Jump to content

Mesut Uçakan'dan Matrix'e nazire


mavikiz

Recommended Posts

Türkiye’nin ilk bilimkurgu filmi olan ve beyin naklini anlatan ‘Kavanozdaki Adam’ın yönetmeni Mesut Uçakan, 2004’te çekeceğini duyurduğu filmi ‘Anka Kuşu’nu iki yıllık gecikmenin ardından tamamlamak üzere. Wachowski Kardeşler’in ‘Matrix’ üçlemesinin paralelinde bir öyküsü olan ‘Anka Kuşu’nun çekimlerinde beş hafta geride kaldı.

Cemaat tartışmalarının da aralarında olduğu Türkiye’nin yakın dönemindeki politik olaylar üzerine son derece çarpıcı bir şekilde eğilen ve sıra dışı konusuyla dikkat çeken filmin çekimlerinin büyük bölümü adeta basından gizlenerek Bolu’da tamamlandı.

1990 yılında çektiği 'Yalnız Değilsiniz'de ülkemizde henüz patlak veren üniversitelerdeki başörtüsü yasağını ilk kez ele alan, 1993’te çektiği 'Kelebekler Sonsuza Uçar / İskilipli Atıf Hoca' filmiyle Şapka İnkılâbı konusunda büyük tartışmalara neden olan yönetmen Mesut Uçakan, yeni projesiyle bir kez daha tartışma yaratacak. Hemen her filminde ülkemizin yaşadığı politik olayların üzerine gitmekten çekinmeyen Uçakan’ın yeni filmi, hayatın anlamının peşindeki bir yönetmenin yaşadığı sarsıcı olaylar üzerinden Türkiye’nin yakın dönemindeki politik çalkantılarını ele alıyor.

Robert Zemeckis’in 1997’de çektiği ‘Contackt / Mesaj’ filmi ile Wachowski Kardeşler’in ‘Matrix’ üçlemesinin paralelinde bir öyküsü olan film, çektiği filmlerle pek çok önemli festivalden ödüller almış genç bir yönetmenin yaratılışı kavrama sancısı üzerine kurulu.

Film çocuk yaşta ailesini kaybedip İstanbul'da yaşamaya başlayan Selman’ın öyküsü üzerine kurulu. Selman, kasabayı terk ettiğinden beri kendisinden haber alamadığı çocukluk aşkı Merve'nin acısını sinemaya sığınarak dindirmeye çalışır. Daha bir iki film çekmesine rağmen pek çok ödüle ulaşan genç yönetmen buna rağmen mutlu değildir. Çocukluğunda yetiştiği kültürle içinde yaşadığı metropolün acımasız kültürü arasındaki derin çelişki karşısında karanlık bir dehlizin içine sıkışıp kalan Selman, içine bir türlü sinmeyen bu hayatı sorgulamakta, giderek büyük bir şizofreninin içine sürüklenmektedir.

Bu durumdan kurtulmanın yolunu hatıralarında arayan Selman, çocukken babasının içinde ‘anka kuşu’ var diyerek saklaması için verdiği küçük kutunun gizeminin peşinden çocukluk kasabasına gider. Kasabada filmin ‘Morpheus’u Emin Efendi’yi bulan Selman, yaşadığı dünyanın gerçek ‘mimar’ına ulaşmak için ucu bucağı olmayan bir yolculuğa çıkar…

Geçtiğimiz yıl gösterime giren ‘Anne Ya da Leyla’ filminde gişede aradığını bulamayan Mesut Uçakan için çevresindekiler yönetmenin adeta hırs yaparak bu kez büyük kitleleri hedeflediğini belirtiyor.

'Anka Kuşu'nun oyuncu kadrosunda Yalçın Dümer, Kenan Bal, Kaan Girgin, Cansu Şahin, Rahmi Dilligil, Ceren Öztürk, Mahmut Hekimoğlu, Gafur Uzuner, Aysun Güven, Fatih Hürkan, Ünsal Emre, Ece Baykal, Kazım Eryüksel ve Hande Alparslan yer alıyor. Bolu ve Göynük’teki çekimleri bitmek üzere olan ‘Anka Kuşu’nun çekimleri bir hafta süreyle İstanbul’da gerçekleştirilecek.

(haber7)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...