Jump to content

8 Çekirdekli Intel Gainestown: 191mm2 Zar Boyu ve Entegre Bellek Kontrolcüsü


alperen_69

Recommended Posts

intellogosi8.gif

Intel bu yılın sonuna doğru 45nm üretim teknolojisine geçmeyi planlıyor. Firmanın "Tik Tak" anlayışı doğrultusunda ilk etapta güncel Core mimarisinin bazı yenilik ve değişiklikler ile revize edilmiş versiyonunu kullananacak olan Penryn işlemciler sahneye çıkacak devamında ise yine 45nm üretim teknolojisine sahip olan ve Nehalem mimarisini kullanan yeni nesil işlemcileri piyasada görebileceğiz. Ve çok büyük bir sorun olmazsa bu değişikliklerin hepsi bizi 2008 yılı dahilinde büyük bir bölümü ise gelecek yılın ilk yarısı içerisinde gerçekleşecek.

Intel'in 45nm geçiş süreci ile birlikte en önemli silahlarından birini Gainestown işlemcisi oluşturacak. Bu işlemci üzerinde 8 çekirdek olması bekleniyor. Tabi işlemci doğal 8 çekirdeğe sahip olmayacak ama doğal 4 çekirdekli yapıya geçmenin verdiği avantaj ile mevcut Kentsfield işlemcilerinde uyguladığı çift zarlı yapıyı bu işlemci üzerine de taşıyacak. Yani işlemci üzerinde iki adet 4 çekirdekli zar yer alacak.

Intel'in 45nm üretim teknolojisine geçmesine rağmen Gainestown işlemcisinin zar yapısı boyut anlamında da baya iddialı olacak gibi görünüyor. Şu an satılmakta olan Core 2 işlemcilerinin zar boyutu 143mm2 iken firmann piyasaya süreceği 45nm üretim teknolojisine sahip olacak Penryn işlemcilerinin zar boyu ise 107 mm2. Haberimize konu olan Gainestown işlemcisinin zar buyutu ise 191mm2 olacak.

Gelişen üretim teknolojisine rağmen zarın büyümesinde tabi bazı önemli etkenler var. Öncelikle bu işlemciler ciddi anlamda büyük ön bellek ile gelecekler ki 16/32MB gibi bellek miktarlarından bahsedilmekte. Tabi bunun yanı sıra bu işlemcilerde bellek kontrolcüsü de işlemci üzerine alınmış olacak ki bunun da gerek zar boyutuna ve pin sayısına katkısı olacak. Pin sayısı demişken bu işlemciye yönelik olarak mevcut 775 yerine 1366 pin'den (soket B) bahsedilmekte

kaynak : donanımhaber

yorum : soketler yine değişecek gibi duruyor 8)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...