Jump to content

Dört Halife'den sonra en adil halife


mavikiz

Recommended Posts

60 (Hicrî)/ 679 (Mîladî) senesinde Medîne-i Münevvere'de doğan Annesi Ömer B. Abdulaziz, aynı zamanda Hz. Ömer'in (r.a.) torunudur. Bu açıdan da sergilediği adalet göz önüne alınarak, İkinci Ömer diye anılması oldukça anlamlıdır.

Prof. Dr. Ahmed Ağırakça Fide Yayınlarınca neşredilen “İslamî Toplumun Yeniden İnşası / Ömer İbn Abdülaziz” isimli kitabında Halife Ömer B. Abdulaziz'in yönetim başarısına dikkat çekiyor.

994450839X.jpg

Söz konusu kitabın önsözünde şu ifadeler yer alıyor:

"İslâm Tarihinin başlangıçtan günümüze kadar ondört asırlık tarihî olayları içinde son derece önemli ve dönüm noktaları sayılabilecek devirleri vardır. Zaman zaman bu ondört asırlık İslâm Tarihini bugünkü kuşaklara aktarmak ve bu gibi dönemlerin bilinmeyen yönlerini İslâmî bir gözle anlatmak gerçekten büyük bir önem taşır. Özellikle bazı önemli şahısların hayat hikâyelerini ve İslâm Tarihi içinde oynadıkları büyük rolleri ele almak gereklidir. Ancak bu gibi araştırmalar yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, menkıbe ve hurâfelerden uzak kalmağa özen göstermektir.

“İslâm Toplumunun Yeniden İnşası / Ömer İbn Abdülaziz” diye isimlendirdiğimiz çalışmamızı elimizden geldiği kadar birinci el kaynaklar ışığında te’lif etmeye çalıştık.

Bu bir menkıbe kitabı değildir.

Bu, bid’at ve hurâfelerle dolu ve İslâm’ın kabul etmediği itikadî anlayışları kapsayan bir çalışma da değildir. Ele alınan ve hayatı anlatılan şahsiyet de kitlelere menkıbevî hikâyelerle aktarılması mümkün olmayan bir şahsiyettir.

Ömer İbn Abdülaziz’in Hilâfeti, İslâm tarihindeki ilk “İhya, Tecdid ve Değişim” hareketidir. Bu ilk hareket de Hilâfet makamını işgal eden dehâ bir şahsiyete nasip olmuştur. Ondan sonraki dönemlerde meydana gelen “İhya Hareketleri” ise, hep ilim adamları tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu dönem İslâm’ın yeniden ihya ve inşaa dönemidir. Bu dönemde İslâmî hayat ve siyasî düzenin yeniden dirilişi ve tatbikata konması bu sistemin her zaman uygulanabileceğini kanıtlamaktadır.

Ömer İbn Abdülaziz dönemi, İslâm’dan uzaklaşmayı kısa bir müddet de olsa durduran ve Müslümanların tekrar İslâm’a dönmelerini sağlayan bir dönemdir. Biz bu dönem içinde meydana gelen büyük değişim ve inkılâbı okuyucularımıza iyice anlatabilmek için İslâm’dan evvelki câhiliye toplumu ve kötülüklerini, İslâm’ın zuhuru ile oluşan mükemmel ve Asr-ı Saadet devri toplumunun anahatlarını çizmeye çalıştık. İslâm’den evvelki Arap yarımadası toplumunun kendine has bir insan tipi mevcuttu. Bu insan tipinin tamamen değişerek İslâm’ın buradaki etkisini iyice kavramak gerekir. Dört büyük Halife devrinden sonra, Hilafetin saltanata dönüşmesi neticesinde tekrar İslâm’dan bir uzaklaşmanın meydana geldiğini görüyoruz. Emevîler devrinde toplum fertlerinin hepsi olmasa bile, yönetimi ellerinde bulunduranların ve hükümdar ailesinin önemli bir kısmının İslâm’a sırt çevirdikleri bir gerçektir. Ancak Ömer İbn Abdülaziz gibi âdil, Allah’tan korkan, mü’min, sâlih ve âlim bir devlet adamının başa geçmesiyle tekrar toplum fertlerinin İslâm’a yöneldiklerini görüyoruz. Bu İslâm’a yönelme, yalnız VIII. yüzyıla özgü bir durum değildir. “İnsanlar yöneticilerinin dinleri üzeredirler” sözünün hikmetine kulak vermek gerekir. Bu konuda düşünen zihinler ve inanan kalpler için daha fazla bir şey söylemeye gerek yoktur.

Bu “âdil İmam” Beşinci Râşid Halife’nin iki buçuk yıllık kısacık Hilafet dönemi içinde meydana gelen ıslahatları elimizden geldiği kadar anlatmağa çalıştık. Çalışmamızın giriş kısmında Câhiliye devri, İslâm’ın Mekke dönemi, Asr-ı Saadet ve Dört Halife Devri ile Emevi Devletinin ilk yedi hükümdarının dönemlerini özetlemeye çalıştık. Birinci Bölümde Ömer İbn Abdülaziz’in hayatının doğumundan hilafetine kadarki kısmını ve özellikle Medine Valiliğini anlattık. İkinci Bölümünde Hilefet’e seçilmesi, mâli, askerî, sosyal yaşayışını, takvası, ilmî seviyesini ve halk ile ilişkilerini anlattık. Üçüncü bölümde ferdi ve ailevi yaşayışını, idari şahsiyeti ve adaletini, takvası, zühdü ve mütevaziliğini, hutbelerini ve güzel sözlerinden söz ettik. Dördüncü Bölümde ele aldığımız “Son Günleri ve Vefatı” konuları ile de çalışmamıza son verdik"

Kitabın Dağıtımı:

İz Yayıncılık: 0212 520 72 10 / Cağaloğlu Dağıtım: 0212 512 77 38

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...