Jump to content

16 Bit Uygulamaları Çalıştırma?


izmael

Recommended Posts

Windows Xp'de 16 Bit hatası & Çözümleri...

Eski programların kurulumu veya çalıştırılması sırasında, sistem dosyasının uygulamayı MS-DOS veya Microsoft Windows altında çalıştırmak için uygun olmadığına dair bir hata mesajı ile karşılaşabilirsiniz. Ancak buna rağmen eski programlarınızı kullanmak istiyorsunuz.

İpucu: Halen 16 bit olan eski donanım bileşenlerinin sürücüleri, yıllanmış oyunlar ve programlama dilleri Windows’un 16 bit destekleyen alt sisteminde çalışabilirler. Ancak yeni uygulamalar arasından da 16 bit olanlar çıkabilir. İşletim sisteminin 32 bit sistemler için programlanmış olmasına rağmen Windows XP altında hala 16 bit uygulamaları çalıştırmak mümkün.

Ancak söz konusu hata mesajı ile karşılaşıyorsanız “Config.nt”, “Autoexec.

nt” ve “Command.com” dosyalarından biri veya birkaçı bozulmuş veya silinmiş olabilir. Sorunu çözmek için ilk olarak söz konusu dosyaları Windows kurulum CD’sinden temin etmeye çalışabilirsiniz. Bunun için CD’yi sürücüye yerleştirdikten sonra Başlat / Çalıştır komutunu kullanarak “cmd” penceresini açın. Ardından aşağıdaki komutları sırasıyla girin ve çalıştırın:

expandD:\i386\config.nt_C:\windows\system32\config .nt

expand D:\i386\ autoexec.nt_C:\windows\system32\autoexec.nt

expand D:\i386\command.com_C:\windows\system32\command.co m

exit

Buradaki “D:” sürücü harfinin yerine kendi sisteminizdeki CD-ROM sürücünün ismini girmelisiniz. Şimdi söz konusu programları yeni kurmayı ve çalıştırmayı deneyin. Eğer hala sorunla karşılaşıyorsanız bu dosyaların içeriklerini kendiniz hazırlamalısınız. Bunun için Not Defteri’ni çalıştırın ve aşağıdaki satırları girin:

dos=high, umb

device=%SystemRoot%\system32\himem.sys

files=40

Ardından Dosya / Farklı Kaydet komutunu çalıştırın ve “%SYSTEMROOT%\System32” klasörünü etkinleştirin. Dosya ismi olarak da “config.nt” girdikten sonra Kaydet düğmesine tıklayın. Şimdi editör penceresindeki Dosya / Yeni komutunu çalıştırın ve aşağıdaki satırları girin:

@echo off

lh %SystemRoot%\system32\mscdexnt.exe

lh %SystemRoot%\system32\redir

lh %SystemRoot%\system32\dosx

SET BLASTER=A220 I5 D1 P330 T3

Yeni dosyayı da “%SYSTEMROOT%\System32” klasörüne “autoexec.nt” adı altında kaydedin. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra hata giderilmiş olmalı ve 16 bit uygulamalar sorunsuz bir şekilde çalışmalıdır.

ALINTIDIR

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...