Jump to content

Freelancer Olmak!?!


Muscle

Recommended Posts

Freelance olmak…

Yillar önce freelance olmak olmaya karar verdigimde aslinda gercekten ne yapmak istedigimi ve ne yapmam gerektigini bilmiyordum. Tek istedigim daralmis olan benligimi biraz olsun özgürlüge kavusturmakti. Her özgürlügün bir bedeli vardir ve bedeli de aslinda baska tutsakliklardir. Ama bütün bunlarin yani sira yapabileceklerimi gormek istedim. Sonuc olarak hata yapmakta cok büyük basarilar kaydettim. En zoru da yaptigim hatalari kabullenebilmek ve tekrarlamamaya calismakti. Ve nedense bu hatalar yaptigim islerden ziyade is iliskilerinde ve parasal konularda gerceklestiler. Bir diger durum da egomla olan savasimdi. Bu durum herkes icin farklidir. Ama ben b iraz extreme sporlara benzetiyorum freelance olmayi. Doyumsuz ruhlarin adrenalin ihtiyacini karsilayan macerali bir yoldur freelance olmak. Kendi basinaliktir. Bir kaya tirmanisi yaparken nasil ki yalnizsinizdir, iste öyle bir yalnizliktir freelance olmak. Bir yandan hayatinizi aptalca risklere sokmamak icin egonuzu egitmeyi ögreniyorsunuz ve bir yandan da hayatta kalmaya calisiyorsunuz.

Sanilanin aksine yaraticilikta kisitlanma cogu zaman pesinizi birakmayacak. Bazi müsterilerin zevk anlayisi, sizi intihara sürükleyebilir. Bu konuda da dikkatli olun. Üstelik daha once sizin isinizi savunacak baska insanlar varken artik her konuda yalnizsiniz. Art director de, grafiker de, musteri temsilcisi de, sekreter de, officeboy da, tahsilatci da sizsiniz artik.

Tabii ki her isi almamak elinizde ama yeni basliyorsaniz karar vermek zor. Size kalmis!

Free-Lance, “özgür mizrak” anlamina geliyor (yaniliyorsam beni düzeltin). Freelance olmak, bir nevi savasci olmayi gerektiriyor.

Eger ki freelance olmaya karar verdiyseniz, bir yerlerden baslamak zorundasiniz. Ama nasil? Sizi islerinizle taniyan kim var ki bu koca dipsiz sehirde?

Simdi anlatacaklarim zamanla olusmus ve yapilmis seyler. Hicbirinin sirasi yok. Ama sonuc olarak hepsi (bence) gerekli seyler. Sizinle paylasmak istedim bir tutorial bazinda. Herkesin kendi yöntemleri kendi tutoriallari vardir. Bu da benim freelance olma tutorialim.

Bu koca sehirde hepimizin toplandigi bir cati var. Henüz yeni olsa da cok yol katetti. Bu cati Dinodream’dir. Bu cati altinda toplanan,pek cok sektorden cesitli konumlarda arkadaslarimiz var. Cogu freelance belki de! Ve benden cok daha farkli deneyimleri ögretileri olabilir. Yazacaklarima ekleme yapmakta serbestler. Cunku ben de bu konuda cok bilir kisi sayilmam. Dedim ya tecrubelerimi paylasiyorum sadece. Bu söyleyeceklerim sadece freelance olmak icin degil ayni zamanda is basvurulari icin de gerekli ve önemli olacaktir.

Tamam biliyorum cok konustum, konuya geliyorum.

1) WEBSITE

Hepimiz bir sekilde reklam sektörünün icindeyiz. Ama her zaman unuttugumuz bir sey var ki, o da kendi reklamimizi yapmak. Bir kisinin kendi reklamini rahatlikla yapabilecegi en iyi yer internettir. O zaman oncelikle kendi adimiza (mumkunse eger kendi isminize olmasi onemli ,mümkün degil ise parasiz yerlerden de edinmek faydali olacaktir) bir web sitesi almak ve kendi cizgimize uygun bir site olusturmak önemli bir adim olacaktir.

2) CV (Curriculum Vitae) = özgecmis

Sonrasinda bu güne kadar olan tecrübelerimizi kisaca özetleyen icerikli bir CV her zaman elimizin altinda olmalidir. Özellikle bir ya da iki referans isim olursa karsinizdaki insanlar icin bir güvence gibi olacaktir. Tabii ki bu referans isimleri ve telefon numaralarini yazarken, ismini kullandiginiz kisi ile muhakkak irtibatta bulunun ki,ismi kullanilan sahis durumdan haberdar olsun ve supriz durumlar yasanmasin. (*Eger bir okul icin basvuruyorsaniz bu referans isimlerden referans mektubu da alabilirsiniz. Olay biraz genisledi simdi de okul basvurusu cikti ortaya. Neyse ben cok dagilmadan devam edeyim.) Eger hicbir yerde bugune kadar calismadiysaniz bu referans isim okuldaki hocalariniz,bölüm baskaniniz ya da dekaniniz da olabilir. Iliskileri sIkI tutmakta her zaman fayda vardir. Freelance olmak icin referans isim cok gecerli degil ama is basvurulari icin önemli olabilir.

