Jump to content

Mozilla Firefox 3.1 Bu Sene Sonunda çıkıyor.


cuma_08

Recommended Posts

Firefox 3.0 sürümünün henüz final versiyonuna ulaşmadık ancak Mozilla'daki geliştiriciler şimdiden Firefox 3.1'i bu sene sonuna kadar çıkarmayı hedefliyorlar. Firefox 3.0 en son RC-1 aşamasına gelmişti; 3.0 final sürümü ise Haziran ayında çıkacak.

Firefox 3.0 ile gelen en önemli özelliklerden birisi adres çubuğunun kullanım şeklinin değişmesi. Bu müthiş değişiklik, sitelere erişimi çok kolaylaştırıyor. Örneğin, daha evvel Firefox 3 ile ilgili bir haber okudunuz ama hangi sitede okuduğunuzu unuttunuz. Adres çubuğuna "Firefox" yazmanız, başlığı Firefox olan veya URL içinde firefox geçen tüm URL'leri size listeliyor ve geçmişi karıştırmak zorunda kalmıyorsunuz.

Firefox 3.0, 2.0 sürümüne göre bellek kullanımı konusunda daha başarılı gözüküyor. Firefox 3'ün final sürümü çıktığında detaylı bir tarayıcı testi yaparak ne kadar başarılı olduğuna göz atacağız.

Firefox 3.1 sürümü, 4.0 sürüme geçerken ara bir versiyon olacak. Firefox 4.0 ile birlikte offline olarak sitelerin gezilmesine ve uygulamaların çalıştırılmasına imkan tanıyan Prism ve Weave gibi teknolojilerle beraber gelecek. (HTML 5 desteğini de hatırlatalım) Firefox 3.1 sürümünde ise, Firefox 3.0 beraber sunulmayan ama neredeyse hazır olan bazı özellikler gelecek. Bunlardan birisi XMLHttpRequest (XHR) API'si imiş. Javascript ve diğer diller tarafından kullanılan bu API, sunucu ve istemci arasında XML ve diğer verilerin aktarılmasını sağlıyor. Bu API'nin Firefox 3.0 ile beraber gelmemesine sebep olarak, XHR'nin spesifikasyonlarının kesinleşmesi ve güvenlik modelinin iyileştirilmesi için biraz daha zamanın olmasıymış.

Firefox 4 için ise 2009'un ortalarını - sonlarını beklememiz gerekecek.

Firefox 3.0 RC-1'i denemediyseniz mutlaka denemenizi öneririz. Stabilite ve hız olarak şu anda çok iyi durumda.

Kaynak: pclabs.gen.tr

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...