Jump to content

Scsı Aygıtlar Ve Bluetooth


tenekecezve

Recommended Posts

sizlere SCSI aygıtları ve teknolojide yeni bir isim olan Bluetooth teknolojisini anlatmaya çalışacağız. SCSI yeni olmamakla birlikte halen gelişmekte olan bir genel anlamıyla bilgisayarın SCSI aygıtları arasında ve bilgisayar arasında haberleşmeyi sağlayan ve günümüzde sıkça kullandığımız sabit diskler IDE arabirimini kullanır. İşte IDE arabiriminden oldukça karmaşıktır. Oldukça karmaşık olması bir yana oldukça pahalıdır. Günümüz bir SCSI kartı $300-#500 arasında buna uygun bir SCSI sabit disk ise $500-$1000 arasındadır.

Yani demek istediğimiz sizin için hız o kadar önemli değilse tercih etmemelisiniz.

Bluetooth a bakacak olursak daha önce de dediğimiz gibi yeni bir teknolojidir. Ve halen hızla yayılmaktadır. Bluetoothlu cep telefonları şuanda piyasada mevcut. Bununla ilgili daha fazla ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz.

SCSI nedir nasıl çalışır ?

SCSI, Small Computer System Interface’in (küçük bilgisayar sistem arabirimi) kısaltmasıdır ve “skazi” diye okunur. PC’ler Apple bilgisayarlar, Unix sistemler tarafından çevre birimlerini sisteme bağlamak için kullanılan bir paralel arabirim standardıdır. İlk Mac modelleri ve yenilerinde iMac’ler hariç olmak üzere tüm Macintosh bilgisayarlar bu arabirime sahiptir. PC’lerde ise ayrı bir SCSI denetleyici kart (SCSI Host Adapter) veya anakart üzerinde bütünleşik SCSI denetleyiciler aracılığı ile SCSI cihazlar (sabit disk, CD-ROM sürücü, CD yazıcı, tarayıcı, yazıcı, yedekleme üniteleri vb.) sisteme bağlanabilir. SCSI standart seri ve paralel portlardan çok daha hızlı (160 MB/sn ye kadar) veri iletim hızlarına sahiptir. Bugünkü UDMA 100 arabirimi saniyede 100 MB veri iletim hızına sahiptir. Ve UDMA 133 arabirimi yeni yeni piyasaya çıkmak üzeredir. Ayrıca bir SCSI porta sabit diskinden tarayıcısına kadar çok çeşitli aygıtlar takılabilmektedir. Yani basit bir arabirim değil, gerçek bir I/O veri yoludur. SCSI arabirimi ve çalışma mantığı IDE, seri ve paralel portlardan farklı olduğu için bu arabirime bağlanacak cihazlarında SCSI uyumlu olması gerekir. Yani ana kartınızın üzerinde bütünleşik olarak veya genişleme yuvalarına takılı bir SCSI denetleyici olmadan bir SCSI diski, CD sürücüsünü vs. sisteminizde kullanamazsınız. Bunun yanı sıra, tek bir SCSI standardı olmadığı için bazı aygıtlar bazı SCSI kartlarında çalışmazlar.

SCSI Standartları

1986 da tanımlanan ilk SCSI şartnamesi, sadece sabit diskler içindi. SCSI veriyolu transfer hızı, standart asenkron modda, 8 bitlik bir veri yolu üzerinde yaklaşık 3 MB/sn idi. Sekron modda ise 5 MB/sn yi geçiyordu. Bu arbirimin temeli, halen SCSI aygıtlar arasında veri transferini ve iletişimi kontrol eden komut setini ifade eder. Bu komutlar SCSI ‘nin gücünü ortaya koyar. Çünkü arabirimi akıllı yapan bu komutlardır. Ancak başlangıçta bizzat bu komutlar başarısızlıklara yol açıyordu, çünkü komutlar üreticilerin yeterince verimli kullanabilmeleri için tam oturmamıştı. Böylece SCSI komutlarını standart hale getirmek için 1990 da hazırlanıp 92 ‘de kullanıma geçirilen SCSI-2 şartnamesi ile birlikte, diskler dışında aygıtlarda desteklenmeye başladı. SCSI-2 ile birlikte iki önemli performans seçeneği de geldi. Wide SCSI ve Fast SCSI, Wide SCSI aygıt ile SCSI denetleyicisi arasına eklenen ikinci bir kablo ile (B-Cable) 32 bit transfer olanağı sunuldu. Fast SCSI ise senkron modda hızını 10 Mhz ‘ye çıkardı. Yani veriyolu hızını 10 MB/sn ye çıkardı. Bu iki teknolojinin birleşmesiyle de Fast/Wide SCSI doğdu ve transfer hızı 40 MB/sn ye çıktı. Sonra Ultra Wide SCSI çıktı buna SCSI-3 denildi. Ultra SCSI 2 ve transfer hızını 80 MB/sn çıkardı. Bunu Wide Ultra SCSI takip etti.

