Jump to content

C# Debug Mode - Release Mode Nedir ?


SimpsoN_Bart
 Share

Recommended Posts

Program geliştirme sürecinde bu terimleri bir çoğunuz duymuşsunuzdur. Peki nedir bunlar ? Ne işe yarar ? Ne farkları vardır ? Bu yazımda sizleri ders notlarımdan ve tecrübelerimden bahsetmek istiyorum.

Microsoft.NET ortamında geliştirdiğiniz yazılımlar debug veya release modda derlenir. Bu birçok yazılım dilinde bu şekildedir. Bu iki derleme yönteminin işlevsellik ve optimizasyon açısında önemli farkları vardır.

 

DEBUG VE DEBUGGING NEDİR ?

Debugging terim olarak, bir bilgisayar programı veye elektronik cihazdaki hataları metodik olarak bulmak, sayısını azaltmak ve bu sayede beklendiği gibi davranmasını sağlamak için yapılan işlemdir.

 

Debug ve Debugging ismi, Türkçe'si böcek ayıklama olup, bu ismin kökeni 1940'lara dayanır. Harvard Üniversitesinde Mark II isimli bilgisayarın bir rölesine sıkışan güve, operasyonel problemler oluşturğunda ilk defa bu böcek ayıklama işi için debugging ifadesi kullanılmıştır. Daha sonra 1945' de havacılıkta bu terimin yazılım hatalarının giderilmesi için kullanıldığı ilk defa görülmüştür. Yazılımcılar 1950'lerde bu terimi benimsemişlerdir.

 

DEBUG MODE

Bir proje geliştirme aşamasında debug modda derlenerek çalıştırılır. Bir assembly debug modda derlendiğinde satır satır debug edilmesi içib ekstra debug bilgileri eklenir. Ayrıca ekstra debug yardımıcısı .pdb dosyaları da bu modda ilgili assembly'nin yanında yer alır. Bu tip derlenen assembly'ler genelde daha büyük boyutlu ve optimize edilmediği için yavaş çalışırlar. Bu tip assembly'lerin Web veya son kullanıcı ortamları gibi gerçek ortamlarda çalıştırılmaması gerekir. Web projelerinde projeyi Release modda derlemeniz yetmez. Ayrıca web.config dosyasından compilation tag ındaki debug="true" kısmını false olarak değiştirmeniz gerekir.

 

RELEASE MODE

Release Mode, geliştirme bittikten sonra yayına çıkacak olan veyahut paylaşacak assembly'nin derlenmesi için en son derlendiği moddur. Burada derleyici ilgili proje ayarlarını da göze alarak uygulamanın en hızlı çalışması için gerekli optimizasyonları yaparak assembly üretir. Bu şekilde derlenen assembly ler genelde boyut olarak küçüktür ve debug moddan çok daha hızlı çalışır fakat debug edilmesi mümkün değildir.

 

Debug ve Release mode arasında geçiş yapmak çok kolaydır. Sadece Visual Studio barında Build Mode kutusundaki seçeneği değiştirip tekrar derlemek yeterlidir.

Bcbpr3P.png

 

Son olarak Projenizi, kod yazarken, arada sırada derleyip derleme zamanı hatalarını düzeltmek iyi bir alışkanlıktır. Ben bu iş için sürekli kısayol kullanırım."Tekrar Derle" kısayolu Visual Studio için CTRL+SHIFT+B dir. Elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Bundan sonra C# ve diğer diller için bu tarz teknik bilgiler vermeye çalışacağım. Kodlama hayatınızda başarılar arkadaşlar.

Edited by SimpsoN_Bart
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...