Jump to content

Windows 10 Modifiye İşlemleri...


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar, yararlı olabileceğini düşündüğüm için elimden geldiğince çevirerek paylaşmaya çalışacağım. Konu orjinali aşağıdaki linktedir...

https://www.teamos-hkrg.com/threads/windows-10-building-and-modding-and-custom-os-s.129309/#post-626739

BÖLÜM 1:

Windows 10'un değiştirilmemiş bir sürümünü Virtualbox' la açarak yeni bir giriş yapın. (Sanal Makine veya VM) Vm' ye 100 gb lık bir Dynamic alan ayırın. (Dynamic alan 100 gb olarak ayarlanır, ancak gerektiği kadar alan kullanılır ve 100 Gb' ın tamamı kullanılmaz. VM'ye 50 Gb lık Dynamic 2. bir alan oluşturun ve adını VIMS olarak adlandırın.

VM için bellek - 4096 Mb (Bilgisayar özelliklerinize göre değişir)

Çekirdek - (Bilgisayar özelliklerinize göre değişir) 

Resimlerle kurulumu anlatmak daha kolay. Varsayılan ayarlardan değiştirilenler resimlerde gösterilmektedir. Bu nedenle kendi çalışmanızda da aynı ayarları kullanırsanız, aynı şekilde çalışmalıdır. VM Windows10Builder olarak adlandırıldı.

Bölüm 1: Görseller

Spoiler

1general.jpg2systemmobo.jpg

3systemproc.jpg4systemaccel.jpg

5displayvideo.jpg6storage.jpg

 

Virtualbox kurulumuna başlayın. Temiz Windows 10 kurulumunu normalde nasıl yüklüyorsanız o şekilde yükleyin.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ekran aşağıdaki resimdeki kısma geldiğinde görselde yazan işlemi yapın. (CTRL + SHIFT + F3 tuşuna basın)

Spoiler

7auditmode.jpg

Pc Administrator olarak Denetim moduna geçecektir. Normal bir windows gibi kullanabilirsiniz. Tüm yazılımları,  güncelleştirmeleri ve sistemde yapmak istediğiniz güncelleştirmeleri yapabilirsiniz.

NOT: Tüm özelleştirme yardımcı programları, tema v.b.

Yaptığım ilk şey, C/Sürücüsünü Windows'a ve D/Sürücüsünü (veya 50gb olan herhangi bir sürücüyü) yeniden WIMS olarak değiştirmektir. (Bu daha sonra oluşturma işlemine yardımcı olur)

Aşağıdaki ekranda hiçbir kutu işaretlenmediği sürece kapatabilirsiniz. Yeniden başlattığınız da PC her zaman DENETİM modu ve bu ekranda açılacaktır. PC' yi gerektiği kadar yeniden başlatabilirsiniz ve daima tekrar önyükleme yapar, DENETLEYİCİ olarak DENETİM modunda açılır. 

Spoiler

8sysprep.jpg

Yazılım, Güncellemeler ve özelleştirmeleri yüklemeyi bitirdiğiniz de, başlat menüsünde bulunan DISK CLEANUP yardımcı programını çalıştırın. Aşağıdaki resimde işaretlenmiş alanları seçerim ve 2-5 dk arasında işlem sürer. Windows güncellemelerini yüklediyseniz, işlem eski paketlerin temizlenmesi nedeniyle 1 saat kadar sürebilir. Herşey ile işiniz bittiğinde, kendinize göre özelleştirmeler yapıp pencelerinizi sonlandırmak istediğinizde;

1- Yükle Windowsun temiz sürümünün VM CDRom' a yüklendiğinden emin olun.

2- Sistemin (OOBE) olduğundan emin olun, GENELLEŞTİR' i işaretletin ve alt kısımdan kapat'ı seçin. Tamam' a basarak işlemi tamamlayın. 

Spoiler

9oobe.jpg

Yapınızın boyutuna göre aşağıdaki ekranı 3-5 dk göreceksiniz. 

Spoiler

10sysprepworking.jpg

İşlem tamamlandığında sysrep işlemi sona erdiğinde makine kapanır.

Tebrikler yapının 1. bölümünü bitirdiniz. Şimdi bölüm 2'ye geçelim.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BÖLÜM 2:

Şimdi işin eğlenceli olmayan kısmı geliyor. Çok zaman alır. VM' yi yeniden başlatın ve ön yükleme yapmak için herhangi bir tuşa basın. Win10 önyükleme yapar. Aşağıdaki ekrana ulaştığınız da SHIFT + F10' a basın.

NOT: Yüklediğiniz temiz sürümün VM CDROM' a yüklenmediğinden emin olun. 

