Jump to content

15 Dakikada Posta Sunucusu Kurulumu


Bilinchard

Recommended Posts

email31thumb379jo8.jpg

Bu yazıyı okuduktan 15 dakika sonra virüs ve spam korumalı bir posta sunucunuz olacak.

Son zamanlarda internet hizinin artmasiyla beraber bir çok firma e-postalarini ve web sitelerini kendi sunuculari üzerinde barindirma yolunu seçmeye basladi. Bu noktada patronlarin ya da bilgi islem müdürlerinin talepleri oldukça kisadir: E-Postalarimiz kendi bünyemizde olsun, virüs gelmesin, spam gelmesin ve ucuza -hatta bedavaya- bu çözümü saglayalim. Bu talepler karsisinda sistem yöneticilerinin artik kara kara düsünmelerine gerek kalmadi, çünkü bu yaziyi okuduktan yaklasik 15 dakika sonra tüm isteklerine ücretsiz olarak kavusabilecekler. Tabii bunlara ulasabilmek için ilk olarak bazi kavramlari açiklayalim.

Prof.Dr. Dogan Cüceloglu "Keskesiz Bir Yasam Için Iletisim" demis. Biz de kaya gibi saglam, çökmeyen bir posta sunucusu için "saglikli iletisim protokolleri" diyerek baslayalim. Nedir bu iletisim protokolleri? Aslinda oldukça basit. Bir posta sunucusu kurmak için muhatap olacagimiz 3 adet protokol var. 1) SMTP (Simple Mail Transfer Protokol) :E-Posta gönderirken kullanilan protokol. Siz e-posta göndereceginiz zaman ilk olarak e-posta istemciniz (örnegin Outlook Express) sunucuyla 25 numarali portu araciligi ile iletisim kurar ve "merhaba ben suyum e posta adresim ve parolam da bu ve senin araciliginla bir posta gönderecegim" der.Verdigi bilgilerde bir hata yoksa sunucu onu içeriye buyur eder.

2) POP3 (Post Office Protocol/3) :Sunucudan e posta almak için kullandiginiz protokol. Siz e-posta istemcinizin gönder/al butonuna tikladiginiz zaman, e-posta istemciniz sunucuya 110 numarali porttan baglanir ve "merhaba, su e postaya su parolaya ait hesabin e postasi var mi" diye sorar, sunucu ise verilen bilgilerde hata yoksa yeni e-postalari istemciye gönderir.

3) IMAP (Internet Message Access Protocol) :Bu protokol ise e-postalari sunucuda barindirir, özellikle webmail türü arabirimlerde kullanilan protokoldür. Sunucuda klasör yaratma vs. islemlere izin verir ve kullandigi port 143 tür.

Peki protokollerden bahsederken sürekli sunucuya baglanirken, sunucudan alirken gibi ifadeler kullandik. Nedir bu sunucu? Iste bu yazida sunucuyu kurmayi ve yapilandirmayi ögrenecegiz.

Yazının Devamı için...

http://www.pcworld.com.tr/index.php?bolum=makale&id=809&p=1[/CODE]

[/b]

[color=#FF0000]PC World[/color]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...