Jump to content

19 Mayıs'a 'gökyüzü' de eşlik edecek


Recommended Posts

aymoonhbr6785.jpg

19 Mayıs'ta Ay ve Venüs batı ufkunda birbirlerine yaklaşarak Türk Bayrağı'ndaki görünümü alacak.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi ve Astronomu Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Kalkan ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Tanyeri, yaptıkları açıklamada, 19 Mayıs Cumartesi günü gökyüzünde ender rastlanabilecek bir gökyüzü olayının yaşanacağını söylediler.

Bu yılın astronomide olağanüstü rastlantıların biraraya geldiği bir yıl olacağını belirten Doç. Dr. Kalkan, en ilginç rastlantının da 19 Mayıs günü yaşanacağını açıkladı.

Doç. Dr. Kalkan, 19 Mayıs günü Ay ve Venüs'ün batı ufkunda birbirlerine yaklaşacağını, bu görüntünün Türk Bayrağı'ndaki ay ve yıldızı andıracağını söyledi.

500 milyonda bir ihtimal

Prof. Dr. Tanyeri de Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 88'inci yıl dönümüne denk gelen bu olayın, 500 milyonda bir ihtimal olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tanyeri, "Ay ve yıldız birçok kez bayrağımızın şeklini almıştır. Bir daha 18 Mayıs 2026 yılında görülecektir. Ancak bu rastlantının 19 Mayıs gününe denk gelmesi, 500 milyonda bir ihtimaldir. Venüs ve Ay birlikte batı yönüne doğru ilerleyecek. Güneş saat 19.20 sıralarında battıktan sonra ise 'ay-yıldız' görünümü doğal olarak çok daha belirgin bir hale gelecektir. Bu görüntü, saat 22.30'a kadar sürecektir."

mon4mns55647.jpg

Prof. Dr. Tanyeri, 28 Temmuz 1389 yılında Kosova Meydan Muharebesi sonunda Jüpiter'in Ay'ın hilali önüne gelmesiyle ve bu görüntünün şehit bir askerin göllenen kanına yansıyarak Türk Bayrağı'nın yaratılmasına ilham kaynağı olduğunu da belirtti.

cnntürk

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...