Spoiler

11commandprompt.jpg

CMD Ekranı aşağıdaki gibi X:\SOURCES ile açılır.

1- DISKPART yazın ve (enter)
2- Disk bölümü yüklendiğinde, LIST VOL yazın (enter)

Aşağıdaki resimdeki görsel sende farklı olabilir.

Spoiler

12diskpart.jpg

Sürücüler adlandırılmış olacak. Windows ve WIM sürücüsünü (derlemenin başlangıcında adlandırdığımız) arayın ve sürücü harflerini hatırlayın, gerekirse not alın.

Sürücülerinizin nerede olduğunu gördükten sonra. WIMS / D-Drive'a yakalamak istiyorum ve yakalamak istediğim disk WINDOWS / C-Drive.

NOT: Sürücüleriniz C-D olabilir yada F-G olabilirler. Bu yüzden derlemenin başlangıcın da WINDOWS ve WIM olarak yeniden adlandırdık. Hangisinin hangisi olduğunu biliyoruz. 

Aşağıdaki komutu her zaman / önce boşluk bırakarak yazın.

Spoiler

Screenshot_1bc2d0a0a68b18684.jpg

NOT: IMAGEFILE sürücüsünü WIMS sürücü harfine ve CAPTUREDIR sürücüsünü WINDOWS sürücü harfine değiştirmeyi UNUTMAYIN.

Enter tuşuna basın.

Genellikle yapının boyutuna, Pc özelliklerine ve diskinizin hızına göre yaklaşık 20-60 dk sürecektir. %100'e ulaştığında ve dosya kaydedildiğinde, VM' yi tamamen kapatın.

2. BÖLÜMÜN SONU...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BÖLÜM 3:

Sadece oluşturduğum WIM dosyalarına ulaşmak için yapılmış bir Win7 VM var. Yükledim ve ikinci bir sabit disk ekledim. YENİ bir sabit sürücü oluşturmak yerine, MEVCUT sabit sürücüyü ve Windows 10 derlemesinde yaptığım WIMS sabit sürücüsünü seçiyorum.

Spoiler

147setup1.jpg

NOT: Bu Win7 VM'yi ilk oluşturduğunuzda veya daha sonra istediğiniz zaman yüklediğinizde VirtualBox Guest Additions'ı kurduğunuzdan emin olun, aksi takdirde REAL sabit sürücüye bağlantılar oluşturamazsınız.

1 - GERÇEK sabit sürücüye bağlantılar ekleyin (paylaşılan klasörlerin altında)

Spoiler

157setup2.jpg

2 - VM'yi önyükleyin ve WIM klasörüne gidin; Kaydedilmiş install.wim dosyanız olmalıdır.

3 - install.wim dosyasını REAL sabit sürücünüze kopyalayın ve işiniz bittiğinde VM'nizi kapatın.

3. Bölümün Sonu...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BÖLÜM 4

1 - İstediğiniz dizini oluşturun, örneğin C \ BUILDS diyelim
2 - 7zip (veya başka) kullanarak CLEAN orijinal WIN10.ISO'yu açın ve C \ BUILDS klasörüne çıkarın
3 - Bu klasöre gidin, SOURCES adlı bir klasör olacak, oraya gidin ve install.wim veya install.esd dosyasını SİLİN
4 - Yeni install.wim'inizi SOURCES klasörüne kopyalayın.
5 - install.esd, install.wim ile aynıdır, ancak daha iyi sıkıştırma nedeniyle daha küçüktür. oluştururken, SADECE .WIM dosyalarıyla çalışabilirsiniz, bu nedenle .WIM olarak bırakmak isterseniz veya derlemeyi biraz daha küçük yapmak istiyorsanız, bir .ESD dosyasına dönüştürebilirsiniz. Genellikle bir WIM kullanarak ISO yaklaşık 5.5gb boyutunda olacaktır. ESD dosyası kullanırken aynı ISO yaklaşık 4,2 GB olacaktır, bu nedenle kullanıcılar için yerden ve indirme süresinden tasarruf sağlar. WIM üzerinden ESD kullanmanın tek avantajı budur. Gelecekte ESD dosyasının içindeki herhangi bir şeyi değiştirmek isterseniz, önce WIM'e dönüştürmeniz GEREKİR.
6- .ESD'ye dönüştürmek için NUMEROUS yardımcı programı var. Daha küçük bir genel ISO istiyorsanız, bunlardan birini kullanın. UNUTMAYIN, yine de HERHANGİ özelleştirmeler için WIM dosyalarını KULLANMALISINIZ.
Yalnızca özelleştirmeler tamamlandıktan sonra .ESD'ye dönüşebilir ve çalışmasını sağlayabilirsiniz.

