Jump to content

En Güzel "o An" Fotoğrafları


Bilinchard

Recommended Posts

kwe1kgnnu3sh1se7fuhh.jpg

Çocuk işçilere "hayır"

Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.

d5hnkwvv1eto4hymusc.jpg

Irak'ın samarra kentinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. 9 yaşındaki ali yüzünde acı ifadesi var...samarra'daki çatışmalarda yaralanmış. Ama o anda ona daha önce hiç tatmadığı bu fiziksel acıyı bile unutturan bir acıyı da yaşıyor aslında. Çünkü ali, babasının bu çatışmalarda öldüğünü sadece birkaç saniye önce öğrenmiş.

o89ii8bfn7ckof7ym2n.jpg

Çamur sayesinde

National Geographic fotoğrafçısı Rendy Olson'un Sudan'da çektiği bir 'o' an. Sudanlı çocukların ne kadar zor bir yaşam sürdüklerini anlatmaya yeten bir fotoğraf. Yiyecek bulmakta güçlük çeken bu çocuklar, vücutlarını ve başlarını bir gelenekten dolayı böyle çamurla kaplamamışlar. Asıl neden çaresizlikleri, çünkü saçlarındaki bitlerden ancak bu şekilde kurtulabiliyorlar.

3we1tnlb40lchmks60b.jpg

Bizim sadece babamızdı

Filistinde Gazze Şeridinde İslami Cihadın Askeri Kanadının Komutanı Khaled Dahdouh öldürüldü. Filistinliler, Dahdouhun İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü söylüyor. İsrail Ordusu ise Hayır biz değildik diyor. Fotoğraf, Khaled Dahdouhun cenazesi evden çıkarılırken çekildi. Dauhdouh, İsraile göre terörist, Filistinlilere göreyse direnişçi komutandı. Çocukların o anda hem korkan hem de ağlayan gözyaşları ise Babamızdı diyor.

0mc8qg5ozltimhlcffz.jpg

Anne acisi

Gazze Şeridi'ndeki Refah Mülteci Kampı'ndan bir 'o' an. Bir cenaze töreninde çekilmiş olan bu fotoğraftaki biri daha kundaktaki bu Filistinli çocukların gözyaşları anneleri için... İsrail askerlerinin kampa düzenledikleri baskın sırasında kaybetmişler annelerini. Gözyaşlarıyla başlayan ve gözyaşlarıyla devam eden yaşamların bir 'o' anı bu...

jol2nkj98fbmg4esl.jpg

Gerçek mesaj

Deprem felaketi yaşayan Endonezyadan bir fotoğraf. Enkazın önüne yardım isteyen bir tabela konmuş. Yola evrensel yardım çağrısı S.O.S. yazılmış. Bunların hepsi kareye girmiş. Ama yıkılmış evinin önündeki çocuğun bakışları bu mesajları bastırmış.

i93edhm80bdk8by3fsfd.jpg

İnsani çağrı

Associated Press Haber Ajansı, Save the Children adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun çağrısı üzerine bir çalışma yapıp Afrikadaki hasta çocukların fotoğraflarından oluşan bir seri ortaya çıkarmış. Sözünü ettiğimiz çağrı, zengin ülkelere... Küçük maddi yardımlarla Afrikada tedavi edilebilir hastalıklardan mustarip çocuklar ölümden kurtarılabilir. deniyor. Ailesinin adını vermediği bu çocuk Senegalin başkenti Dakardaki bir hastanede yatıyor. Save the Childrenın çağrısı hem fotoğrafla gelen bilgide hem de çocuğun insanı bırakmayan bakışlarında yazıyor.

d933s229vrwv9t3rnn3x.jpg

Klasikleşmiş tablo

Keşmir'in Hindistan'ın kontrolü altında bulunan bölgede 1947'den beri yaşanan sahnelerden biri. Hindistan'la Pakistan arasında iki ülkeyi savaşın eşiğine kadar getiren anlaşmazlık bir yana, çatışmalar yüzünden bu süre içinde 70 bin insan öldü. 26 Haziran'da polisin şüphelerine göre, ayrılıkçı militanlar 3 kişiyi öldürdü. O sırada öldürülenlerden birinin yakınları evin penceresinden cenazeyi izliyordu. AP Ajansı'ndan Rafiq Maqbool deklanşöre bastığında ışık yüz ifadelerini kullanarak 60 yıldır süregelen acının orada artık klasikleşmiş tablosunu oluşturuyordu.

