Jump to content

Visual Studio 2005 Ile Setup Oluşturma


wmismail

Recommended Posts

Öncelik ile bitirmiş olduğumuz projemizi release modda debug edelim. (Ctrl+Shift+F6)

ilk.jpg

Uygulamamız derlendi, F5 ile çalıştıralım ve evet sorunsuz çalışıyor.

ikinci.jpg

Şimdi ise Solution Explorer’dan Solution’umuza sağ tık yapıp Add/New Project diyoruz.

ucuncu.jpg

Sol taraftaki Other Project Types kısmından Setup And Deployment ve sağ ekranda Setup Project’i seçip Projemizin adını veriyoruz ben “Pc_Info” ismini verdim. Siz dilediğiniz verebilirsiniz.(Tabiî ki özgürsünüz J ). Location kısmından projenizin nereye kayıt edileceğini seçebilirsiniz. Ama benim tavsiyem uygulama projesi ile aynı klasörde olmalı. Seçim yapmaz iseniz default’u budur zaten. Ok diyip devam ediyoruz.

dorduncu.jpg

Burada size File System ekranımız ile ilgili ufak tefek bilgiler aktarayım istiyorum.

besinci.jpg

Application Folder: Bu bölümün programımızın son kullanıcıların bilgisayarlarında çalışabilmeleri için hayati önemi vardır. Bu klasöre uygulamamzın .exe, (uygulamamız database içeren bir uygulama ise) .*** database dosyamız, uygulamamıza eklediğimiz referans dosyalarımız .dll’ler,resim dosyaları, yardım dosyaları,uygulamamız birden fazla exe içeriyor ise bunlar, .ico uzantılı resim dosyaları gibi vs... eklenir.

User’s Destkop: Adından da anlaşılacağı üzere uygulamanın, bilgisayarın masa üstünde ki kısayol dosyası eklenecek

User’s Programs Menu: Buraya ise Başlat/Programlar menüsünde yer alacak kısa yollarımız olacak. Exe uzantılı uygulama, yardım dosyası, varsa diğer exeler vs…

Application Folder:

Application Folder Klasörünü seçelim ve sağ tık Add/File diyelim.

altinci.jpg

Çıkan ekrandan uygulamamızın olduğu dizine gidip release klasörü altındaki PC BİLGİ.exe uzantılı dosyayı seçelim (Sizin uygulamanız farklı dizin ve isimde olabilir) ve open diyelim

yedinci.jpg

Gördüğünüz gibi exe’miz eklendi.

sekizinci.jpg

Pc Bilgi.exe nin altındaki boşluğa Mouse ile sağ tık yaparak eğer eklediğimiz .dll var ise (Dışarıdan eklenmiş veya kendi yazdığınız bir .dll olabilir. Çünkü yazmış olduğunuz programın çalışması için oluşturduğunuz. dll dosyasına exe’nin ihtiyacı olacak) Add/Project Output diyerek çıkan ekranda Primary output seçeneğini seçip ok tuşuna basalım

dokuz.jpg

Benim Projemde extra referans olmadığı için eklemedim.

Ben projeme icon dosyası ve bir tanede yardım dosyası ekliyorum.

Sağ tık yaparak Add/File seçeneğini seçip eklemek istediğimiz dosyaları ekliyoruz.

on.jpg

User’s Destkop:

File System ekranından User’s Destkop seçiyoruz. Boş ekrana Mouse ile sağ tık yaparak create new shortcut’ seçiyoruz.

onbir.jpg

Karşımıza Select Item in Project ekranı geliyor. Buradan masaüstüne uygulamamızın kısa yolunu seçeceğimiz .exe uzantılı uygulamamızı Application Folder dosyası içeriğinden seçiyoruz.

oniki.jpg

Kısa yolumuz oluştu. Yapmamız gerekenler, adını değiştirmek ve icon dosyası eklemek. Bunun için kısa yolumuz seçerek, mouse ile sağ tık ve rename seçeneğinden adını düzenleyerek değiştiriyoruz.

