Jump to content

Eroğlu'nun kıymetini yaşarken bilin


mavikiz

Recommended Posts

Türkiye malesef pek çok sanatçısının hakkını yaşarken veremeyen ve büyük sanatçıların ne denli önemli cevherler olduğunu ancak yitirdikten sonra fark eden talihsiz bir ülke..

Vefasızlıktan değil bu talihsizlik, sevgisizlikten de değil. Kültür Sanat simsarlarının, onları yeterince sağamamasınraın ve bir 'televole objesi' yapamamasının büyük payı var bu kadir kıymet bilmemezlikte.

Halkın gönlünde taht kurmuş, etnik kökeni, mezhebi, sosyal konumu, kültür seviyesi ne olursa olsun her kesimden insanı hiç bir ideolojik kaygı duymaksızın yekpareleştiren büyük usta Musa Eroğlu da bu vefasızlıktan payını alıyor.

Gerçi halk onun kıymetini çok iyi biliyor, radyo ve televizyonlarda en çok istek yaptıkları parçalarları, hınca hınç doldukları konserleri ile büyük ustaya olan sevgisini gözler önüne seriyor ama bunu gören o kadar az insan var ki..

Kıymetini fark edenler daha yaşarken, "Bir Musa Eroğlu türküsü çalar, yağan yağmur hüzünlenir... Bir Musa Eroğlu türküsü çalar, boğazımda birşeyler düğümlenir... Bir Musa Eroğlu türküsü çalar, geceyle gündüz evlenir..." diye adına destanlar yazarak onun farkını ortaya koymaya gayret ediyorlar.

Gelin bu büyük ustanın hakkını vermek, onun "Yaşayan Karacoğlan" olduğu fark etmek için, onun aramızdan ayrılmasını beklemeyelim. Ve onun İstanbul'da vereceği konserde oluşacak sevgi selinde bir damla da biz olalım..

Türk halk müziğine 33 yılını vermiş, Torosların dünyaya açılan penceresi, besteci, yorumcu, halk bilimi araştırmacısı ve halk müziğinin özgün sesi Musa Eroğlu eşsiz sazıyla 7 Kasım akşamı CRR Konser Salonu’nda olacak.

En büyük amacı Türk halk müziğini genç kuşaklara sevdirmek ve daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak olan sanatçı Yunuslar, Pir Sultanlar, Karacaoğlanlar ve Nazımlar’ın sazının tellerinden çıkan tarihi ve özü İstanbullulara aktaracak.

Musa Eroğlu Hakkında:

Sanatçı kendi Türk Halk Müziğinin zenginliğini sonraki kuşaklara aktarma, ulusal kültürün devamlılığına katkıda bulunma yolunda ciddi çalışmalarda bulunuyor. Her yıl belli bir yörenin müziğini folklorik boyutuyla bütünleştirerek araştırıp ortaya çıkarıyor. Musa Eroğlu, Karacoğlan adına bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı araştırmayı yaparak Halk Bilimi araştırmaları adına yeni bir sayfa açmıştır. Bu araştırmalar sonucunda Karacoğlan’ın pek çok eserini günışığına çıkartan ve onu sazından notalara döken ve dinleyiciyle buluşturan sanatçı bu nedenle günümüzün Karacoğlan’ı olarak nitelendirilmektedir. Karacoğlan, Dadaloğlu ve Köroğlu’nun eserlerinin yanısıra günümüz halk şairlerinin eserlerini de yorumlamaktadır.

Musa Eroğlu bugüne kadar 3000’e yakın derleme yaptı. Solo 12 albüm çıkardı. Arif Sağ, Muhlis Akarsu, Yavuz Top ile birlikte 4 kasetten oluşan Muhabbet serisini çıkardı. Halk müziğinin diğer ulusların halk müziğiyle birlikte evrensel boyutta temsil edilmesi için çeşitli çalışmalar yaptı. Dünyanın pek çok ülkesinde konserler verdi.

44415.jpg

Yorumladığı ezgilerde, binlerce yıllık ozanlığın töresi, hoşgörüsü, bilgisi yansır. Musa Eroğlu'nu dinlerken Anadolu'nun kapısını aralamış tüm kavimlerin yüreğinin orta yerinde bulursunuz kendinizi, türküde türküleşirsiniz. Türkü insanlaşmadır; insanı insanla çoğaltan bir uygarlık soluğudur. Musa Eroğlu, bu insanca emeğin güleç yüzüdür.

20. yy’ın Karacoğlan’ı CRR’de

Türk halk müziğimizin özgün sesi Musa Eroğlu, sadece bu müziğe gönül verenlere değil, değerlerine sahip çıkmak isteyen herkes için 07 Kasım akşamı CRR sahnesinde olacak. Çok sık konser vermeyen Eroğlu’nu CRR’de dinlemek, özellikle Halk Müzik sevenler için, kaçırılmayacak bir fırsat.

10 ve 8 YTL olan konser biletleri Biletix gişelerinden, www.biletix.com adresinden, Biletix Çağrı Merkezi’nden (0 216 556 98 00) ve CRR Konser Salonu gişesinden temin edilebilir.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, 7 Kasım 2006, 20:00

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...