Jump to content

Protez Teknolojisinde Devrim


trendmark

Recommended Posts

Protez teknolojisinde devrim

biyo_1.jpg

Beyinden gönderilen sinyallere göre işleyen takma kol, ABD'de basına tanıtıldı. Takma kol sayesinde, parmaklar kontrol edilebiliyor, ısı ve yüzey dokusu hissedilebiliyor. Henüz prototip aşamasında olan protezlerin geliştirilip piyasaya sürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Bir motosiklet kazasında kolunu kaybeden Claudia Mitchell, Chicago Rehabilitasyon Merkezi'nde geliştirilen biyonik takma kolu deniyor.

Mitchell, "hep kolumu kaldırabilmeyi istemiştim. Hep böyle bir protez istemiştim ve birilerinin bunun üzerinde çalıştığından haberim yoktu. Bunu deneyecek kişi olarak seçildiğim için çok heyecanlıyım" dedi.

Protez teknolojisinde bir devrim niteliğindeki kol, beyin sinyalleri ile kontrol ediliyor.

Protez kolu takan kişi, kolunu ya da elini hareket ettirmeyi isteyince beyinden giden sinyaller cilde monte edilen elektrodlar yardımıyla takma koldaki altı motora gönderiliyor.

Ayrıca protez kolda toplanan sinyaller de yeniden beyne iletiliyor. Böylece kişi dokunma hissini geri kazanıyor.

Protezin ağırlığı beş kilogram ve vücüda bağlı kablolar gözle görülebiliyor. Bu yüzden henüz prototip aşamasında olan bu takma kolu daha hafif ve estetik bir hale getirip kullanıma sokabilmek için çalışmalar devam ediyor.

cnntürk

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...