Jump to content

Türkiye'de Bir Ilk (.tel) Uzantılı Adresler


wmismail

Recommended Posts

İletişim ve Bilgi çağı beraberinde sayısız iletişim aracını birlikte getirdi. İnternet ve internette bilgiye kısa yoldan ulaşmamızı sağlayan domain alan adları bunlardan en önemlileri. Dünya üzerinde 300 den fazla domain uzantısının olduğu biliniyor.

Fakat bunlardan en önemlileri jenerik alan adları diye tabir edilen .com, .net, .org gibi alan adları. Jenerik alan adları listesine 24 Mart itibariyle .tel uzantılı yenibir alan adı- domain eklendi.

Üç aydan fazladır ön rezervasyonları yapılmakta olan .tel uzantısı Türkiye’de ilk olarak AtakTeknoloji.com üzerinden anlık satışına başlandı.

.tel uzantısının satışa başlamasıyla birçok ünlü şahıs, firma ve kurumun alan adlarının satışları gerçekleştirildi. Özellikle ünlü markaların ve domain avcılarının ilgi gösterdiği .tel çok yakında hayatımızın bir parçası olacağa benziyor.

Atak Teknoloji tarafından 24 Martta satışına başlanan .tel uzantısının ilk satışlarının Cumhurbaşkanımız www.abdullahgul.tel ve Başbakanımızın isimleri olan www.tayyiperdogan.tel olması .tel’in popülaritesini iyice artıracağa benziyor.

İletişim kurmak için yeni bir yol .tel

.tel uzantılı domain kişi ve işletmeler/ şirketler için web sitesi veya Hosting oluşturmadan direkt anahtar kelime ve iletişim bilgilerinin yer aldığı kendinden yönetilebilir bir domain servisidir. Atak Teknoloji .tel uzantısında kullanmakta olduğu apiler vasıtasıyla anlık kayıt yapmakta...

.tel domain uzantısı (alan adı) ne zaman kullanıma açıldı?

.tel domaini 24 Mart 2009 tarihinde saat 15: 00 itibariyle kullanıma açıldı.

.tel Nasıl çalışır?

Bir .tel alan adının diğer domain adalarından farklı kişi (yada kuruluşun) irtibat bilgilerini, her yerden erişilebilen bir dns üzerinden direkt olarak tutmasıdır. Bu durum, diğer TLD’ler için tipik DNS kullanımının tam aksidir. .tel domainlerde, DNS sadece, alan adları ve IP adresleri arasında bir haritalama sağlar.

.tel alan adı (domain)üzerinden bir web sitesi oluşturmak mümkün mü?

Bu mümkün değildir. .tel domain işleyişine göre, kayıt yapan A-kayıtlarının web sitelerini kişiselleştirerek .tel alanına girmesine izin veremez. Tüm .tel domainleri irtibat bilgilerini gösteren bir sayfada saklanır.

Tescil ettiren bir kişi bir TEL alanının DNS’sinde bulunan irtibat bilgilerini nasıl yönetebilir?

Başarılı bir şekilde alan adı tescil ettirildikten sonra, tescil ettiren kişiye Tel muhafaza platformu için kullanıcı adı ve şifresi gönderilecektir (otomatik olarak kişinin e-posta adresine). Tel muhafaza platformu, kişinin, irtibat bilgilerine, eklenti, silinti veya düzenleme yapmasına ve bunları direkt olarak DNS’ye kaydetmesine izin verir. Bu hizmet, alan tescil ücretine dahildir.

.tel alan adını (domain) kimler tescil edebilir?

.tel alan adı jenerik bir domain olup isteyen kurum ve şirketlerce kaydedilebilinir. .tel gerek bireyler gerekse şirketler için tasarlanmıştır.

.tel domain kayıt işlemi için özel teknik şartlar var mı?

.tel alan adı minimum 3, maksimum 63 karakterden oluşur..tel domaini sadece İngilizce karakterlerden oluşabilir. .tel alan adları rakamlardan oluşturulamaz.

R

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...