg

 

Türkiye’den TTnet’in bulut hizmetini de aralarına koyduğumuz toplam 6 bulut servisinin incelemesi ve birbirinden farkını haberde bulabilirsiniz.

 

Box

 

Box.net olarak da bilinen site ilk olarak bakıldığında rakiplerine göre site tasarımıyla öne çıkıyor. “Basitçe Paylaş” sloganıyla yola çıkan siteye HTML5’ın nimetleri sayesinde veriler sürüklenip bırakılarak da aktarılabiliyor.

 

box-455x242.jpg

Box kullanıcılarına özel dosyalar yaratabilme imkanı yanında dosyaları başkalarıyla da paylaşabilmeleri için fırsat veriyor. Depolama imkanlarının yanı sıra web üzerinde bazı uygulamaların da kullanılmasını sağlayan site, iPad ve iPhone uygulamasıyla erişimi mobil ortama da taşımış durumda.

5 GB bedava depolama alanı sunan sitenin öne çıkan özellikleri arasında hızla gerçekleşen upload’ları da ekleyebiliriz. Siteye en fazla 25 MB’lık parçalar atılabiliyor. 25 GB’lık depolama alanı için ayda 10 dolar ödemek yeterli olurken 50GB için 20 doları gözden çıkarmak gerekiyor.

 

SOS Online Backup

 

SOS’e veri yüklemek için birçok yol bulunuyor. Öncelikle klasik görünümde kullanıcılar taşı ve bırak seçeneğini kullanabilirken sistemin tamamı da gözden geçirilebiliyor. SOS’in kendi sihirbazı kullanıldığında fotoğraf, video ve müzik gibi yedeklenmesi istenecek seçenekler kendiliğinden seçilebiliyor.

 

SOS-455x273.jpg

 

SOS Live Protect özelliği sayesinde SOS sistemiyle görüntülenen önemli dosyalarını seçebiliyor. Seçilen dosyalar çevrimiçi sunucuda yedekleniyor ve kaybolmayacaklarından emin olabiliyorsunuz. SOS’ta da iPhone uygulaması da bulunuyor. Uygulamayla buluttaki dosyaları indirebiliyor, görebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz.

Diğer depolama alanlarının aksine bedava depolama alnı sunmayan SOS’in en düşük depolama alanı 50 GB’tan başlıyor ve fiyatı ayda 9,95 dolarken yılda 79,99 dolara sağlanabiliyor. 100 GB’lık depolama alanı için yılda 99,95 dolar ödemek gerekiyor. SOS iki ya da üç yıllık ödeme seçenekleri de sunabiliyor.

 

Dropbox

 

Basit arayüze sahip hizmet platformlarından biri olan Dropbox, Box’ın aksine servisi kullanmak için bir uygulama indirilmesini zorunlu kılıyor. Uygulama aslında sıradan bir Windows klasörü gibi görünüyor ve yedeklemek istenilen dosyaların oraya taşınmasıyla buluta yükleme işlemi gerçekleşiyor.

Dosyalar klasöre taşınmadan da üzerlerine gelip sağ tıklayarak açılan pencerede Dropbox seçeneği yardımıyla da buluta aktarılabiliyor.

 

Dropbox-455x288.jpg

 

Ayrıca servis yapılan tüm işlemleri kaydederek daha sonra takip edilebilmesini sağlıyor. Bunun yanında yüklenen dosyaların türlerini algılayarak ona göre davranabiliyor. Örneğin, yüklenenlerin fotoğraf olduğunu algılıyor ve doğrudan foto galeriler oluşturuyor.

Oluşturulan bu galeriler ya da herhangi bir içerik istendiğinde kolayca arkadaşlarla paylaşılabiliyor. Bu özellik Facebook, Flickr gibi sitelerin daha yüksek kapasitelisi olarak düşünülebilir. Aynı zamanda akıllı telefon gibi cihazlardan alınan görüntüler bilgisayara aktarılmadan da doğrudan buluta aktarılabiliyor.

