Jump to content

Actionscript Nedir?


wmismail

Recommended Posts

ACTIONSCRIPT NEDIR?

Actionscript dilini önce hiç kullanmadiysaniz ve öğrenmek istiyorsaniz, bu makale size bu dille ilgili temel bir takim bilgileri öğrenmek açisindan yararlı olabilir.

Actionscript dili, Flash filmlerimize, basit veya kompleks düzeyde interaktif içerik katmak için kullandigimiz Object – Oriented (nesne tabanli) programlama dilidir.

ACTIONSCRIPT DILININ TEMELLERI

-Yazim Kurallari:

AS kendi gramer ve yazim kurallarina sahiptir.Mesela Türkçe’de nasıl nokta isareti bir cümlenin bittigini gösterirse, noktali virgül isareti AS dilinde bize bir cümlenin bittigini gösterir.

var isim:String=”Can”;

Yukaridaki cümle string data tipindeki bir degisken deklerasyonudur.AS dilinde yazdigimiz cümleleri dogru bir sekilde derleyip yürütebilmemiz için dilin karakteristigini teskil eden yazim kurallarina dikkat etmek zorundayiz.

AS casesensitive yani büyük küçük harf duyarlidir.Örnegin isim ve Isim gibi iki degiskenimiz var olsun,bu iki degisken AS dilinde birbirinden farklı iki degisken olarak anlasilir.

AS dilinde bir nesne veya movieclipin özelliklerine erisebilmek için dot yani nokta isareti kullanilir.

trace(ucgen_mc.width)

Yukaridaki cümlede üçgen isimli bir movieclip nesnesinin genislik özelligi output paneline yazdirilmaktadir.

Not: trace deyimiyle program satirlarinin neticelerini output panelinden izleyebilirsiniz.

AS dilinde olay tutucular (event handler) , sinif (class) tanimlamalari ve fonksiyonlar kuyruklu parantez ( {} ) isaretleri arasinda gruplandirilirlar.

Function adSoyad (ad:String,soyad:String) {

Return ad + soyad

}

class form() {

}

butonum.onRelease=function(){

}

Yorum Eklemek: AS dilinde program satirlari arasina yorum eklemek için iki farklı yol vardir. Tek satirli ve çok satirli yorum.

// isaretini tek satirdan olusan bir cümlenin basina koyarsak bu tek satir bir yorum olur.

Örn: // degisken deklerasyonlari buradan basliyor.

/* ve */ isaretleri arasina diledigimiz kadar satirdan olusan yorum cümlelerimizi yazabiliriz,bunlar da çok satirli yorumlardir.

AS dili önceden belirlenmis sabitlere (constant) sahiptir.Mesela SPACE,ENTER ve TAB key nesnesinin önceden belirlenmis sabitleridir ve space ,enter ve tab tuslarina karsilik gelirler.

Flashda bizler kendi sabitlerimize sahip olamiyoruz.

Veri (Data) Tipleri:

Burada AS dilinde en ** KÜFÜRLÜ KONUŞMAK YASAKTIR ** kullandigimiz veri tiplerine deginmek istiyorum.

String : String veri tipi çesitli karakter,sayi ve noktalama isaretlerinden olusan verileri depolamak için kullanilir.

AS de biz string verileri yazarken bunlari tek (‘) veya çift (“) tirnak isaretleri arasinda yazariz.

var ad:String=”Cemil”;

Number: 5e-324 ve 1.79E+308 arasinda değer alan sayilar.

var yas:Number=23;

Boolean: Bir boolean değer true veya false olmak üzere iki değerden birisidir.AS de boolean degiskenler 1 veya 0 değerini de alabilirler.Bu tip degiskenler daha çok mantiksal karsilastirmalar yapilirken kullanilir.

var durum:Boolean=function cift(sayi:Number){

If (sayi=cift sayi){

Return true;

}

}

Object : Bir object aslinda bir özellikler (property) koleksiyonudur. Her object bir isim ve değere sahiptir .Bir object in değeri herhangi bir flash veri tipi olabilir ( baska bir object de olabilir).Bu bize objectleri birbirinin içinde kullanmaya veya yuvalamaya (nesting) olanak saglar. Objectlerin özelliklerini yazarken dot yani nokta isaretini kullaniriz.

var Ogrenci:Object=new Object;

Ogrenci.no=”1234”;

Ogrenci.sinif=”8/B”;

Ogrenci.yas=11;

MovieClip: Movieclipler flash da içerisine animasyonlarin depolandigi nesnelerdir.Flashtaki tek grafik elemanina karsilik gelen veri tipidir diyebiliriz.MovieClip veri tipi bize movieclip sinifinin özellik ve metodlarindan yararlanarak cliplerimizi kontrol etmemizi saglar.

Null:null veri tipi tek bir değere sahiptir :null. Bu, verinin olmamasi anlamina gelir.Bir degiskene null değerini vermek mümkündür.

Undefined :undefined veri tipi tek bir değere sahiptir : undefined. Bir verinin değerinin belirli olmadigi durumlarda flash bu degiskene undefined değerini atar.Biz herhangi bir degiskene undefined değerini atayamayiz.

Void: void veri tipi herhangi bir değer üretmeyen fonksiyonlari deklare etmek için kullanilir.AS de normal sartlar altinda bir fonksiyon her hangi bir değere karsilik gelmelidir.(return). Fonksiyonumuz eger değer üretmeyecekse void deyimini kullanarak bunu belirleyebiliriz.

function websayfasi(yol:String):Void{

}

DEGISKENLER:

Bir degisken içerisine verilerin depolandigi bir yer tutucudur.Yer tutucu her zaman ayni kalır fakat içerisine depolanan veri degisebilir.AS dilinde degiskenleri deklare ederken var deyimini kullaniriz.

var yertutucuAdi:Veri tipi=değer ;

Bu makalede Actionscript diline yeni baslayan veya merak eden arkadaşlar için bazi temel bilgiler vermeye çalistim.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...