ISO oluşturma

Windows 10 için WinReducer'ı yükleme ve açma

Spoiler

16winred1.jpg

START' a basın.

Spoiler

16winred2.jpg

KLASÖR'ü seçin ve ardından Windows dosyalarını çıkardığınız klasöre gidin ve Tamam'ı tıklayın.

Spoiler

16winred3.jpg

Tamam'a bastıktan sonra WinReducer, çalışması gereken dosyaları yükler.

Spoiler

16winred5.jpg

WinReducer yüklemeyi bitirecek ve hemen hemen her şey için seçenekler sunacaktır.

Burada neleri seçmek istediğiniz size kalmıştır.

Spoiler

16winred6.jpg

Winreducer ile özelleştirmeyi tamamladığınızda, sağ üst köşede bulunan BITIR düğmesine basın.
Ekranın ortasındaki UYGULA düğmesine basın ve devam etmek için YES tuşuna basın.

Tüm değişiklikler bu noktada uygulanacaktır.

Bir ISO dosyasında kaydet radyo düğmesini tıklayın ve dosyayı NEREDE, dosyanın NAME'ini, dosyanın LABEL'ini seçin ve BIOS veya UEFI veya her ikisini de seçin.
Farklı makinelerde en iyi sonuçları elde etmek için her zaman UEFI ve BIOS'u seçerim.

Spoiler

16winred7.jpg

Devam etmek için KAYDET tuşuna ve ardından EVET tuşuna basın. WinReducer şimdi yeni işletim sisteminizin Önyükleme ISO'sunu oluşturacak!

Spoiler

16winred8.jpg

Tamamlandığında, BU uyarı verilecektir.

Spoiler

16winred9.jpg

Yeni derlemeyi test edin, Virtualbox'ı başlatın ve yeni bir giriş oluşturun (bu derste daha önce olduğu gibi) ve yeni işletim sisteminizin tüm yükleme işlemi boyunca çalıştırın.

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ----------------------------------

SORUNLAR İÇİN HAZIRLANIN!!! Birçok kez yapı hazırladım. Defalarca hata aldım. Bu tip çalışmalar yapmak istiyorsanız pes etmeyin. Çok fazla kez hata alabilirsiniz..

Bunu aşmak için birçok kez denemeler yapın. Farklı programlar deneyin. Bu tip işlemler bilgi ve deneyim gerektirir.

NOT: Arkadaşlar bu konu en baştaki linkte yer alan konunun Türkçeleştirilmiş halidir. Belli kısımları anlamadığım için anlamsız cümleler olabilir. Bu konu sadece windows özelleştirmeleri yapmak isterseniz sadece fikir verebilir. Konuyu baştan sona okudum, gelsin windows 10'lar gitsin windows 7' ler olmaz. Daha önce de yazdığım gibi bu konu size sadece fikir verebilir. Bu tip işlemler de genel mantık nedir onun hakkında yetersiz de olsa bilgi verir. Araştırma yapıp konuyu anladığınız da işlemleri yaparken kullanacağınız yöntemler, yazılımlar değişebilir. Konuyu açan arkadaş bu şekilde anlattığı için değişikliğe gitmedim. Bu işlemler kişiden kişiye değişir. Kısaca yukarı da anlatılanlar, sadece anlatım da geçen yazılım ve uygulamalardan ibaret değildir. Örnek; Virtualbox yerine WMvare Workstation, Win Reducer yerine farklı uygulamalar kullanılabilir. Açıkçası WinReducer konuya yeni başlayan arkadaşlar için sıkıntılı bir yazılım olabilir. Çünkü WinReducer ciddi bilgi gerektiren bir yazılımdır. Ve yapacağınız en ufak bir yanlış kritik hatalara neden olabilir. 

SON OLARAK TEKRAR YAZIYORUM. BU KONU SADECE TÜRKÇELEŞTİRİLMİŞTİR. TEMEL MANTIĞI ANLAMANIZ AÇISINDAN EKLENMİŞTİR. BAZI KISIMLARI ANLAMADIĞIM İÇİN ANLAYAMAYACAĞINIZ ÇEVİRİLER OLABİLİR. KONUDAKİ ANLATIM YÖNTEMLERDEN SADECE BİRİSİDİR. KONUYU ARAŞTIRIP BİLGİ EDİNDİĞİNİZ DE KİŞİSEL TERCİHLERİNİZE GÖRE YAZILIMLAR, UYGULAMALAR, YÖNTEMLER DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR. BİLGİNİZE GÖRE ÇOK DAHA PRATİK YÖNTEMLER BULMAK SİZE KALMIŞTIR...

Edited by deli_petro06
  • Like 7
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...