1996’da taslağı hazırlanan Wide Ultra SCSI 3, SCSI3 ile çok karıştırıldığından 98 yılında Ultra 160/m olarak adlandırıldı. SCSI2’deki transfer hızını iki katına ve daha üstüne çıkaran bir yeni SCSI standardı. Böylece SCSI arabirimi, yukarıdaki tabloda gördüğünüz gibi çeşitli standartlara bölündü.

SCSI arabirimini kullanan yeni nesil kartlar artık fiber optik kablolar kullanılmaktadır.

SCSI şartnamesi hem SCSI veri yolununi hem de aygıtlar arasındaki veri transfer protokolünün detaylarını tanımlar. SCSI aygıtlarda SCSI karttan gelen komutları yorumlayan bütünleşik bir denetçi bulunur. IDE aygıtlar içinde bir denetçi bulunmaktadır ancak SCSI kadar karışık değildir. Çünkü IDE aygıtlar arası veri transferini CPU üstlenmektedir. SCSI lerde ise bunu SCSI denetleyicileri yapar. Bu yüzden SCSI yeni bir SCSI aygıt alıyorsanız en yeni standartlara uygun bir SCSI kart da almanız önerilir. Aslında SCSI aygıtlar geriye dönüktür. Yani yeni bir SCSI aygıt eski SCSI kartınızla da çalışır fakat performans düşüşü olur, bunun için yeni kart alınması yeni komutların yorumlanmasını kontrol eder.

SCSI Mantığı ve SCSI’nin Avantajları

Bazı PC’lerde SCSI arabirimleri anakart üzerlerinde bulunur. SCSI’nin avantajlarından biride harici aygıt bağlanmasıdır. Bu anakartlar ile kablo, konnektor ve bağlantı plakasından oluşan bir bileşen gelerek kasanın arkasından harici SCSI cihaz bağlanmasını olanak tanır. Anakart üzerinde harici ve dahili cihazlar için olduğu kadar kullanılan bütünleşik SCSI adaptörüne cinsine göre farklı SCSI standarlarına uygun portlar da bulunabilir. SCSI aygıt kullanmaya baştan karar verdiyseniz, bu tür bir anakart seçmeniz yerinde olur. Zaten iş istasyonu ve sunucu sistemlerinin çoğu da bütünleşik SCSI denetçisi ile gelir. Sonradan SCSI bir cihaz almaya karar verdiyseniz, bu iş her yerde bulunabilecek bir PCI SCSI kartla yapabilirsiniz. Özellikle Adaptec firmasının kartları bizzat SCSI aygıt üreticileri tarafından önerilmektedir. SCSI kartların kurulumu herhangi bir kartın kurulumundan farksızdır. Ancak sisteminize bir SCSI kart kurulduktan sonra sisteminizi bot ettiğinizde SCSI arabirimin BIOS’unun devreye girdiğini gösteren yeni bir bot ekranı ile karşılaşırsınız. SCSI BIOS, sisteminizin BIOS’un ayrıdır ve yeni eklenen SCSI veri yolunun CPU ve diğer SCSI aygıtlarda veri alış verişi yapmasına izin verir.

SCSI’nin en önemli avantajlarından biriside denetleyebileceği aygıt sayısıdır. Günümüzde bir IDE portu 2 IDE aygıt bulunur. PC ‘lerde ise 2 IDE portu bulunduğundan en fazla 4 aygıt takabilmekteyiz. Bütünleşik veya ayrı kart halinde UDMA/100 denetleyicileri ile IDE sayısı arttırılabilir. Ancak bu tür çözümlerde 4 den fazla aygıt bağlanıldığında sorunlar yaşanmaya başlanır. Bir SCSI denetleyicisi ise (aygıt olarak SCSI kartta sayılırsa), 8 adet aygıta izin verebilmektedir. Ayrıca bağlanabilecek aygıtlar disk, CDROM, DVD-ROM, CD-RW, sürücü ile sınırlı değildir. Tarayıcılar, yazıcılar, optik sürücüler, SCSI arabirimini kullanan başka aygıtlarda vardır. Bu genişleyebilirlik nedeniyle ileri uç sunucularda IDE kullanılmayıp sadece SCSI kullanılmaktadır. Tabii bu zorunluluk değildir. IDE ve SCSI arabirimleri bir PC içinde rahatlıkla kullanılabilir. SCSI aygıt bir IRQ işgal eder, ama bu karta bağlanan aygıtlar işgal etmez. Bu genişleyebilirlik açısından olumlu bir özelliktir. İsterseniz ikinci bir SCSI kart bağlayıp aygıt sayısını iki katına çıkarabilirsiniz. Daha iyisi çift kanallı bir SCSI kart tek IRQ üzerinden 15 aygıta izin vermektedir.