bm96mxrj2q8kyc6q0iol.jpg

Kurtuluş Ordusu

Sudan'ın batısındaki Darfurda 2003 Şubatında başlayan ayaklanmadan bu yana, otuz bine yakın sivil ve milis öldü. Bir milyondan fazla kişi köylerini terk etmek zorunda kaldı. Yüz binden fazlası da Çada sığındı. Geride kalanlarsa açlık ve sefaletle mücadele ediyor. Fotoğraf, Darfur Barış Anlaşmasına muhalefet eden Sudan Kurtuluş Ordusu'nun merkezi sayılan Finna kentindeki bir kampta çekilmiş. Gözleri kan içinde kalmış bu adam da Kurtuluş Ordusu'nun üyelerinden biri. Karede görülmüyor ama o anda Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi Mia Farrow da kampta incelemelerde bulunuyor.

1llvd04gql70ihqtpgtq.jpg

Son veda

Sri Lankada 15 Haziran günü içinde çocukların da bulunduğu bir otobüs, şüphelere göre, Tamil Gerillalarının döşediği bir mayının üzerinden geçince patladı. Hepsi aynı köyden 15i çocuk 64 kişi can verdi. Fotoğraf, toplu cenaze töreninin son aşamasını gösteriyor. Toplu mezara toprak doldurulurken güneş, gölgeleriyle de olsa ölenlerin yakınlarına son bir yakın veda olanağı veriyor.

utob3lmy1wffqn6et.jpg

Umudun gömüldüğü an

Kudüste Zeytindağında, Filistinli gerillaların kaçırıp öldürdüğü İsrailli 18 yaşındaki Eliahu Asherinin cenazesi... Yakınlarından ikisi, gencin mezara konmasını izliyor. O anda birinin duyguları çakır gözlerini başka yöne çeviriyor. Yüzünde yakınını öyle görmenin dehşeti diğeri ise o ana kadar saklamış gibi, bakışlarında umudunu da bakışlarını kullanarak içine gömüyor

0lhxjclt6nhxpcnwqs1y.jpg

Iran'da siyasi durum İran'da, Anayasa Koruyucuları Konseyi'nin, reform yanlısı adayların milletvekili başvurularını reddetmesiyle başlayan kriz devam ediyor. Fotoğraftaki konuşmacı, reform yanlısı siyasetçilerden biri. Yanıbaşındaki kadın da belki 'o' anda salonda sessizliği sağlamaya çalışıyor ama 'o' an ülkedeki siyasi durumu da anlatabiliyor...

wh7tcziu36mfqn4gleh3.jpg

Sessiz mesaj

Fotoğraf Kudüs'te çekildi. İki Filistinli, Cuma namazı kılmak için El Aksa Camii'ne gitmeden önce İsrail polisinin izin vermesini bekliyor. İsrail, 45 yaşın altındaki Filistinliler'in El Aksa Camii'ne girmesine izin vermiyor. AP Ajansı'ndan Enric Marti, tek bir kareyle yılların birikmiş öfkesini 'o' ana sığdırıyor. Özellikle sağdaki adam., dilinin değil gözlerinin ucuna gelmiş ifadeyi, sessiz bir mesaj olarak 'o' ana yayıyor. (Associated Press / Enric Marti)

emmrojbnoe934e8cckv.jpg

Yabancılık içinde

Afganistanda Taliban rejiminin yıkılmasından sonra umutla ülkelerine dönüp, büyük çoğunluğu hayal kırıklığı yaşayan 4 milyon mülteci var. Kabil yakınlarındaki küçük bir mülteci kampında portakal dağıtılmış. AP Ajansından Rodrigo Abdın çektiği fotoğrafta portakallar o anda nasıl da göze batmış. Acaba sebebi renkleri miymiş? Yoksa portakallar oraya, o çocuklara ve o ana yabancı da ondan mıymış?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...