Jump to content

Windows Xp Sp1 Desteği Sona Eriyor


MrNxDmX

Recommended Posts

Windows 98 ve Windows ME desteklerinin sona erdirilmesi tartışmaları bitmeden, Micrsoft'un XP SP1 desteğinin de sonu geliyor. 10 ekim 2006'dan itibaren bu ürün için güvenlik güncellemesi yayınlanmayacak. Microsoft'un Windows XP Service Pack 1 (SP1) ve Service Pack 1a (SP1a) için desteğini 10 ekim 2006 itibariyle sona erdireceği ve bu 2 ürün için artık güvenlik güncellemesi yapmayacağı bildiriliyor.

Microsoft Service Pack 1'i, Windows XP'nin piyasaya verilişinden 1 yıl sonra yani 9 eylül 2002 tarihinde yayınlamıştı. En önemli geliştirmeler, USB 2.0 standard ve Set Program Access ile Defaults özellikleriydi. Service Pack 1a da, kısa bir süre sonra, Sun Microsystems'in Windws'dan Java sanal makinasının çıkarılması ile ilgili davanın bir sonucu olarak yayınlanmıştı. Microsoft neden bu desteğin kaldırıldığı konusunda yorum yapmıyor. Sadece servis paketlerinin bir sonraki versiyonun çıkarılmasından 12 ay sonra sona erme kuralı olduğunu bildiriyor. Gerçi bu sürenin 24 aya kadar uzatılması da kurallar içinde. Hatırlanacağı üzere Windows XP için Service Pack eylül 2004'de yayınlanmıştı. Araştırma Şirketi Gartner'ın akim/kasım 2005 aylarında ABD'de yaptığı bir araştırmaya göre büyük Amerikan şirketlerinin % 61'i Service Pack 2'ye geçmiş durumda. Ama Avrupa'da bu oran aynı tarihte % 36'ydı. Araştırmanın yapılmasından bu yana geçen 9 ayda aşka firmaların da SP2'ye geçtiği düşünülenilirse de uzmanlar 2 yıllık sürenin daha uygun olacağını bildiriyorlar.

Uzmanlar SP'lerin değiştirilmesinin, İşletim sistemi değiştirmekten zor olduğuna işaret ederek;

Bir sürü planlama ve test çalışması yapılması gerekiyor. Bilgi İşlem organizasyonları, bu nedenle 2 yıl olmasını istiyorlar. Bu arada SP2'yi atlayıp, SP3'ü beklemeyi tercih edenler de var.

Ancak Service Pack 3'ün 2007 sonlarına sarkabileceği bildiriliyor. Internet Explorer 7, Windows Media Player 11 ve belki de WinFX için yamaların yer alacağı SP3'ün içeriğinin bile halen tartışıldığı da biliniyor. Şirketlerin çoğu kullanmakta oldukları 3.parti yazılımların ya da kendi geliştirdikleri uygulamaların çalışıp çalışmadığını test etmeden service pack değiştirmek istemiyorlar. Bu da zaman isteyen bir iş. Hatta bazı firmalar bunu mümkün olduğunca ertelemeyi tercih ediyorlar.

Service Pack 2'de pek çok önemli değişiklik bulunuyordu. Mesela Internet Explorer, ActiveX controlleri kurulduğunda uyaran bir çubuk, RPC ve güvenlik değişiklikleri, veri çekilmesine karşı koruma gibi. Yani bu değişim bir hayli büyüktü ve pek çok firma yapmamayı tercih etti.Desteğin kesilmesinin en çok büyük firmaları etkileyecği düşünülüyor. Çünkü bireylerin, küçük ve orta ölçekli firmaların, Windows'un otomatik özelliği sayesinde, kendileri bile farkına varmadan değişimi tamamladığı bildiriliyor.

Alıntıdır...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...