Jump to content

Duygusal zeka’yı geliştirmenin 7 yolu


cuma_08

Recommended Posts

Duygusal zeka nedir?

Ne şekilde iyi, ne şekilde kötü hissettiğimizi ve kötüyü iyiye nasıl dönüştüreceğimizi bilmek demek. Yaratılış özellikleri, çocukluk tecrübeleri ve daha sonraki öğrenilenlerin bileşiminin sonucudur duygusal zeka. Ne hissettiğimizi bilmek, güçlü ve zayıf noktalarınız konunda emin olmak ve bu duyguları sağlam kararla almakta kullanmak gibi özellikleri ihtiva eden bir şey bu. Aynı zamanda değişik ruh hallerinizden şaşmamanızı sağlayan da yine o.

Duygusal zeka insanların şahsi ve mesleki anlamda başarılı olmalarını IQ’dan daha fazla etkiliyor. Duygusal zekayla insanların ortak duyguları, iletişim becerileri, insanlık anlayışları, incelik, kibarlık, nezaket gibi yetenekleri tanımlanıyor.

İşte duygusal zeka’yı geliştirmenin 7 yolu;

1. Kendinizi tanıyın: kim olduğunuzu öğrenin. Duygusal zeka kendinizi tanımanızı şart koşar.

2. duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin: duygularınızdan veya diğer insanların duygularından ne kadar az korkarsanız duygusal durumlarla o kadar rahat başa çıkabilirsiniz. Duygu dünyanızı iyi öğrenip tanıyın, çünkü bunlar sizin hayatınızın ayrılmaz parçasıdır. Kendinize sık sık “Kendimi nasıl hissediyorum ve bu duyguyu vücudumun en çok neresinde hissediyorum? Böyle hissetmemi sağlayan nedir? Bununla nasıl başa çıkabilirim?” şeklinde sorular sorun.

3. Şahsi özelliklerinizi başkalarına açık tutun: Hepimiz farklıyız. Farklı olmak diğerlerinden daha iyi ya da daha kötü olmak değildir. Onların dünyaya bakış açılarının sizinkinden farklı olduğunu ne kadar çabuk anlarsanız, onları da o kadar çabuk tanırsınız. Bu da sizin duygusal zekanızın gelişmesi demektir.

4. İletişim kurma becerinizi geliştirin: Kendiniz ifade etme yöntemlerinizi geliştirin. Kelime hazinenizi zenginleştirin. Yeni kelimeler öğrenin, özellikle duygu ve düşünce ifade eden kelimeleri. Kendinizi çok yönlü ifade edebilme cesaretiniz olsun. Bazen hal ve hareketleriniz kelimelerinizden çok daha fazla anlam taşır. Mesela tatlı bir tebessüm bile karşımızdakine iyi bir teselli verebilir.

5. Problem çözücü olun: Mümkün mertebe çok çeşitli olaylar ve problemler üzerinde düşünün ve bunlara çözümler getirmeye çalışın. Eğer problemlerden korkup kaçmaz ve onları birer fırsat, kendini ispatlama imkanı olarak görürseniz, çözmemeniz için hiçbir sebebiniz kalmaz.

6. Tenkitlere açık olun: duygusal zekada tenkit yapabilmek ve tenkide açık olmak da çok önemlidir. Tenkide açık olun, bırakın sizi tenkit etsinler. Bundan rahatsızlık duymayın. Bu sayede kendinizdeki olumlu ve olumsuz yönleri öğrenme fırsatını elde edersiniz. Siz de tenkit yapın. Ancak bu başkalarının onurunu kıracak şekilde değil, tamir edici olmalı.

7. İnsanlarla ilgilenin: yeni insanlarla tanışıp onların kültürlerini öğrenin. Değişik insan psikolojileri hakkında bilgi edinin. İnsanları harekete geçiren akımları, onların hayat hikayelerini okuyun. Kendinizi ve diğer insanları keşfedin.

Kaynak: "Genç Beyin" dergisinden kısaltarak yazdım.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...