Jump to content

Opera Mini İle Cep Telefonunda Web


muhtar

Recommended Posts

Opera Mini ile Cep Telefonunda Web

Akıllı telefonlar için yapılan araştırmalar gösteriyor ki mobil veri iletişiminin %65′ten fazlasını web üzerinde gezinti oluşturuyor. İnsanların en çok kullandığı servisin mobil web olması şaşırtıcı değil: GPRS, EDGE, 3G gibi hızlı mobil veri iletişimi hizmetleriyle WAP, beyaz fil olmaktan çıktı. WAP’la beraber büyüyen bir içerik de XHTML oldu. Mevcut akıllı telefonların neredeyse hepsi WAP dışında XHTML ve hatta HTML desteği de sununca sonuç kaçınılmaz.Nokia’nın Açık Kaynak Kodlu web tarayıcısını yayınlanana kadar S60 cep telefonlarında web gezintisi için en uygun yazılım Opera for Mobile‘dı. Opera for Mobile’ı ilk gününden beri kullanıyorum ve bu kadar çok mesafe katetmiş bir başka uygulama daha görmedim. Ancak bugün Opera Mobile’ın tek rakibi yine bir Opera ürünü: Opera Mini

Opera Mini, bugüne kadar ücretli satılan Opera for Mobile uygulaması ve Opera Mobile Accelerator hizmetinin harika bir karışımı. Windows Mobile, Symbian, PalmOS ve Linux kullanan cihazlarda da çalışabilmesi için J2ME platformunda yazılmış ve iki versiyonu var. Eğer burada yazdıklarım karışık geldiyse şöyle söyleyim: telefonunuz “Java’lıysa” Opera Mini sizin için.

Peki ne yapıyor bu Opera Mini? Siz bir adres yazdığınızda cep telefonunuz bu adresi Opera‘daki ağ geçidine söylüyor. Burada istediğiniz sayfanın içeriği cep telefonunuzdaki Opera Mini‘nin anlayacağı dile çevrilip cep telefonunuza geliyor. Bunun anlamı şu: aslen size gelen içerik HTML, WML veya XHTML gibi bir şey değil.

Bunun yararı şu: sırf içerik değil, resimler, sayfanın içerdiği kodlar vs. de azalıyor. Bu sayede siz büyük bir haber sitesini gezerken 300-400KB’lık bir sayfa yerine 20-30KB’lık bir sayfa indiriyor, daha hızlı ve daha ucuza geziyorsunuz. Madalyonun öteki yüzü ise paranoyaklar için: Sayfalar Opera’nın sunucularından geçiyor ve kişisel yazışmalarınızı buradan okuduğunuzda bunu Opera çalışanlarının görmesi mümkün. Opera saygın ve güvenilir bir kurum olduğundan risk herhangi bir İnternet kafede bilgisayar kullanmaktan çok daha düşük. Yine de siz çok gizli projelerinizi, şirket veya devlet sırlarınızı Opera Mini üzerinden paylaşmamaya bakın ;-)

Uygulamayı indirmek için iki seçeneğiniz var. Bilgisayarınıza indirip telefonunuza atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Telefon marka ve modelinizi seçtikten sonra JAR dosyasını telefonunuza gönderiyorsunuz ve uygulamayı telefon ekranından kuruyorsunuz. Eğer telefonunuzun modelini bilmiyorsanız veya bu işlemi nasıl yapacağınız hakkında fikriniz yoksa da işiniz kolay.

Cep telefonunuzun Wap gezgininden http://mini.opera.com adresine girdiğinizde Opera en uygun yazılımı indirmenizi sağlayacaktır. “Opera Mini bende çalışır mı?” diye düşünmeyin, denediğim telefonlar: Sony Ericsson K300, K500, K750i, W800i, P900, P910i, S700, Nokia 3650, 5100, 6230, 6600, 6670, 7610, 6630, 6680, 6681, 7710, 9300, 9500, Samsung D500, D600 ve Motorola V3. Uygulama bu telefonların hepsini desteklediği gibi bunlarla sınırlı da değil ve piyasadaki tüm cep telefonlarını destekliyor.

Özetle Opera Mini, sadece Java uygulaması yüklenebilen telefonlar(örn. Sony Ericsson K750, Nokia 6230i gibi) için rakipsiz bir ürün. Diğerleri içinse ücretsiz dağıtılan harika bir alternatif. Bugüne kadar denemediyseniz hiç olmazsa hemen şimdi deneyin.

alıntı haber

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...