Jump to content

Diyanetten entellektüellere özel kitap


mavikiz

Recommended Posts

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslami konularda eksik ya da hatalı bilgiler bulunduğunu ya da doğru bilgilerin çağımız insanının anlayacağı şekilde sunulmadığını söyledi.

1053.jpg

Ehil olmayan kişilerin dahi İslam hakkında bilgiler verdiğini ifade eden Görmez, ''Bunlara İslam konusunda Batı'daki ön yargılı tek taraflı, yanlış bilgilerle cehaleti de eklediğimizde, içerden ve dışardan dezenformasyon denilen bir bilgisizlendirme söz konusu oluyor. En kötü cehalet, yanlış bilgilendirmeyle meydana getirilen cehalettir. Bu nedenle doğru dini bilgilere ihtiyacımız var'' diye konuştu.

İslam alanında çağın bilgi seviyesine ve entelektüel düzeyine uygun az sayıda eser olduğuna dikkat çeken Görmez, bu eksikliği gidermek için ''İslama Giriş'' serisi hazırlamaya karar verdiklerini kaydetti.

Bu kapsamda gençler için ''Gençliğin İslam Bilgisi'', entelektüeller için de ''Ana Konulara Yeni Yaklaşımlar'' kitabını yayınladıklarını anlatan Görmez, ''doğru din bilgisi ve ahlak eksenli dindarlık'' kavramlarını dikkate alarak İslam'ın ana yönlerini anlatmayı hedeflediklerini, söyledi.

Kitapların Türkiye'deki ilahiyat birikimini ortaya koyduğunu belirten Görmez, eserlerin estetik boyutuna da önem verdiklerini kaydetti. Görmez, ''İslama Giriş'' serisi kapsamında, uluslararası arenaya ve halka yönelik 2 ayrı kitabın hazırlıklarının da sürdüğünü bildirdi.

-GÜNLÜK HAYATLA İLGİLİ BİLGİLER-

''Gençliğin İslam Bilgisi'' kitabında, Allah, Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed, İslam ve varlık konuları ele alınıyor. Allah'a ve insanlara karşı görevler, günlük hayat, güncel meseleler konusunda da bilgiler veriliyor.

Kitabın, ''Günlük Hayat'' bölümünde yer alan bilgilere göre, İslam, meşru eğlence ve sporu, ibadete devam için destekleyici bir unsur olarak görüyor.

Hz. Muhammed'in teşvik ettiği sporların başında koşu, güreş, okçuluk, binicilik ve yüzme geliyor. İslam'da, hayvanlara eziyet verdiği ve insani duyguları körelttiği için hayvan dövüştürmek yasak. Günümüzde yaygın olan ve insanlara eziyet veren sporlar da hayvan dövüştürmeye benzediği için İslamiyet tarafından hoş karşılanmıyor. Müzik ise insanın ruhi ve estetik ihtiyaçlarını karşıladığı için mubah görülüyor. Ancak, içinde isyan, küfür veya İslam'ın hoş karşılamadığı sözler bulunan müziğin söylenmesi ve dinlenmesi uygun bulunmuyor. Zararlı alışkanlıklara karşı gençleri uyaran kitapta, zararları ilmen ve tıbben kanıtlanmış sigaranın caiz olmadığı, sarhoşluk veren ve insanın akli dengesini bozan bütün katı ve sıvı maddelerin yasaklandığı vurgulanıyor.

-MODA, İSRAF AÇISINDAN SAKINCALI-

İslam'ın modaya bakışının da ele alındığı kitapta, modaya gösterilecek ilginin, dini ve toplumsal değerlerin uygun gördüğü ölçüde olması gerektiği belirtildi. Modaya İslam'ın en önemli yasaklarından biri olan israf açısından bakılması gerektiği kaydedilen kitapta, ''İsraf kapsamında değerlendirilebilecek her moda, dinimize göre sakıncalıdır'' denildi.

-FAL, BÜYÜ VE ŞANS OYUNLARI-

Kitapta, fal ve büyüye duyulan merakın, bilinmeyene karşı duyulan ilgiden kaynaklandığı belirtildi. Öğretim düzeyleri ve sosyal statüleri yüksek kişilerin bile bu konularla ilgilendiği ifade edilen kitapta, falcılık, kahve falı, el falı, kitap falı ile kurşun dökmenin yasaklandığı, astrolojinin uygun görülmediği, büyü ve büyücülüğün ise haram olduğu bildirildi.

Emeğe ve riske dayalı meşru yoldan kazancı esas alan İslam'ın, kumar ve şans oyunları vasıtasıyla rızk temin edilmesini yasakladığına dikkat çekilen kitapta, şunlar kaydedildi: ''Toplumun büyük bir kesiminin katılımıyla oynanan şans oyunları, nitelik bakımından kumar sayıldığından haram olarak görülmüştür. Şans ve talih oyunlarının kamu kurum ve kuruluşları veya vakıflar gibi hayır kurumları yararına düzenlenmesi de onları haram olmaktan çıkarmaz.''

-''ANA KONULARA YENİ YAKLAŞIMLAR''-

Entelektüeller için hazırlanan ''Ana Konulara Yeni Yaklaşımlar'' kitabında ise İslam'da bilgi nazariyesi, bilgi kuramı, bilgi kaynağı olarak akıl, Kur'an, sünnet ve içtihat konuları ele alınıyor. Ayrıca, iman, ahlak, ibadet ve günlük hayatla ilgili bilgiler veriliyor.

''İslamın Kültürel Çehresi'' başlıklı bölümde, ''getirdiği kuşatıcı mesajın sayesinde İslam'ın, bilim, kültür ve sanat alanlarında devrimci bir etki yaptığı, kendinden önceki birikimi özümseyen, aynı zamanda kendinden sonraki kültürel filizlenmelere etkide bulunan bir çizgi izlediği'' ifade ediliyor. İslam'ın yayıldığı bölgelerdeki yerel kültürlere yaşama hakkı tanıdığı vurgulanan kitapta, kendisine benzetmek ve kendinden olmayanı dışlamanın İslamiyet'e zıt bir tutum olduğu kaydediliyor.

Kitabın, ''Çağların Ritmi ve İslamiyet'' bölümünde ise İslam'ın getirdiği evrensel ilkelerle her çağın kendi çelişkiler yumağına çözüm üretebilecek bir esnekliğe sahip olduğu belirtiliyor. 21. yüzyılda yaşayan Müslümanların görevinin, ''kendi içlerine daha çok gömülecekleri yeni kozalar imal etmek değil, inançlarının gücüne güvenerek, yeni kültür ve sanat atılımlarına yeni bilimsel çalışmalara katılmak, küresel dolaşımın nimetlerinden daha fazla yararlanmak'' olduğu vurgulanıyor.

(aa)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...