Jump to content

ADOB, 29 Eylül’de perdelerini açacak


aazerun

Recommended Posts

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), yeni sanat sezonunu 29 Eylül’de “Mevlana Oratoryosu” ile açacak. Yeni sezonda aralarında ilk Türk operası olan “Özsoy” ile “4. Murat”ın da bulunduğu 11’i yeni toplam 22 eser seyirci karşısına çıkacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen, Opera binasında düzenlediği basın toplantısında 2007-2008 sanat sezonunda sahnelenecek eserlerle ilgili bilgi verdi.

Geçen sezonu verimli geçirdiklerini ve seyirci patlaması yaşadıklarını belirten Sümen, “Ankara sahnelerimizde 39 eserimizle toplam 140 temsil yaptık. Temsillerimizi 64 bin 849 seyirci izledi ve toplam 309 bin 510 YTL hasılat elde ettik” dedi. Sümen, seyircilerin daha çok klasik, hikayesi olan ve uzun baleleri sevdiğini ifade etti.

Yeni sezonu da güzel geçirmek istediklerini belirten Sümen, ilk Türk operası olan Ahmed Adnan Saygun’un “Özsoy” operası ile “4. Murat” gibi sahnelenmesi zor operaların tekrar sahnelenmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

SAHNE SIKINTISI

Meriç Sümen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bugün Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde bir brifing vereceklerini ve sorunlarını anlatacaklarını söyledi. Sümen, “Sayın Bakanımız ilk kez opera, baleye geliyor. İlk de bizi seçtiği için çok mutluyum” dedi.

Devlet Opera ve Balesi binasının dünyanın en güzel binalarından biri olmasına rağmen kantinden soyunma odalarına kadar artık yetersiz kaldığını belirten Sümen, konuyu Bakan Günay’a ileteceklerini söyledi.

Sümen, Leyla Gencer Sahnesi’nin de perdenin yavaş kapanması, dekorun yerleştirilmesi için giriş yerinin olmaması gibi nedenlerle “teknik olarak baştan aşağı elden geçirilmesi gerektiğini” anlatarak, bunun için çok paraya ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

“ÖLÜ ŞEHİR” TÜRKİYE’DE İLK KEZ SAHNELENECEK

Sümen’in verdiği bilgiye göre, Ankara Devlet Opera ve Balesi yeni sezona 5 opera, 1 oratoryo, 2 bale, 2 modern dans ve 1 çocuk oyunu olmak üzere toplam 11 yeni prodüksiyonla başlayacak.

Ankara Devlet Opera ve balesi perdelerini ilk olarak 29 Eylül Cumartesi günü “Mevlana Oratoryosu” ile açacak. Mustafa Erdoğan tarafından bestelenen eser, dünya prömiyerini yapacak.

Türk çok sesli müziğin en büyük bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun’un 1934 yılında Atatürk’ün direktifleriyle bestelediği ilk Türk operası “Özsoy” da 25 yıl aradan sonra tekrar seyirci karşısına çıkacak. Eseri, Evin Atık Yerli sahneye koyacak.

Okan Demiriş’in “4. Murat” operası, 24 yıl aradan sonra seyirci karşısına çıkarken, Korngold’un “Ölü Şehir” operası Türkiye’de ilk kez sahnelenecek.

Ayrıca, Verdi’nin Grand Operası “II Trovatore”, Mozart’ın neşeli eseri “Cosi Fan Tutle” da bu sezon sanatseverlerle buluşacak. Klasik Bale Topluluğu ise “Carmina Burana”yı, solist ve koronun eşlik edeceği prodüksiyonla sunacak.

Çocuklar için de Mustafa Erdoğan’ın “Karagöz ve Hacivat ile Cumhuriyete Yolculuk” eseri Leyla Gencer Sahnesi’nde küçük seyircileri ile buluşacak.

Öte yandan bu yıl 15. sanat yılını kutlayacak olan Modern Dans Topluluğu, 15 Aralık 2007 ile 29 Mart 2008 tarihlerinde iki ayrı sürpriz prodüksiyonla sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Ayrıca geçen sezon sahnelenen “Nabucco”, “Aşk-ı Memnu” ve “Saraydan Kız Kaçırma” gibi 11 eser, bu yıl da sahnede olacak. Bu sezon sahnelenecek toplam 22 eserden 8’i Türk besteci ve koreografların çalışmalarından oluşacak.

İSTANBUL, İZMİR, MERSİN VE ANTALYA’DA SAHNELENECEK ESERLER

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde bu sezon “Maça Kızı” Balesi” ile “Tosca”, “Aida”, “Saraydan Kız Kaçırma”, “Ali Baba ve Kırk Haramiler”, “Macbeth” ve “Elektra” operaları sahnelenecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde “Saraydan Kız Kaçırma”, “Manon Lescaut” ve “Yusuf ile Züleyha” operaları ile “Sınırın Aşıldığı Noktalar”, “Don Kişot”, “Kontes Mariza” opereti ve “Aydınlığın Arı Atatürk Oratoryosu”; Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde “Folklorama”, “Saraydan Kız Kaçırma”, “Şehrazat”, “Pamuk Prenses”, “Gianni Schicchi”, “Çanakkale Oratoryosu”, “Yusuf ile Züleyha” ile “Kuğu Gölü”; Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde de “Harem”, “Damdaki Kemancı”, “Korsan”, “4. Murat”, “Madam Butterfly” adlı eserler seyirci ile buluşacak.

KORELİ SANATÇILAR TÜRKİYE’DE

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen, bu yıl Kore-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 50. yılı olması olması nedeniyle Kore’den iki grubun Ankara’da sahne alacağını söyledi. Sümen, bu çerçevede Kore Cumhuriyeti’nden Trust Dance Company’nin 14 ve 15 Eylül’de “Yeniden Doğmak” adlı eseri, Seul Bale Tiyatrosu’nun da 18 Eylül Salı günü “Hayat Çizgisi” eseri başkentli sanatseverlere sunacaklarını bildirdi.

Kore’nin sanat alanında ileriye gitmiş bir devlet olduğunu belirten Sümen, “Yıllardan beri çok sevdiğimiz, sırt sırta savaştığımız bir millet. Onları ağırlamaktan son derece mutlu ve gururluyum” dedi.

Toplantıya katılan Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Chang Yeob Kim de, Kore ve Türk halkı arasında var olan iyi ilişkilerin kültür-sanat alanında eksik kaldığını söyledi. Bu temsillerle iki halkın kültür-sanat konusunda da birbirini tanıyacağını belirten Kim, Kore’nin bale ve modern dansta önde gelen bir ülke olduğunu ifade ederek, eserlerine Türk halkının daha yoğun ilgi göstermesini beklediklerini dile getirdi.

METİN AND’A PLAKET

Öte yandan Meriç Sümen, basın toplantısının ardından Türk balesinin gelişmesi, Türk halk danslarının sahneye uyarlanması ve Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun kurulmasında yoğun katkıları nedeniyle Metin And’a bir plaket takdim etti.

Sümen, “Şu an gözlerim doluyor” diyerek And’ın elini öperken, iki küçük balerin de And’a çiçek sundu.

Plaket için teşekkür eden Metin And ise Sümen’in yerini hak ederek bu göreve geldiğini belirterek, kendisiyle iftihar ettiğini söyledi.

AA - NTVMSNBC

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...