SCSI, 7 aygıtın tek bir kablo üzerinde bağlanabilmesine izin veren paralel bir arabirimdir. Kablo ve SCSI kartı SCSI veriyolunu oluşturur. Bu veri yolu CPU döngülerini dolayısıyla sistemin veri yolunu işgal etmeden aygıtlar arasında veri alışverişine izin verir. Bu yüzden SCSI veri yolunun potansiyel hızı IDE gibi sistem veri yolunu kullanan arabirimlerden daha yüksektir. Örneğin SCSI bir diskten bir SCSI teyp yedekleme ünitesine yedekleme yapılıyorsa (kullanılan yedekleme yazılımı tam SCSI desteğine sahipse) bu işlem arka planda çok rahat bir biçimde gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde paralel porta bağlanan tarayıcılarda tarama işlemi sırasında genelde hiçbir işlem yapamazsınız ama SCSI tarayıcılarda böyle bir sorun yoktur.

SCSI’nin bir diğer avantajı da ultra 2 standartı ile birlikte kablo uzunluklarının 12 m’ye kadar çıkmasıdır. Özellikle cihazların PC’den PC’ye taşındığı ofislerde işe yarayacak bir özellik.

SCSI bağlantıları

SCSI Bios sayesinde her bir aygıta SCSI arabiriminin türüne göre 8 bitlik dar veriyolu kullanıyorsa, 0 dan 7’ye kadar, 16 bitlik geniş veri yolu kullanıyorsa 0 dan 15’e kadar belirli bir adres, yani SCSI ID’si verilir. SCSI giriş çıkış proseslerini isteyen aygıtlara başlangıç aygıtı adı verilir. Başlangıç aygıtları tarafından istenen işlemleri yerine getiren aygıtlara da hedef aygıt adı verilir. Hedef aygıtlara içlerindeki bütünleşik denetleyiciler sayesinde 8’e kadar sayıda ilave SCSI aygıt bağlanabilir. Bunlara mantıksal birim adı verilir ve her birine bir mantıksal birim numarası atanır. SCSI denetçiye gönderilen komutlar aygıtların LUN numaralarına göre tanınır.

Her bir SCSI adresi bir hedeftir. Bu hedeflerin her biri de kendi denetçisine sahip bir SCSI aygıt olduğundan, ilave SCSI aygıtlara adres atayabilirler. Buda her bir aygıta yeni bir aygıt bağlanabilir demektir.

Bluetooth

Bluetooth teknolojinin yeni ismi olarak dünyada halen reklamları sürmektedir. Peki nedir bu bluetooth ? Bluetooth Türkçe olarak mavi diş anlamına gelmektedir. Şöyle de düşünülebilir, mesela birden fazla kişiden oluşan bir grup düşünün ki; aynı gruptan olanlar aynı renk şapka taksın, bu onların bir grup olduğunu gösterir. Ve bu grup elemanları devamlı iletişim içindedir Bluetooth da hemen hemen aynı işlemi yapmaktadır. Yani bluetooth çipini taşıyan sistemler birbirleriyle devamlı iletişim içindedirler. Haberleşme, veri alış-verişi vs. gibi işlemler direk olarak yapılabilmektedir. Sembolünü de yukarıdaki resimde görüyorsunuz.

Bir büyük ofiste olduğunuzu düşünün, dünüp etrafınıza baktığınızda bir çok kablo göreceksiniz, klavye bilgisayara bağlayan bir kablo, mouse ‘u bilgisayara bağlayan bir kablo, yazıcınızı bilgisayara bağlayan bir kablo, monitörünüzü bilgisayara bağlayan kablo vs. işte bluetooth sizi bu kablolardan kurtaracak, nasıl mı?