Ardından yine kısa yolumuza seçip Properties ekranından (Eğer sizde görünmüyor ise F4 kısa yolu ile çağırabilirsiniz) Icon bölümünden none seçip File Name kısmından browser tıklayarak Application Folder klasörümüzün içindeki daha önce eklediğimiz ikonumuzu seçiyoruz ve ok diyoruz. Icon dosyamız eklendi.

onuc.jpg

User’s Programs Menu:

File System ekranından User's Programs Menu’yü seçiyoruz. Daha önce anlattığım gibi buraya bilgisayarın “Başlat” bölümündeki kısa yollarımız eklenecek. Hadi başlayalım. Boş ekrana Mouse ile sağ tık yaparak, new folder seçeneğini seçiyoruz ve yeni bir doya ekliyoruz. Ben dosya adına http://www.yazilimgunlugu.com/ diyorum. Ardından Dosyanın içine girerek, boş ekrana Mouse ile sağ tık yaparak, create new shortcut’ seçiyoruz. Karşımıza Select Item in Project ekranı geliyor. Buradan masaüstüne uygulamamızın kısa yolunu seçeceğimiz .exe uzantılı uygulamamızı Application Folder dosyası içeriğinden seçiyoruz. Kısa yolumuz oluştu. Yapmamız gerekenler; adını değiştirmek ve icon dosyası eklemek. Bunun için kısa yolumuz seçerek, mouse ile sağ tık ve rename seçeneğinden adını düzenleyerek değiştiriyoruz. Eğer uygulamamızda birden fazla exe uzantılı projemiz var ise onlarıda önce Application Folder içine daha sonra yukarıdaki adımları takip ederek aynı işlemleri uyguluyoruz. Burada User’ Destkop kısmındakinden farklı olarak birde Yardım.txt dosyasını da ekliyoruz.

Aynı işlemleri bu dosya üzerinde de yapıyoruz.

ondört.jpg

Eğer daha önce ekleme di iseniz yardım dosyası icon’u için Application Folder bölümünden Add/File ile icon dosyanızı ekleyebilir ve Yardım.txt’ de dosyanıza daha sonradan icon ekleyebilirsiniz.

onbes.jpg

İşimiz neredeyse bitmek üzere. Tabiî ki son ve önemli 2-3 işimiz kaldı.

Birincisi; burada şunu söylemek istiyorum net üzerinde baya bir bu makale benzerinde makale bulunmakta, fakat okuduklarımın içinde deyinilmeyen iki konuyu size anlatacağım.

Birincisi şu, hepimizin bildiği üzere herhangi bir klasör içinde iken araçlar/klasör seçenekleri/görünüm seçenekleri arasında gizli dosyaları göster ve gösterme seçenekleri var. Göster seçeneğini seçtiğimizde masa üstünde, klasörlerde, Program Files klasörü içindeki uygulama klasörlerinin içinde daha önce görmediğimiz bir sürü dosya görünür hale gelmekte.

Bunu bizim uygulamamız içinde de düşük seviye kullanıcıları düşünerek, yanlışlık ile silme ihtimallerini göz önünde bulundurmamız gerekebilir. Application Folder kısmından gizli olmasını istediğimiz dosyalarımızı seçip Properties kısmından Hidden özelliğini true yapmamız gerekir.

onaltı.jpg

İkincisi; beklide en önemlisi bu (bence en önemli olanı) uygulamamızı bir şekilde setup haline getirdik ve son kullanıcın makinesine kurduk. Başlat üzerinden uygulamayı çalıştırmak istediğimizde karşımıza hata çıktı. Bu hata son kullanıcının işletim sistemi üzerinde gerekli olan Framework’ün kurulu olmamasıdır. Gerçi şuan yeni sürüm XP işletim sistemleri ve Service Pack 2 içerisinde framework bulunmakta, ama biz her ihtimali düşünmeliyiz. Beklide kullanıcı Win 98-Win XP Home vs… kullanıyor olabilir.

Visual Studio 2005 ile setup dosyası hazırlarken aslında arkada bizim için Framework eklenmekte fakat bu eklenti bir url den ibaret. Microsoft’un sitesinde download kısmında dotnetfx.exe olarak bulunmakta.

Fakat uygulamanın yüklenmesi sırasında sistemde otomatik olarak Framework’ün yüklü olup olmadığı işlemi yapılır, eğer yok ise Microsoft’un sitesine bağlanma işlemi gerçekleşir. Buradaki sorun son kullanıcının internet sahibi olmaması olacaktır. Kullanıcının internet bağlantısı yok ise kurulum hata verecektir. Biz burada bunu önlemek için uygulayacağımız yöntem.

