Jump to content

Habib-i Neccar Camii tarihi ve resimleri


cuma_08

Recommended Posts

Antakya, Habib-i Neccar Dağı'nın eteklerinde kurulmuş. Hem Müslümanlar hem Hıristiyanlar için kutsal bir kent. Bir zamanlar şehir nüfusunun beşyüz bin olduğu söyleniyor. Ünlü Makedon Kralı İskender ile Pers Kralı III. Darius'un ordusu İskenderun Körfezi'nin doğu ucunda, Deliçay kıyısındaki İssos'ta savaşa tutuşmuşlar. Pers ordusunu yenilgiye uğratan İskender, Myriandros (İskenderun)'a geçerek şehrin adını "Alexandreia" olarak değiştirmiş.

Habib-i Neccar camiine ait resimler;

habibineccarcamiikucukrrn0.jpg

hbbcam305305ny5.jpg

Yasin Suresi'nde geçen olay

St. Pierre Kilisesi'nin bulunduğu dağa adını veren Habib-i Neccar, aslında Hz. İsa'ya iman etmiş bir insan. Yaşadığı dönemin Antakya'sında putperestliği reddetmiş, Hz. İsa'nın üç elçisini desteklemiş, bu yüzden şehit edilmiş bir evliya kabul ediliyor. Müslümanlar Habib-i Neccar'ı öylesine kabullenmişler ki, mezarının bulunduğu yer üzerinde onun adına cami inşa etmişler. Kur'an-ı Kerim'in Yasin suresinde adı belirtilmeyen bir kahramanın Habib-i Neccar olduğu kabul ediliyor. Kur'an'da geçen olay özetle şöyledir:

Elçiler şehit edildi

Hz. İsa, Antakya'ya iki elçi, gönderir, peşlerinden bir elçi daha gönderir. İki elçi Antakya'ya girerken Habib-i Neccar ile karşılaşır. Neccar, Hz. İsa'nın getirdiği dine iman eder. Ancak, elçiler Antakyalılar tarafından hoş karşılanmazlar. Habib-i Neccar, şehre giderek Antakyalılara "Sizden hiçbir ücret talep etmeden Hakk dinini anlatan bu elçilerin söylediklerine uyun" diye seslenir. Hz. İsa'nın elçileri de, Habib-i Neccar da işkence altında şehit olurlar. Habib-i Neccar, ölürken bile "Keşke Rabbimin bizi cennete soktuğunu kavmim de görseydi" der.

Hz.İsa (a.s.)’ın havarilerinden olan Yunus ve Yahya (Yuhanna ve Pavlos) Hz.lerinin türbelerinin girişine ait resim.

hab305bg305r305skap305see5.jpg

Hz.İsa (a.s.)’ın iki havarisi Yunus ve Yahya (Yuhanna ve Pavlos) Hz.lerinin kabirlerine ait resimler.

hab305b305neccarzsm2.jpg

Yıkıldı yine yapıldı

Antakya, Ubeydullah Bin Cerrah tarafından M.S 636 yılında fethedildiği dönemde Habib-i Neccar ve Hz. İsa'nın iki elçisinin bulunduğu yerde fethin sembolü olarak bir cami inşa edilmiş. Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan Anadolu'da yapılmış ilk cami bu. Caminin girişindeki türbede isimleri Yuhanna ve Pavlus olan iki elçiden Yahya ve Yunus hazretleri olarak söz ediliyor. Habib-i Neccar'ın sandukası da aynı camide. Müslümanlar bu türbeyi ziyaret edip dua ediyorlar. Antakya, Haçlı seferleri döneminde Antakya Prensliği olarak bir süre Hıristiyanların elinde kaldı. Haçlılar, Antakya'yı işgal ettikten sonra kentteki sivil Müslümanları kılıçtan geçirdiler. Memluk Sultanı Baybars daha sonra Antakya'yı Haçlılardan geri almış, Habib-i Neccar Camii'ni de yeniden yaptırmış.

Link to comment
Share on other sites

evet ben de ziyaret ettim cu camii özellikle Yuhanna ve Pavlos un bir zamanlar müjdelemek için gittikleri bu yeri çok merak etmiştim yolunuz düşerse görmenizi öneririm...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...