Polisleri bilirsiniz? Hemen hemen her birinde bir telsiz bulunmaktadır. Bunun nedeni birbirleriyle haberleşmektir. Telefonla da haberleşirler, ama telefon kabloludur. İşin içine yine kablo girdi, telsizler kablosuzdur.

Bluetooth da telsiz gibi çalışır, radyo dalgaları yardımıyla cihazlarınız birbirleriyle haberleşirler. Mesela önceden ilk radyo icat olduğunda sadece bir kanal vardı. Yani tüm yayınlar bir kanal üzerinden yapılmakta idi. Buda yayınların karışması demektir. Sonra çok kanallı radyolar çıktı bu sorunlar ortadan kalktı, bluetooth da kanallı olarak çalışmaktadır. Yani bluetooth yazıcınız ve iki tane bluetooth bilgisayarınız var. İsterseniz bu bilgisayarlardan birisini devre dışı bırakabilirsiniz yani anlatmak istediğim kanallardır. Eski radyolar gibi kanal karışması yaşanmaz.

Günümüzde bluetooth olarak bazı cihazlar ortaya çıkmıştır. Bunlar; cep radyosu, yazıcı, klavye, fare ve monitör vs. ve de o kadar sanıldığı kadar pahalı değildir bu bluetooth çipi sadece $5 ‘a mal olmaktadır. Şuan bluetooth mobil telefonlar çıkmışlardır. Ayrıca bluetooth sadece bilgisayar yazıcı değil, yazıcı-yazıcı olarak da çalışabilir. Yani hepsinin illaki bir bilgisayara bağlama zorunluluğu yoktur. Örneğin iki bluetooth mobil telefon birbirleriyle haberleşirler aynı kızıl ötesi bağlantı da olduğu gibi.

Bluetooth’un bir veri paketi

Şekilde görüldüğü gibi bir bluetooth paketi, ilk 72 bit erişim kodunu, ikinci kısım 54 bit paket başlığını son kısım ise 2745 bitten oluşan veri kısmından oluşur. Bu veriyi 625 ?s de bir göndermektedir.

Bluetooth haberleşme için bir çok protokol kullanır. Bunun için çeşitli protokoller geliştirmiştir. Bunlar;

1. Radio Band

2.4. GHz ISM bandında işlem yapan bir bluetooth cihazı için gereken protokolleri tanımlar.

2. Baseband: Baseband katmanı link kontrollerini tanımlar. Bluetooth diğer düşük seviyeli dillerle bağlantı gerçekleştirir.

3. LMP (Link Manager Protokol): Ayar ve kontroller için link manageri tanımlar.

4. HCI (Host Controller Interface): Baseband link kontrolüne bir arayüz komutu verir ve link manager donanım bilgisi ve kontrol kayıtçılarına erişim sağlar.

5. L2CAP (Logical Link Control and Adaptation Protokol): Yüksek seviyeli birleştirme, deşifre ve servis bilgilerini çevirme işlemleridir.

6. RFCOMM : Bilgisayardaki seri portları bu protokole uyarlar.

7. SDP (Servis Discovery Protokol): Bluetooth servis bilgileri gönderilir ve alınır.

Sonuç:

Sonuç olarak şöyle diyebiliriz;

SCSI aygıtlar her zaman ki gibi çok pahalı cihazlar, ama yaptığı iş gerçekten önemli IDE harddiskler her zaman bir adım geriden gelecekler. Çünkü yeni bir teknoloji kullanılmaya ilk olarak SCSI aygıtlardan başlanıyor ve sonra ancak IDE aygıtlara geçebiliyor. Gerçekten ihtiyacınız varsa bu aygıtları kullanmalısınız.

Bluetooth için şunları söyleyebiliriz, bluetooth henüz yeni teknoloji olmasına karşın geleceğe bakarsak çok parlak bir geleceğinin olduğu kesin, düşünün ki buz dolabınız bluetooth ile bilgisayarınız üzerinden markete bağlanıyor ve eksik olanları sipariş veriyor veya buzdolabına karışmadan bilgisayar kullanırken devamlı kontrol altında tutuyorsunuz ve gerektiğinde müdahale edebiliyorsunuz. Başka bir örnek olarak cep telefonunuza gelen fakslarınınz direk cep telefonunuzun bluetooth çipi sayesinde bilgisayarınıza kopyalanıyor, bunlar olmaz diye bir şey yok bilgisayar dünyasında herşey olabilir kim bilirdi ki bundan çok değil 5 yıl öncesine kadar böyle teknolojilerin çıkacağı, veya bundan sonra 10 yıl sonra neler olarak kimse kestiremiyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...