Jump to content

Expression Studio Savaşları : Expression Blend


wmismail

Recommended Posts

Expression Savaşları yazı dizimde sonlara sakladığım Expression Blend benim en büyük favorim :) Kendimi kaptırıp WPF'in ne kadar muhteşem bir altyapı sunduğundan bahsetmeden Expression Blend'e geçmek aslında bir hata olur ama aksi halde de bu yazı bitmez. O nedenle ilk başta sunu söyleyelim, maalesef Expression Blend'in tam olarak bir rakibi yok.

WPF (Windows Presentation Foundation) nedir?

.NET Framework 3.0 ile beraber gelen bence en önemli altyapısal yenilik WPF'dir. XML tabanlı XAML kodları ile vektörel nesnelerin tanımlanabilmesinin ötesinde bu nesnelere çok kolay bir şekilde animasyonların verilmesini sağlayan WPF tüm bu verileri XML ile tanımlıyor. Tabi kimse bizden bu XML kodlarını elle yazmamızı bekleyemez :) O nedenle işte tam bu noktada Expression Blend devreye giriyor.

1000001532_29112007_1.png

Expression Blend arayüzü.

İki ve Üç Boyutlu Animasyonlar ile Windows Uygulamaları

WPF ile Windows uygulamalarında vektörel çizimler ve animasyonlar hazırlamak bu kadar kolaylaşmışken Expression Blend tüm bu işlemleri çok daha kolaylaştırarak en ufak bir kod bile yazmadan çalışılabilecek bir ortamı tasarımcıların beğenisine sunuyor. Expression Blend içerisinde hiçbir kod yazmadan 2 ve 3 boyutlu nesnelere animasyonlar verebiliyor, animasyonlar için tetikleyiciler düzenleyebiliyorsunuz. Bu kadarla da kalmayıp WPF'e özel .NET kontrollerini kullanabiliyor ve tüm bu kontrollerinin görsel özellikleri ile çok kolayca oynayabiliyorsunuz. Hazırladığınız bir Windows uygulamasındaki tüm düğmelerin görsel özelliklerini bir kaynak olarak aynı web sitelerindeki CSS sınıfları gibi ayrı dosyalarda tutabildiğinizi hayal edin. Hayaliniz Expression Blend ile çoktan gerçek oldu bile :) Daha burada bahsedemediğim bir sürü özellik var Expression Blend içerisinde. Şu an yayındaki sürümüne ek olarak Blend'in 2. sürümünün Silverlight desteği de söz konusu.

Rakipler nerde?

Artık Expression Studio ailesine rakip dediğimizde karşımıza sürekli Adobe ürünlerinin çıkmasına alıştık sanırım. Blend konusunda da durum böyle. Adobe'a ait AIR, Flex, Apollo gibi ürünler farklı konumlandırmalar ile birer Blend ve WPF rakibi olarak görülebilir ama aslında değiller. "Rakip bile olamazlar" dersek hiç de yanlış olmaz. Birincisi hiçbirinin arkasında WPF'de olduğu gibi VB.NET veya C# gibi .NET dillerinin gücü yok. İkincisi ise .NET Framework 3.0'ın Vista ile gelen "dahili olma" durumu çerçevesinde sunduğu 3D performansı kimsede yok. Ki aslında bu performans söz konusu olan "oyunlar" olduğunda hala yeterli değil. Tüm bunlara baktığımızda gerçekten rakibi olmayan bir ürünle karşı karşıyayız.

Kolay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...