Jump to content

umutbsl
 Share

Recommended Posts

Bilgisayar bir süre sonra kendiliğinden kapanıyor !

Genellikle bir çok kişinin karşılaştığı sorunlardan biri de bilgisayarın belirli bir süre çalışıp ardından tamamen kendi kendine kapanması problemidir. Bu sorun ısı veya kısa devre kaynaklı durumlardan biridir. Bilgisayarınız bir süre çalışıp kendiliğinden kapandığı zaman ne yapmanız gerektiğini sizlere adım adım anlatacağız işlemler gözünüzü korkutmasın çok basit birkaç işlem ile bu problemi çözebilirsiniz.

En sık olarak bu problem ısı kaynaklı bir sorundur bilgisayarınız aşırı derecede ısınıyordur ve herhangi bir parçası ısıdan zarar görmemesi için cihaz kendini kapatıyordur ve eğer probleminiz bu ise yani ısınmadan dolayı kapanıyor ise bu arızanın en belirgin özelliği cihaz kapandığında power yani açma tuşuna bastığınızda hemen açılmıyor ise aradan 15-20 dakika gibi bir süre geçtikten sonra bastığınızda açılıyor ise %100 ısınmadan dolayıdır çünkü yüksek derecede ısınmış bir cihaz düğmeye bastığınız halde açılmaz ancak soğuduğu zaman açılabilir.

Peki bilgisayarımın kapanmaması için ne yapabilirim?

1 – İşlemci üzerinden bulunan işlemci fanını kontrol ediniz dönüyor mu veya kablosu takılı mı? Kablosu takılı değilse cihazınız kapalı konumdayken kablosunu takın. Eğer fan dönmüyor veya dönmekte zorlanıyor ise fanı değiştirin veya pas sökücü kullanarak müdahele etmeyi deneyin.

2 – İşlemci fanınızın üzerinde bulunan aşırı tozları temizleyin mümkünse bir komprasör aracılığıyla tozları püskürtün.

3 – İşlemci fanı ve işlemci arasında termal macun bulunur bu macunu kurumuşsa yenileyin.

Yukarıdaki işlemleri yaptıkan sonra bilgisayarınızda ısı problemi kalmayacaktır ancak fanınızda herhangi bir problem görünmüyor ise çok fazla uğraşmayın hemen diğer ihtimalleri değerlendirelim.

Bilgisayarın kapanması sadece İşlemci fanından değil elbetteki bunun en büyük 2. Belirtisi ise Ekran kartınızın durumudur.  Anakartınızın üzerinde bulunan ekran kartı ısı yapıyor ise de bilgisayarınız zarar görmesin diye kendini kapatır.

Soru : Peki ekran kartından olduğunu nasıl anlayabilirim?

Cevap : Bilgisayarınız bir süre çalıştı ve kapandı, Kapandıktan hemen sonra bilgisayarınızın power yani elektrik fişini çekin ve elinizi ekran kartının üzerine dokundurun eğer elinizi yakacak derecede bir ısı görürseniz muhtemelen sorununuz ekran kartından kaynaklanıyordur.

Soru : Ekran kartı aşırı derecede ısınmış galiba ekran kartından ama ne yapabilirim ki?

Cevap : Ekran kartlarının üzerinde genellikle soğutucu veya fan bulunur ikisinden biri mutlaka vardır bunları sökün ve gidip bir ekran kartı fanı satın alın (ortalama 10 tl)  emin olmak için ekran kartınızı da kendinizle götürün genellikle ekran kartı fanları standart boyuttadır ancak aksilik çıkmaması açısından götürmeniz daha sağlıklı hemen ekran kartımızın arka tarafında bulunan 2 plastik soketi bir pense yardımıyla sıkıştırın ve iteleyin bu işlemi yaptıktan sonra ekran kartınızın üzerindeki eski fanı sökmüş olacaksınız. Eski fanı söktükten sonra yeni fanınızı 2 deliğe denk gelecek şekilde ayarlayın ve soketlerin üzerine bastırın ve bu kadar yeni fanınız oturdu. Fanınızın üzerinde bulunan kabloyu ekran kartında ilgili yere takın ve işlem bu kadar bu işlemden sonra ekran kartınızı yerine oturtun ve bilgisayarınızı çalıştırın.

windows-7-internet-explorer-11-300x168.j

Not : Ekran kartı fanını takmadan önce macunu kurumuşsa ve elinizde termal macun var ise ekran kartı fanının arkasına bir dokunuş kadar sürün ve fanı öyle oturtun.

Yukarıdaki işlemler genellikle %80 olarak karşılaşılan bir kapanma sorunudur ve umarım sorununuz anlattıklarımızla çözülmüştür.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...