Jump to content

Expression Studio Savaşları : Expression Encoder


wmismail

Recommended Posts

İşte geldik Expression Studio Savaşları yazı dizisinin :) son ürününe: Expression Encoder. Özellikle bu ürünü en sona saklamamın nedeni gerçekten boyutuna kıyasla çok büyük işler yapıyor olması ama ilk önce ufak işlerden başlayalım.

Expression Encoder adından da anlaşılacağı üzere aslında encoding yapan bir program. Qucktime dahil olmak üzere birçok video formatının WMV video dosyalarına çevrilebileceği bir yazılımdan bahsediyoruz. Çeviri işlemini yaparken tabi ki oluşacak dosyanın video ve ses kalite ayarlarını yaparak hedef dosya boyutuna göre optimizasyon yapabiliyorsunuz. Fakat Expression Encoder bu kadarla kalmıyor ve size video dosyalarınızı uzunluğunu ve görüntüsünü kırpabileceğiniz, boyutlandırabileceğiniz, hatta gerekirse dosyalarınızın üzerine kurum logonuzu bile yerleştirebileceğiniz araçlar sunuyor. Bu noktada hemen akla gelen ilk soru aşağıdaki gibi oluyor :)

1000001531_30112007_1.png

Expression Encoder arayüzü.

Movie Maker'dan farkı ne?

Expression Encoder'ın şu ana kadar bahsettiğimiz özellikleri ile belki Movie Maker benzeri bir yazılım gibi gözükmesi olması. Ama kesinlikle değil. Movie Maker'ın belki de en önemli özelliği olan videolar arası geçiş efektlerinin hiçbiri Expression Encoder içerisinde yok. Bu aslında çok normal çünkü Expression Encoder'ın amacı bu değil, amaç elde hazır var olan bir videoyu ufak oynamalarla yayına hazır hale getirmek. Peki Expression Encoder tarafında daha neler var?

MUHTEŞEM Silverlight Desteği

Blogumda uzun zamandır tamamen büyük harflerle yazılan bir başlık kullanmamıştım :) Sanırım ne demek istediğimi anlıyorsunuz. Expression Encoder özellikle Silverlight dünyasında bize muhteşem olanaklar tanıyor. Expression Encoder içerisinde encode ettiğiniz herhangi bir video dosyasını otomatik olarak yine Expression Encoder içerisindeki herhangi bir Silverlight Media Player şablonunu seçerek Silverlight uygulaması olarak alabiliyorsunuz. Böylece videonuzu encode ettiğiniz anda aslında web sitenize yerleştirebileceğiniz şekliyle hazırlanmış oluyor. Tüm bunları yaparken Expression Encoder içerisindeki "Markers" yapısı ile internette videonuzu izleyenlerin ek bir menü aracılığı ile videodaki belirli noktalar arasında gezebilmelerini sağlayabiliyorsunuz. Bu konuda hazırlamış olduğum görsel bir dersi www.nedirtv.com üzerinden izleyebilirsiniz.

1000001531_30112007_2.png

Expression Encoder ile yaratılmış örnek Silverlight Player aracı.

Expression Encoder bu kadarla kalmayıp daha önceki bir yazımda bahsetmiş olduğum harici bir Plug-In ile hazırladığınız videoların ve seçilen şablona uygun Silverlight player uygulamasının otomatik olarak Silverlight Streaming Services üzerine yüklenebilmesini sağlıyor. Böylece Expression Encoder içerisinde videonuzu encode ederken siz hiçbir ek çalışma yapmadan Silverlight player oluşturuluyor, Marker yapısı ile özel bir menü yaratılıyor, Silverlight Streaming Servis'lerine herşey yükleniyor ve size sitenize koyabileceğiniz bir IFRAME kodu veriliyor. İşte video yayınlamak bu kadar kolay :)

Rakipler mi?

Meselenin Silverlight destek tarafına baktığımızda rakip yok. Baştan sona bu kadar birbiri ile uyumlu ve tam bir çözüm sunan herhangi başka bir yazılım (en azından ben) bilmiyorum. Ama düşündüğümüzde piyasada çok sayıda farklı video düzenleme yazılımları var ki aslında Expression Encoder bir video düzenleme yazılımı olmadığına göre onlarla da bir rakip karşılaştırması yapmak çok doğru olmaz. Özetlemek gerekirse Expression Encoder kendi hedefleri çerçevesinde şu an piyasada bulunan rakipsiz bir ürün. Tabi benim yazımda bahsetmeyi unuttuğum özellikleri de var; örneğin Expression Encoder ile canlı yayın yapma şansınız var. Canlı yayın yaparken birden çok kamera ve bilgisayarınızdaki video dosyası arasında hızlı geçişler yapabilirsiniz. Başka bir özelliği ise videonuzun kalitesini ayarlarken farklı kalitelerde sıkıştırılmış sürümlerini size kullanıcı dostu bir arayüzde gerçek zamanlı olarak karşılaştırma şansı tanıması. Tüm bunları göz önüne alarak "Expression Blend"'e rağmen ben Expression Encoder'ı Expression Studio'nun şampiyonu ilan ediyorum!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...