Jump to content

Windows 10 Cumulative Ve Feature Sürümleri Arasındaki Fark Nedir?


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Cümleten Selamun Aleyküm. Çok fazla bu konu da özelden yada forum da sorular görüyorum. Benim pek takıldığım bir konu olmamasına rağmen bugün bir makaleyi okuyordum. Merak edenler için ekliyorum. En alta makalenin orjinal linkini ekleyeceğim...

Giriş Metni

Spoiler

Microsoft, bilgisayarınızı güvenli bir cihaz haline getirmek için güvenlik iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri içeren üçüncü parti uygulamalar tarafından oluşturulan güvenlik açıklarını gidermek için kısa süre önce toplu güncellemeler sunmuştur. Ayrıca en son Windows 10 güncellemesi otomatik olarak yüklenebilir ve sisteminizin güvenliğini artırabilir. Ek olarak, Microsoft işletim sisteminin eksiklerini gidermek için altı ayda bir şirketin gerçekleştirdiği tüm işletim sisteminde çok sayıda değişiklik yaptı. -Bu Feature güncellemesi olarak bilinir. Windows 10 Cumulative ve Feature güncellemeleri ile yeni güncellemelerin arasındaki farkı bilmiyorsanız bu yazı da herşeyi tartışacağız.

Windows 10 Güncellemeleri Gerçekten Önemli mi?

Spoiler

Bize Windows 10 güncellemeleri güvenli mi? Windows 10 güncellemeleri gerekli mi? Her zaman güvenmelimiyiz gibi sorular soran herkes için, kısa cevap, Evet. Bu güncellemeler yalnızca hataları düzeltmekle kalmaz, aynı zaman da yeni özellikler de getirir ve bilgisayarınızın güvende olduğundan emin olursunuz.

Windows 10 Cumulative Güncellemesi Nedir?

Spoiler

Cumulative güncellemeler, zorunlu güvenlik güncellemeleri ve hataları düzelttikleri için bazı kullanıcılar tarafından kalite güncellemeleri olarak da bilinir. Microsoft cihazınız her ay Cumulative güncellemeleri Windows Update aracılığıyla otomatik olarak indirecektir. Bu güncellemeler her ayın ikinci Salı günü yayınlanır. Ancak, Microsoft herhangi bir acil güvenlik güncellemesini düzeltmek için ayın ikinci salı gününe kadar beklmeyeceği için beklenmedik güncellemeleri de kontrol edebilirsiniz.

Bu tur güncellemeler altında yeni özellikler, görsel değişiklikler veya iyileştirmeler beklenemez. Bunlar, yalnızca hataları düzeltmeye, güvenlik açıklarını yamalamaya ve Windows işletim sisteminin güvenilirliğini artırmaya odaklanacak, bakımla ilgili güncellemelerdir. Cumulative olma nitelikleri, her güncellemenin önceki güncellemeler de bulunan değişiklikleri içerdiği anlamına geldiğinden her ay boyutları da artar.

Cihazınız da yüklü olan güncellemeleri her zaman Ayarlar + Windows Update bölümünde ve ardından Güncelleme Geçmişini Görüntüle seçeneğini tıklayarak görebilirsiniz.

View update history

 

 

Windows 10 Feature Güncellemesi Nedir?

Spoiler

Bu güncellemeler, önemli güncellemeler oldukları ve yılda iki kez yayınlandıkları için yarı yıllık kanal olarakta bilinir. Bu, Windows 7' den Windows 8'e geçmek gibi bir şeydir. Bu güncellemede, özellkler de bazı büyük değişiklikler ve yeni geliştirmelerin de sunulmasını bekleyebilirsiniz. 

Bu güncellemeler yayınlanmadan önce, Microsoft ilk olarak kullanıcılardan içeriden geri bildirim almak için bir önizleme yayınlar. Güncelleme kanıtlandıktan sonra, şirket bunu diğer kullanıcılara aktarır. Bu güncellemeler ayrıca uyumlu cihazlara otomatik olarak indirilebilir. Tüm bu önemli güncellemelere Windows Update veta manuel kurulumdan erişebilirsiniz. 

Windows 10 Feature Update

Windows 10 Cumulative Ve Feature Güncellemeleri Arasındaki Fark Nedir?

Spoiler

Microsoft, hem ticari hem de bireysel kullanıcıların ürünlerini kolayca kullanabilmesi için işletim sisteminde büyük değişiklikler yapmaktadır. Microsoft,Platformu daha sağlam hale getirmek için sık sık iki tür güncelleme yapar ve her iki güncelleme arasındaki temel farklar şunlardır:

TÜR: Cumulative güncelleştirmeler, işletim sistemindeki güvenlik ve performans hatalarıyla doğrudan ilgili olan bir düzeltmeler kolleksiyonudur. Oysa Feature güncellemeleri, neredeyse tüm teknik sorunların Microsoft mühendisleri tarafından giderildiği yeni bir windows 10 sürüdümür.

