Jump to content

6 aylýk matematikçi bebekler


trendy

Recommended Posts

Bilim insanlarý, bebeklerin 6 aylýkken dahi, matematiksel hatalarý fark edebilecek kadar zihinsel yetenek geliþtirdiðini savunuyor.

NEW YORK - ABD’den ve Ýsrail’den bilim insanlarý, 6 aylýk 24 bebek üzerinde bir deney yaptý. Deneyde bebeklere bir kukla þovu izlettirildi. Programda kuklalarýn sayýsý artýrýlýyor ve azaltýlýyor, bu sayede bebeklerin toplama ve çýkarma iþlemlerine reaksiyonlarý ölçülüyor. Önceki araþtýrmalar karar vermenin ve iþlem yetisinin çocuklukta 2 buçuk yaþýndan sonra geliþmeye baþladýðýný varsayýyordu.

Ýzletilen videoda, ilk önce iki adet kukla görünüyor. Þov sonunda bir kukla ekrandan çýkýyor ve bir kukla kalýyor. Bu aþamada, ekran karartýlýyor. Ekran yeniden aydýnlandýðýnda bir test baþlýyor, bir ekranda tek bir kukla gösterilirken, diðer ekranda iki kukla birden gösteriliyor. Deneyde bebeklerin eksilen bir adet kuklayý fark edip fark etmediklerini ortaya çýkarýlmasý hedefleniyor.

DOÐRU CEVAP; 2 - 1 = 1

Bebekler, iki kuklalý ekrana 8.04 saniye bakýyor, tek kuklalý ekrana ise 6.94 saniye bakýyor. Tek kuklalý ekran 2-1=1 iþleminin karþýlýðý iken, iki kuklalý ekran matematiksel olarak ‘yanlýþ’ sayýlýyor. Bu aþamada, bebeklerin iki kuklalý ‘yanlýþ’ sonucu içeren ekrana bakmalarý bu yanlýþlýðý fark etmeleri ve bunu anlamaya çalýþtýklarý þeklinde yorumlanýyor. Tek kuklalý ekrana daha kýsa süre bakmalarý ise, bebeklerin doðru sonucu daha çabuk algýladýklarý þeklinde deðerlendiriliyor.

Deney sýrasýnda bebeklerin kafalarýna 128 adet sensör yerleþtirildi. Bu sensörler beyindeki nörolojik faaliyetleri sinirlerden algýlayarak bilgisayara aktarýyor. Yapýlan analizlerde, bebeklerin matematiksel iþlemler sýrasýnda beyin faaliyetlerinin yetiþkinlerin aynýsý olduðu tespit edildi.

MATEMATÝK YETÝSÝ ÇOK ERKEN GELÝÞMEYE BAÞLIYOR

Araþtýrma ekibinin baþkaný Oregon Üniversitesi uzmaný Michael Posner, deney sonuçlarýnýn bebeklerle yetiþkinlerin matematiksel iþlem süreçlerinin özdeþ olduðunu, beyin anatomisinin bebekliðin çok erken evresinde veya ana rahminde þekillendiðini vurguluyor. Posner, “Deney, insanlardaki yargý koyma yetisinin bebekliðin en erken döneminde geliþmeye baþladýðýný gösteriyor” diye konuþtu. Önceki araþtýrmalar karar vermenin ve iþlem yetisinin çocuklukta 2 buçuk yaþýndan sonra geliþmeye baþladýðýný varsayýyordu.

Kaynak:

Araþtýrma, ABD Bilimler Akademisi’nin yayýn organý Proceedings of the National Academy of Sciences mecmuasýnda yayýmlanmýþtýr.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...