Jump to content

2 Türk İlk Zekalı Robotu Yaptılar


cesar

Recommended Posts

2 Türk İlk Zekalı Robotu Yaptılar

14.10.2006 22:10

Japonlar İlk temizlik yapan, konuşan, dans eden, koşan, robotu onlar icat etti. Ancak iki Türk genci zekalı robot yaparak çığır açtılar. Ancak dertlerini anlatacak yerleri yok.

Geçtiğimiz günlerde de Japon Toyota firması, sekerek ilerleyebilen robot bacağını kamuoyuna tanıttı. Japonların insansı özelliklerle donatılmış robotlarının ardından bir Türk bilim adamı, el becerisi ve zekâ gerektiren işleri yapabilen robotu icat etmeyi başardı.

mazinga.jpg

Pamukkale Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Erdinç Şahin Çonkur'un ürettiği 'RoboKol' isimli robot, 180 bin YTL'ye mal oldu. RoboKol'un dünyadaki ilk örneklerinden birisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çonkur, yeni nesil robotun finansmanını Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) karşıladığını belirtti. Çonkur, 'Gereğinden Çok Serbestlik Dereceli Robotların Bir Ürün Olarak Geliştirilmesi' adıyla başlanan proje çerçevesinde yaptıkları robotun, insanların ulaşması zor veya imkânsız olduğu bölgelere girerek, el becerisi ve zekâ gerektiren işleri otomatik olarak yapabildiğini anlattı.

Amaçlarının robotun sanayide kullanılması olduğunu ifade eden Çonkur, "Bu robotlar henüz sanayide kullanılmıyor. Serbestlik derecesi çok olduğu için esneklik özelliği de var. Sanayi robotları fabrikalarda bir düzen içinde çalışır. Az bir değişiklik olduğunda çalışmaz. Fakat bizim yaptığımız robot akıllı. İnsan nasıl çevresi değiştiğinde kendini adapte edebiliyorsa bu robot da adapte edebiliyor." dedi.

Çonkur, robotu yapmak için daha önce sanayicilerden destek istediklerini; ancak gerekli ilginin gösterilmeğinden yakınarak, şöyle devam etti: "Sanayicilerimizin kullanacağı makineleri ve robotları yapabileceğimizi söyledik. Ama bunun maddi külfetinin olduğunu da belirttik. Ne yazık ki destek alamadık. Bunun üzerine DPT ve TÜBİTAK'tan destek geldi. Şimdi bunu yapabildiğimizi gören sanayicinin yaklaşımı bize karşı daha pozitif olmaya başladı." RoboKol'a çok sayıda çözüm üretebilen kollar takılabiliyor. Bu kollar insan kolu gibi hareket ediyor, çevresinde olanları fark ediyor ve ona göre tavır alıyor. Yaklaşık 2 yılda icat edilen RoboKol'un mekanik dizaynını Çonkur'un yüksek lisans öğrencilerinden İsmail Bozdağ, elektronik kısmını ise İlker Eren yapmış. Robotun yazılımını ve algoritmasını ise bizzat Çonkur üretmiş.

Çevresindeki değişikliklere göre tavır alıyor

İnsan kolu gibi hareket eden RoboKol, çevresindeki değişiklikleri fark ediyor ve ona göre tavır alıyor. İnsanların ulaşması zor veya imkânsız görünen bölgelere girerek, el becerisi ve zekâ gerektiren zor ve tehlikeli birçok işi otomatik olarak yapabiliyor.

RoboKol, böylece hem zaman ve para tasarrufu sağlayacak hem de insanları bu işleri yaparken karşılaşacakları tehlikelerden koruyacak. Sanayide kullanıldığında endüstriyel robotların hareket kabiliyetlerini daha da artıracak. Büyük makinelerin içine girip tamir ve bakımını yapabilecek. Uzay istasyonu inşası gibi el becerisi, mikro-elektronik imalatı gibi vakum ortamı gerektiren işleri yapabilecek. Bazı beyin ameliyatlarında, cerrahın elle ulaşmasının zor olduğu kısımlara ulaşabilecek.

Depremde enkaz altında kalmış canlıların yerini tespit edebilecek ve enkaz altında ilerleyerek depremzedelere ilk müdahaleyi yapabilecek. Ayrıca RoboKol Türk yapımı olduğu için bütün detayları üniversite öğrencilerine anlatılarak, onlara pratik kazandıracak ve bu alanda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutacak.

Kaynak AktifHaber

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years yıl...

Bide farklı bir açıdan bakacak olursak. Türkiyedeki iş imkanları minimuma düşmüşken insanların yaptıları işi fabrikaların otomasyon bölümlerinde çok daha hızlı ve bir standarda dayalı olarak yapan bu robotlar bize faydalımı acaba ? İşveren yönünden çok harika bir olay.

Ben çalıştığım fabrikada paketleme bölümüne yapılan otomasyon sisteminden sonra çıkarılan işçileremi üzülsem yoksa bu harika sistemin işleyişine tanık olmaktan mutlulukmu duysam diye çelişkide kaldığımı hatırlıyorum. Bu tip teknolojiler İnsanların bir kısmına kolaylıklar sağlıyor bir kısmını ise yoksulluğa itiyor. Doğa yönünden bakacak olursak çevreyede çok fazla zararı oluyor. Birçok canlının neslinin tükenmesi hava kirliliği iklim değişikliklerini düşünürsek acaba insanların merakla beklediği yeni nesil teknoloji harikaları insanlığa nekadar katkı ne kadar zarar veriyor ?

Teknoloji düşmanı değilim :(

Link to comment
Share on other sites

haklı bir bakış açısı @carysma1,çok doğru!

sigorta derdi yok,izin derdi yok,sendikası yok.elbette işverenin işine gelir!

seninde dediğin gibi;

teknoloji ne kadar katkı verir,ne kadar zarar verir sorgulamak gerek...

teknoloji düşmanı değilim... :(

Link to comment
Share on other sites

Aslında teknolojiyi geliştirirken çevre faktörünü göz önünde bulundurup uygun koşullar sağlanırsa problem yok. Bir çok fabrika bacasından zehir fışkırıyor mesela. İşsizlik problemide bizi yönetenlerimizin gelişen teknolojiye ayak uydurarak yeni projelerle kendilerini geliştirip daha uygun iş fırsatları sunmalarıyla düzelebilir diye düşünüyorum.

Link to comment
Share on other sites

yakında mıllet ac kalıcak bole gıderse zengın babaları dıcek robota bı kere para verırım oşciye her ay vercegıme sonra işsizlik diz boyu

Bir robot, bir Türk Aşçısı gibi lahmacun yapabilir mi? Bir robot, köydeki Ayşe Teyzem gibi gözleme yapabilir mi? Bir robot, Maraştaki Muhittin Abi gibi dondurma yapabilir mi? Bir robot, Nedime Teyzem gibi kışın sıcak tutacak kazak örebilir mi? Bir robot Anaannem gibi çorba, börek ve daha aklıma gelmeyen bir sürü şey.. yapamaz değil mi?

Her türlü Türk insanının emeğine işine muhtaç var, dünyanın en akıllı, insanlardan bile daha zeki bir robot yapılsın,, yine de bir insanın yapabileceğini yapamaz.. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...