AMAÇ: Düzenli toplu güncellemelerin arasındaki temel amaç, Windows 10 işletim sistemini kullanıcılar için güvenilmez hale getiren tüm güvenlik açıklarından ve güvenlik sorunlarından uzak tutmaktır. Feature güncellemeleri, işletim sisteminin genel işlevselliğini geliştirmek ve eski özelliklerin atılabilmesi için yeni özellikler eklemek üzere tasarlanmıştır.

DÖNEM: Kullanıcıların güvenliği ve emniyeti Microsoft için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu nedenle her ay bir toplu güncelleme yayınlar. Ancak, genel özellik güncelleştirmeleri Microsoft tarafından altı ay da bir yayımlanır.

SÜRÜM DÖNEMİ: Microsoft, her ayın ikinci salı gününü yama düzeltme gününe ayırmıştır. Bu nedenle, her iki salı günü veya Microsoftun dediği gibi Salı yaması güncellemesi, şirket tarafından bir Cumulative güncellemesi paylaşılır. Microsoft, Feature güncellemeleri için takvim de iki tarih belirler. Her yıl İlkbahar ve Sonbahar, yani Nisan ve Ekim aylarında sisteminizi yeni özellikler ve düzeltmeler için güncelleme yayınladığı aylardır.

KULLANILABİLİRLİK: Cumulative güncellemeler, hızlı güvenlik güncellemeleri için bilgisayar sisteminizden oturum açabileceğiniz Windows Update ve Microsoft Update katalogundan indirilebilir. Microsoft Feature güncellemelerini bekleyen kullanıcılar, eski işletim sistemlerine yeni özellikler eklemek için Windows Update ve Windows ISO' yu kullanabilirler.

İNDİRME BOYUTU: Microsoft tarafından her ay toplu güncellemeler sunulduğundan bu güncellemelerin indirme boyutu yaklaşık 150 MB' den nispeten düşüktür. Bununla birlikte, Feature güncellemeleri Microsoftun tüm işletim sistemini kapsar ve bazı eski özellikleri kullanımdan kaldırırken yeni özellikler ekler. Böylece, Feature güncellemesinin temel indirme boyutu minimum 2 GB'tan büyük olacaktır. 

Feature güncellemelerinin boyutu, kalite güncellemelerinden daha büyüktür. İndirme boyutu 64 Bit için 3GB'a veya 32 Bit için 2GB' a yakın olabilir. Veya yükleme medyası kullanırken 64 sürüm için 4 GB'a veya 32 Bit sürüm için 3GB'a yakın olur.

ERTEMELE ARALIĞI: Cumulative güncellemeler için, erteleme aralığı süresi yaklaşık 7 ila 35 gün olabilirken, Feature güncellemeler için yaklaşık 18 ila 30 ay olacaktır.

KURULUM: Windows 10 Feature güncellemesini yüklemek aslında yeni bir sürüm yüklediğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, Windows 10' un tamamen yeniden yüklenmesi gerekir ve uygulanması daha uzun sürer. Sorun yaşama olasılığınız Cumulative güncellemelerine göre daha yüksektir. Cumulative güncellemeleri, Feature güncellemelerinden daha hızlı indirilir ve yüklenir. Çünkü daha küçük paketlerdir ve işletim sisteminin tamamen yeniden kurulmasını gerektirmez. Bu da, onları yüklemeden önce bir yedek oluşturmanın gerekmediği anlamına gelir.

Bu nedenle, Windows 10 Toplu ve Özellik güncellemeleri arasındaki farktan, toplu güncellemelerin güvenlikle ilgili olduğu ve özellik güncellemelerinin yeni özellikler, grafiksel değişikliklerle ilgili olduğu açıktır. Bu nedenle, hem güncellemeler eşit derece de önemlidir hem de Windows 10 geliştiricileri deneyiminizi sorunsuz ve gerçek hale getirmek için çok uğraştığından, sisteminizi güvenli ve işlevsel tutmak istiyorsanız, yeni Windows güncellemelerinden hiçbirini kaçırmamalısınız.

Orjinal Konu Linki

(Burası bana aittir.)

Cumulative güncellemeler her iki salı gününde bir yayınlanır. İşletim sistemindeki kalite ve performans hatalarıyla doğrudan ilgilidir. Yüklendiğinde sistem yedeklemesi gerekmez. Hızlı indirilir ve hızlı yüklenir. Boyutları genel olarak 150 MB civarlarıdır. Sürekli güncellemelerin gelmesi sistemin boyutunu yükseltir. Genel olarak görsel, grafik anlamın da değişiklikler olmayabilir.

Feature güncellemeler ise yılda iki kez gelir. Belki de forumdaki birçok arkadaşın hala eski güncellemeleri alamama sebebi bu olabilir. Yani Feature türünde bir işletim sistemi indirmesi olabilir. Yayınlanan güncellemeri de tüm teknik sorunları içerdiği için 2 GB kadar olabilir. Görsel ve grafik değişiklikler içerebilir.

Ben de bu kadar detay bilmiyordum. Bazen özelden soranlar oluyor yada forum da sık sık sorular görüyordum. Elimden geldiğince anlaşılabilir bir çeviri yapmaya çalıştım. Orjinal konunun çok az kısımları alınmamıştır.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...