Jump to content

'Angut Kuşları" Sevdi mi Ölene Kadar Sever!


Muallim-i Ali

Recommended Posts

17638.jpg

Herkesin (haksız bir şekilde) kullandığı bir ifadedir Angut. Birisi bir aptallık yapınca, biri laftan anlamayınca, böle boş boş bakınca hemen ‘Angut musun’ der günümüzün insanı…

Şimdi sıkı durun. Angut’un ne olduğunu açıklıyoruz…

‘Angut’ aslında bir kuş türü… Evet, yanlış okumadınız! Bir kuş türüdür.

Angut kuşu çok vefalı bir hayvandır. Öyle ki eşi öldüğü zaman, yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse bile, gözlerini bir an eşinin ölüsünün üstünden ayırmaz. O da ölene kadar onun baş ucunda bekler…( İşte bu canlının yaptığı en büyük"Angut"luk)

Bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir. Arada bir görülen bir olay değildir... Çok ürkek bir hayvan olmalarına rağmen eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elini uzatsanız dahi

oradan kaçmaz... Hani derler ya "Angut gibi bakmasana…" Keşke

herkes Angut gibi bakabilse sevdiğine... Bundan sonra bazılarına

’Angut’ demeden önce bir kere daha düşünmek gerektiğini düşünüyorsunuzdur sanırım. Bir "Angut" bile olamayan o kadar çok insan var ki artık günümüzde...

Herkesin kullandığı bir ifadedir Angut. Angut kuşları, eşi öldükten sonra başka bir kuşu eş olarak hayatının sonuna kadar kabul etmeyip yas tutuyor. Angut, ördekgillerden, tüyleri kiremit renginde evcilleştirilebilen bir yaban kuşu.

Türkçede mecazi olarak ''kaba saba, ahmak'' anlamında da kullanılan angut sözcüğüyle adlandırılan bu kuş türü, adeta eşe sadakatin de simgesi.

Göl, bataklık ve akarsularda yaşayan ve yaklaşık 8-10 yıl ömrü olan angut kuşuyla ilgili bilgi veren Gaziantep Hayvanat Bahçesi Müdürü Celal Özsöyler, angutun, ördek-kaz karışımı bir perde ayaklı su kuşu olduğunu söyledi. Celal Özsöyler, bu kuş türünün eşi öldükten sonra başka eş kabul etmeden tek başına ömrünün sonuna kadar yaşadığını aktardı. Özsöyler, sadakatin, angut kuşunu diğer hayvanlardan ayıran önemli bir özellik olduğunu, kelaynakların da angutlar gibi tek eşli olduğunu belirtti.

Özsöyler, angutların ölen eşinin başında bir süre bekleyerek yas tuttuğunu da ifade ederek, ''Bu yas durumu ömrünün sonuna kadar da devam eder.'' dedi. Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde de bulunan angutlar, kendileri için yapılmış özel barınaklarda yaşıyorlar.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...