Öncelik ile Application Folder kısmından uygulamanın .exe’sini eklerken yaptığımız işlemleri yaparak dotnetfx.exe’yi ekleyelim. Default dizinin de: (C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\SDK\v2.0\BootStrapper\Packages\dotnetfx) sizi bekliyor olacak. J

Solution Explorer ekranından Setup projemiz olan Pc_Info üzerine gelerek Mouse ile sağ tık yaparak Properties seçeneğini seçelim. Prerequisites’i seçelim ve yukarıda .Net framework 2.0’ın seçili olduğundan nemin olalım. (Ben framework 2.0 kullanıyorum. Sizde 1.0 sürümüde olabilir. Önemli olan uygulamanızı hangi sürüm ile geliştirdiyseniz o sürümlü Framework’ü eklemeniz gerekmekte)

Ardından, Download Prerequisites from the same location as my application seçeneğini işaretleyin, ok’yi tıklayın ve uygula tamamı seçin.

onyedi.jpg

İşte bu kadar Framework artık klasörümüz içinde ekli olacak. Application Folder dosyamızı seçelim ve eklenen dotnetfx.exe dosyamızın Properties ekranını açalım, Hidden özelliğini “true” yapalım. Setup dosyamızı çalıştırdığımızda eğer sistemde Framework var ve düzgün çalışıyor ise direk uygulama kurulacaktır yok eğer sistemde bulamadıysa önce Framework kurulacak daha sonra uygulama kurulacaktır. Framework’ün kurulumu biraz zaman alacaktır.

onsekiz.jpg

Birazda setup uygulaması çalışırken ekrandaki görsellik ile ilgilenelim ve projemizi bitirelim. Çünkü baya uzun bir yazı oldu ve diğer makaleler için enerji bırakmam gerekiyor kendime. J

Bunun için Solution Explorer penceresinden Setup projemizin üzerine gelip Mouse ile sağ tık yaparak View/User Interface’i seçiyoruz.

ondokuz.jpg

Start dizini altındaki Welcome seçeneğinden setup formu üzerindeki string ( alışkanlık oldu artık, karakterlerden oluşan yazılara string gözüyle bakmak J ) ifadeleri değiştirelim.

Link to comment
Share on other sites

Burada her şey size kalıyor. Welcom seçeneğini seçip Properties kısmından CopyrightWarning ve Welcome Text içeriklerini dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ben şu şekilde yaptım.

yirmi.jpg

Installation Folder,Confirm Installation vs… kısımlara girerek text’lerini değiştirebilirsiniz. Ben burada bırakıyorum. Çünkü size bişey daha göstermek istiyorum. Instal bölümüne Mouse ile sağ tık yaparak yeni bileşenler eklemek mümkün. Ben projeye bitane hani şu kurulumlarada bir lisans yazısı çıkar ve kabul ediyorum veya etmiyorum sorusu. İşte bizde setup projemize bunu ekliyelim. Yalnız elinizde “.rtf” uzantılı bir dosya olması gerekir. Önce her zamanki gibi Application Folder dosyamıza ekleyeceğiz. Çünkü kısa ylou oradan seçeceğiz.

yirmibir.jpg

Bana göre artık setup dosyamız hazır.Build kısmından Build PCc_Info’yu (Shift+:dribble: build edin ve her şey tamamdır. Projenizin olduğu klasöre gidin ve bin klasörü altında release klasörü içindeki setup dosyanızı çalıştırın.

yirmiiki.jpg

yirmiuc.jpg

yirmidört.jpg

yirmibes.jpg

yirmialti.jpg

yirmiyedi.jpg

yirmisekiz.jpg

Bu makaleyi okuduktan sora sizlere tavsiyem basit bir form uygulaması yaparak bu projeye setup projesi ekleyin ve aklınıza gelen her yeri kurcalayın. Eminim daha fazla seçenekler ile projeniz daha iyi bir hal alacaktır.

Makaleyi sonuna kadar okuyan arkadaşlar teşekkürler. Farklı bir makalede görüşmek üzere….

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...