Jump to content

Expression Studio Savaşları : Expression Design


wmismail

Recommended Posts

Expression Studio ailesindeki ürünlerle ilgili sürekli "Muhteşem" "Süper" demek yerine bir de kelleyi koltuğa alıp ufak bir geziye çıkmaya ne dersiniz? "Neden Expression?" sorusuna bir cevap ararken rakiplerle karşılaştırmalar yapacağımız "Expression Studio Savaşları" yazı dizisine hoş geldiniz. Bugünkü gönüllümüz "Expression Design".

1000001535_19112007_1.jpgGenel Bakış

Expression Design'ın geçmişine baktığımızda Microsoft tarafından satın alınmış bir şirket görüyoruz. Creature House ve Fractal Design Corporation tarafından geliştirilen Creature House Expression ürünü özellikle "Skeletal Strokes" olarak adlandırılan özel bir teknikle çizim yapmasıyla dikkati çekiyordu. İlk başlarda Acrylic kod adı ile geliştirilen Expression Graphic Designer sonrasında Expression Designer olarak adlandırıldı. MIX'07'de RTM sürümü tanıtılan ürünün arayüzü tamamen WPF teknolojisi kullanılarak hazırlandı.

Çetin Savaşlar

Expression Design yokken neler kullanıyorduk? Bu bir soru olmakla beraber aslında soru kendi içinde artık söz konusu cevaptaki yazılımları kullanmadığımızı öngörüyor. Ama maalesef her şeyi Expression Design ile yapmamız mümkün değil. Genel hatları ile baktığımızda Adobe'a ait Illustrator ve Fireworks içerisindeki ana araçların çoğu Expression Design içerisinde de var. Bunlara ek olarak özellikle program arayüzünün siyah bir WPF katmanı üzerine yerleştirilmiş olması tasarım çalışmalarındaki renklerin çok daha net gözükebilmesini sağlıyor. Fakat eksikler de saymakla bitmiyor.

İlk olarak Expression Design içerisinde şu an herhangi bir Plug-In desteği yok. Adobe dünyasından tasarımcıların alışkın olduğu üçüncü parti Plug-In'lerin satın alınarak kullanılması noktasında Expression Design tarafında herhangi bir şansınız yok. Maalesef bu çok ciddi bir eksik.

Program aslında Web ortamı için vektörel çizimler sağlasa da (Silverlight aracılığı ile) maalesef herhangi bir web optimizasyon aracı içermiyor. O nedenle hala imajlarınızı optimize ederken Adobe ürünlerine bağımlı kalmak zorundasınız. Özellikle Photoshop içerisindeki Slice araçları benim favorilerimdendi. Aslında tüm özellikler Expression Design'ın betalarında vardı fakat sonradan kaldırıldı. Umarım bir sonraki sürümde tekrar karşımıza çıkarlar. Son olarak Bitmap resim düzenleme konusunda da Expression Design hem içerdiği araçlar açısından hem de kullanım kolaylığı açısından zayıf düşüyor.

1000001535_19112007_2.png

Expression Design çalışma ortamı.

Neden Expression Design kullanalım?

Tüm yukarıdaki eksiklere rağmen neden? İlk olarak vektörel bir çizim aracı klasmanında aslında Expression Design neredeyse tüm ihtiyaçlarımızı giderebilecek özelliklere sahip. Unutmamamız gereken bir nokta var ki o da şu an için Expression Design'ın esas amacının Expression Blend'e vektörel XAML çizimleri sağlamak olduğu. Böylece hem WPF hem de Silverlight plaftormunda XAML vektörel içerikler kullanılabiliyor. Expression Design haricinde vektörel çizim yazılımları için de yavaş yavaş XAML Export Plug-In'leri üretilmeye başlandı fakat hali hazırda hiçbiri Expression Design'ın başarısına sahip değil. Peki bu XAML çok mu önemli? Kesinlikle. Eğer WPF ile zengin kullanıcı arayüzleri ve animasyonlar içeren bir windows uygulaması hazırlamak istiyorsanız XAML vektörel çizimler kullanmak zorundasınız. Aynı durum Silverlight için de geçerli.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...