3) PORTFOLYO

Sonuc olarak elimizde bir adet Websitesi bir adet de CV var. Ama bunlar genellikle email üzerinden görüsmelerde gecerli ki, cogu insan islerinize bakmiyor bile. Hatta emaillerinizi bile okumayabiliyorlar. Ya da bazi isler basili iken daha etkili olabiliyorlar. Bu nedenle oncelikle elinizdeki islerinizi bir album haline getirin. Bunun etkisi her zaman icin daha fazla. Her zaman elinizde somut elle tutulur bir portfolionuz olsun. Bu portfolyoya en iyi ve bitmis islerinizi koyun. Cok fazla calisma koymak da sakincali olabiliyor. Portfolyonuzun kalinligi inanin ki hic önemli degil. Zaten bazi insanlar baskalarinin yaptiklarini gormekten cabuk sIkIlabiliyorlar. Bu nedenle az ama öz olmasi önemli.

Portfolyonun yani sira kisa film, reklam filmi veya animasyon gibi gorselleriniz var ise bunlari bir VHS ye kopyalayin. Eger yapabiliyorsaniz bir show reel hazirlayin. Elinizde birkac VHS kopyasinin olmasinda fayda vardir. Eger bu isi CD de hazirlamak istiyorsaniz bu da olur ama musteriyi kivrandirmayacak formatlarda kaydetmeye calisin. Hatta mumkunse CD sürücüye takilir takilmaz film kendiliginden acilabilir olsun (AutoRun). Musterinin önünde bilmem kac tane dosya kurcalamaya ve acip kapamaya calismayin. Kendinizi sadece kötü hissedersiniz. Ayrica isinizi posta ya da kurye ile yollamak durumunda kalirsaniz, sizin orada bulunamayacaginiz bir zamanda, islerinize bakacak kisi islerinize kolaylikla erisemez ise sizi unutmasi daha kolay olacaktir.

4) KARTVIZIT

Kartvizit önemlidir. Sizin imzaniz gibidir. Kendisine ayni ciddiyette yaklasamayan bir insan baskalarinin imajini nasil degistirebilir? . Ayrica insanlar kücük not kagitlarini kaybetmekte cok yeteneklidir. Verdiginiz numaralar, adresler kalabalik masalarda kolaylikla kaybolabilir.

Kartvizit icin de cok fazla endiselenmenize ve cok büyük paralar yatirmaniza gerek yok. Bir copy shop’ta isinizi kolaylikla kotarabilirsiniz. 2 Adet A4 cikis sizin icin 20 adet kartvizit anlamina gelir. Gramaji ve kalitesi yüksek bir kagit secip bunun üzerine copyshop’ta cikis alin. Daha sonra mat folyo ile kaplatin. Sonra da kestirin. Iste size baslangic icin 20 adet kartvizit. Bütün bu islemleri ayni yerde yaptiramayabilirsiniz. (*Besiktas Serencebey yokusundaki Bilgi copy shop iyi cikis aliyor ve ellerinde bu ise uygun kagit mevcut. Ama görüp secmeniz gerekiyor. Folyo kaplamayi paralel caddedeki (barbaros bulvarina cikan arada) ,ismi galiba Copyland güzel yapiyor. Kestirmek icin de Necdet ozalit ya da yine Bilgi copy shop’u secebilirsiniz.)

5) MÜSTERI BULMA

Herseyi hazirladik ama müsteri yok. Aslinda ilk müsteriniz kendinizdiniz. Eger herseyi istediginiz yönde kisa bir zamanda gerceklestirebildiyseniz dogru yoldasiniz demektir. Cünkü en sIkintili müsteriyi atlattiniz. Insanin kendisi icin bir seyi yapmasi ve begenmesi kadar zor birsey yoktur. Gelelim diger müsterilere. Bunun icin hangi bransta oldugunuz ve hangi sektore yöneleceginizi bilmeniz önemli. Bunun anlami hedefinizi belirlemeniz ve bu yolda neler yapabilirsiniz. Hedefinizi belirledikten sonra, internet yolu ile ya da telefon rehberi yardimciligiyla, hedeflerinize uygun sirketlerin web site, adres, telefon ve emaillerine ulasmaya calisin. Ve mumkunse kontakta gecebileceginizin sahsin ismine ulasin. Bunun yani sira görüseceginiz sirketin daha önce yapilmis isleri hakkinda bilgi edinin. Bunlari listeleyin. Tek tek arayip kendinizi tanitin ve randevu ayarlamaya calisin. Bir randevu bile cok önemli bir asamadir. Cesaretiniz asla kirilmasin. Görüsmeye giderken, görüseceginiz kisinin ismini asla unutmayin. Ayrica kiyafetinize birazcik olsun özen gösterin. Takim elbise giyin demiyorum ama gideceginiz müsteriye gore biraz dikkat edin. Bazen sekreterler bile sizi ciddiye almayabiliyorlar.

Herkesin illa ki cevresi olamayabilir. Zaten cevre ya da tanidiklariniz bazen zannettiginizin aksine basiniza bela bile olabiliyorlar. Nedense tanidiginiz insanlar sizin isinizin degerini düsüren kesim oluyor (Herkes icin ayni seyi söylemek dogru olmaz ama genellemede durum böyle). Mümkünse tanidik,arkadas, akraba vasitasiyla is almayin. Kibarca reddedebilirsiniz. Ya da bir kez deneyin. Sonuca kendiniz karar verin.

Biraz sans, biraz sabir, biraz gayret ve zamanla müsterileriniz de tecrubelerinizle beraber artacaktir. Bütün bunlarin yanisira kendinizi kücümsemeyin ve fiyatinizi düsürmeyin. Ama cok da yukarilara ucmayin. Ve ise baslarken masraflara karsilik paranizin yarisini muhakkak garantileyin.

Freelance isinizdeki ilk müsteriniz aslinda kendinizsiniz.

++alkıntı++

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...