Dropbox, 2 GB depolama alanını bedava sunarken ayda 10 dolar karşılığında 50 GB, ayda 20 dolara da 100 GB depolama alanı veriyor.

 

Amazon Cloud Drive

 

Amazon’un bulut servisini kullananlar yükledikleri veriler arasında müzik bulunuyorsa internete bağlanan herhangi bir bilgisayar ya da Android tabanlı cihaz aracılığıyla bulut üzerinde oynatabiliyor.

Ayrıca Amazon yine kendi servisleriyle bütünleştirdiği bulut hizmetinde kendi sitesinden sonradan satın alınan müzikleri doğrudan bulutuna ücretsiz olarak yüklüyor. Yani Amazon’dan müzik alan bir kişi otomatik olarak bulut hizmetini de almış oluyor.

amazon2-455x242.jpg

Dosya yükleme ve indirme ekranı oldukça basit olan servis özellikle büyük yedekler için biraz sıkıntı yaratıyor. Öyle ki, her dosyayı ayrı ayrı seçmeden klasörleri aktarmak imkansız. Bunun yanında diğer servislerin aksine dosyaların başkalarıyla paylaşılmasına olanak tanınmıyor. Gizlilikle ilgili de şüphe uyandıran Amazon bulutu yükleme ve indirmelerde oldukça hızlı.

5 GB bedava alan sunan servis, her gigabayt için 1 dolar talep ediyor. 20 GB’lık alanın bedeli yılda 20 dolarken 50 GB’ın bedeli 50 dolar. Bu şekilde 1 TB’a kadar çıkmak mümkün.

 

Windows Live SkyDrive

 

2007’de açılan servis 25 GB’lık alanıyla tamamen ücretsiz olarak çalışıyor. Dosyalar kolayca yüklenirken kullanıcıların istediği gibi düzenlenebiliyor. Yüklenen veriler genel, özel ya da kişisel klasörlerde saklanarak kimlerin nasıl görüp göremeyeceğine karar veriyor.

Dosyaların paylaşımı da e-postayla gönderilen davetin kabul edilmesine bakıyor. Eğer karşınızdaki davetinizi kabul ederse sizin belirlediğiniz ölçüde verilere erişebiliyor.

 

windowslive-455x242.jpg

Belki de SkyDrive’ın en büyük avantajı Word, Excel, Powerpoint gibi Office programlarını da cihaz bağımsız olarak, yazılıma para ödemeye gerek kalmadan çalıştırabilmesi. Servisin bir diğer avantajı Hotmail ile bütünleşik çalışabilmesi. Bu ortaklık kullanıcıların yaklaşık 200 fotoğrafı büyüklük endişesi duymadan tek seferde gönderebilmesini sağlıyor.

Sadece 25 GB ile sınırlı olan servis için büyük yedekler almayı beklemek hayalcilik olsa da bireysel kullanıcılar için tamamen ücretsiz olması çekici olabilir.

 

TTnet Bulutu Netdisk

 

TTnet’in duyurduğu bulut servisi Windows, Mac Linux ve iOS ile çalışabiliyor. Fotoğraf ve videoları kendiliğinden algılayabilen sistemin Türk kullanıcılar için en büyük avantajı Türkçe destek verebiliyor olması.

 

ttnetbulut-455x358.jpg

 

1 GB’lık alanı TTnet abonelerine ücretsiz olarak sunan sistem, 50 GB’lık alan için 4,99 lira istiyor. Netdisk’in sınırsız olarak tanımladığı ancak her zamanki gibi üzerine bir yıldız iliştirilen modeldeyse 150 GB ve devamındaki günlerde 500 MB kullanarak en fazla 165 GB için ayda 9,99 lira bedel isteniyor.

Edited by RoyalCrown_SeRCaN
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...