Jump to content

IMEI numaralarında yeni düzenleme


trendmark

Recommended Posts

2311072.jpg

Kimlik bilgileri değiştirilen cep telefonları, ilk kullanıldığı mobil abone numarasıyla eşleştirilecek.

Yönetmeliğe göre, toplu veya bireysel olarak mevzuata uygun şekilde ithal edilen, başvuru süresinde kayıt altına alınan ve IMEI numarası değiştirilmemiş cihazlar “Beyaz Liste”de yer alacak.

İthalatçılar, yurt dışından toplu olarak ithal ettikleri cihazlara ait IMEI numaralarını Telekomünikasyon Kurumuna bildirecek. Bireysel yolla getirilen cihazların sahipleri ise gerekli belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunacak. Kurum, her iki ithalatta da gerekli sorgulamaları yaparak cihazları “Beyaz Liste”ye alacak.

Kaçak, kayıp veya çalıntı cihazlar ise “Kara Liste”de olacak. İşletmeciler, bu listedeki cihazların haberleşme bağlantılarını kesecek.

“Gri Liste” ise Beyaz ve Kara listelerin dışında kalan cihazlar yer alacak.

“Eşleştirilmiş Beyaz Liste”de de başvuru sürecinde klonlu olduğu belirlenen ancak kayıt ücreti yatırılarak kullanılan abone numarasıyla eşleştirilen cihazlar yer alacak.

Cihazı çalınan ya da kaybolanlar, hizmet alımını engellemek için telefonla Bilgi ve İhbar Merkezini arayacak.

GSM operatörleri IMEI numarası değiştirilmiş cihazların belirlenebilmesi için şebekede analiz yapacaklar ve kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazlara ait bilgiler ile cihazın kullanıldığı mobil abone numarasını Telekomünikasyon Kurumuna gönderecekler.

Klonlanmış cihazın ilk kullanıldığı mobil abone numarasının bulunabilmesi amacıyla operatörler, klonlu cihazın Kara Liste'ye girdiği tarihten 3 ay öncesine kadar olan detaylı çağrı kayıtları üzerinde inceleme yapacak ve ilk kullanıcısının mobil abone numarası ile ilk kullanım zamanına ilişkin bilgileri Kuruma gönderecek.

Kurum, işletmecilerden gelen ilk kullanım zamanına ilişkin bilgileri karşılaştırarak ilk kullanılan mobil abone numarasını tespit edecek ve ardından klon olarak tespit edilen IMEI numarası, ilk kullanılan mobil abone numarasıyla eşleştirilecek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...