Jump to content

Sevgililer Gününün Öteki Yüzü


rezan

Recommended Posts

AMSTERDAM (12.02.2008) - 14 Şubat dünyada Sevgililer Günü olarak kutlanıyor. Bu günde sevgililer, eşler birbirlerine değişik hediyeler alıyorlar. Kimilerine göre bu gün büyük bir tüketim pazarı için kapitalistler tarafından uydurulmuş bir gün. Kimilerine göre de insanların eşlerine olan sevgilerini göstermeleri için özel bir gün.

Sevgililer Günü nasıl tanımlanırsa tanımlansın yüz milyonlarca insanın tüketim çılgınlığına girmesi sonucunda oluşan pazar sömürü öğeleriyle besleniyor.

KIRMIZI GÜLLER YÜZÜNDEN KÖR OLANLAR VAR

Sevgililer Gününde en çok tercih edilen hediyelerden biri kırmızı gül. Kırmızı gül inanışa göre tutkulu aşkın ifadesi. Ancak ABD ve Avrupa’da satılan ateş kırmızısı güllerin çoğunun Latin Amerika’dan ithal edildiğini ve bunların yetiştirilmesinde kullanılan kimyasallar nedeniyle fakir işçilerin kör olduğu, kanser hastalığına yakalandığı gerçeği bu inanışı ne kadar etkiler bilinmez.

Latin Amerika’da faaliyet yürüten çevre örgütlerine göre bu ülkelerdeki gül yetiştiriciliğinde aralarında zehirli DDT maddesinin de yer aldığı çok sayıda kimyasal kullanılıyor. Güllerin rengi ve dayanıklılığı için kullanılan maddeler nedeniyle tarlalarda çalışan işçiler çeşitli hastalıklara yakalanıyor. İşçilerin arasında kanser olanlar ve görme yeteneğini kaybedenler dahi var.

KAKAO TARLALARINDAKİ ÇOCUK İŞÇİLER

Peki kaliteli çikolatalara ne demeli? Dünyanın en kaliteli çikolatalarının hemen hemen tümü Fildişi Sahilleri’nden gelen kakao ile üretiliyor. Bu ülke Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından çocukların kakao tarlalarında köle gibi çalıştırılmasına göz yumması nedeniyle kara listeye alınmış durumda.

Batı ve Orta Afrika'da eğitim görsün ya da bir meslek öğrensin diye aileleri tarafından başka ellere teslim edilen çocukların büyük bir bölümü köleleştiriliyor. İnsan tüccarları çok düşük fiyattan çocuklarını ailelerinden satın alıyor. Bu çocuklar özellikle Fildişi Sahilleri’nde kakao çiftliklerine kelle başı satılıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün son raporuna göre Fildişi Sahilleri’ndeki çocuk işçilerin sayısı 110 bini buluyor ve bu çocuklar dünyada en acımasız koşullarda çalıştırılan çocuklar olarak kayda geçirilmiş durumda.

ELMASLARDAN KAN DAMLIYOR

Zengin kesimlerin Sevgililer Günü’ndeki favorisi pırlantanın da sicili kötü. Dünya pazarındaki pırlantaların büyük bir bölümünün ham maddesi Sierra Leone ve Liberya’da savaş lordları tarafından insan kanının üzerinden pazarlanan elmaslar. ABD dahi bu iki ülkeden elmas ithal edilmesini yasaklamış durumda. Bu nedenle bu ülkedeki elmas fiyatları dünyanın geri kalanından biraz daha yüksek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...