Jump to content

Adaletin uygulandýðý ülke


tarihogretmeni

Recommended Posts

Ýstanbul’un fethinden sonra Fatih, bütün mahkûmlarý serbest býrakmýþtý. Fakat bu mahkumlarýn içinden iki papaz zindandan çýkmak istemediklerini söyleyerek dýþarý çýkmadýlar. Papazlar Bizans imparatorunun halka yaptýðý zulüm ve iþkence karþýsýnda ona adalet tavsiye ettikleri için hapse atýlmýþlardý. Onlarda bir daha hapisten çýkmamaya yemin etmiþlerdi.

Durum Fatih’e bildirildi. O, asker göndererek, papazlarý huzuruna davet etti. Papazlar hapisten niçin çýkmak istemediklerini Fatih’e de anlattýlar. Fatih o dünyaya kahreden iki papaza þöyle hitap etti:

“Sizlere þöyle bir teklifim var. Sizler Ýslam adaletinin tatbik edildiði memleketimi geziniz. Müslüman hâkimlerin ve Müslüman halkýmýn davalarýný dinleyiniz. Bizde de sizdeki gibi adaletsizlik ve zulüm görürseniz, hemen gelip bana bildiriniz ve sizlerde evvelki kararýnýzý gereðince uzlete çekilerek hâlâ küsmekte haklý olduðunuzu ispat ediniz”...

Fatih’in bu teklifi papazlara çok cazip gelmiþti. Hemen padiþahtan aldýklarý tezkere ile Ýslam beldelerine seyahate çýktýlar. Ýlk vardýklarý yerlerden birisi Bursa idi. Bursa’da þöyle bir hadiseyle karþýlaþtýlar:

Bir Müslüman bir yahudiden at satýn almýþ, fakat hiçbir kusuru yok diye satýlan at hasta imiþ. Müslüman ahýrýna gelen atýn hasta olduðu daha ilk akþamdan anlaþýlmýþ. Müslüman sabýrsýzlýkla sabahýn olmasýný beklemiþ. Sabah olunca da atýný alýp kadýnýn yolunu tutmuþ. Fakat olacak ya kadý o saatte de henüz dairesine gelmemiþ olduðundan bir müddet bekledikten sonra adam kadýnýn gelmeyeceðine hükmederek atýný alýp ahýra ******ürmüþ. Atýný alýp ******ürmüþ ama at da o gece ölmüþ.

Hadiseyi daha sonra öðrenen kadý, atý alan Müslümaný çaðýrtýp meseleyi þu þekilde halletmiþ:

“Siz ilk geldiðinizde ben makamýmda bulunsa idim, saðlam diye satýlan atý sahibine iade eder, paranýzý alýrdým. Fakat ben zamanýnda makamýmda bulunamadýðýmdan hadisenin bu þekilde geliþmesine mademki ben sebep oldum, atýn ölümünden doðan zararý benim ödemem lazým” deyip atýn parasýný Müslümana vermiþ.

Papazlar Ýslam adaletinin bu derece ince olduðunu görünce parmaklarýný ýsýrmýþlar ve hiç zorlanmadan bir kimsenin kendi cebinden mal tazmin etmesi karþýsýnda hayret etmiþler. Mahkemeden çýkan papazlarýn yolu Ýznik’e uðramýþ. Papazlar orada þöyle bir mahkeme ile karþýlaþmýþlar:

Bir Müslüman diðer bir müslümandan bir tarla satýn alarak ekin zamaný tarlayý sürmeye baþlar. Kara sabanla tarlayý sürmeye çalýþan çiftçinin sabanýna biraz sonra aðzýna kadar dolu bir küp takýlmaz mý. Hiç heyecan bile duymadan Müslüman bu altýnlarý küpüyle satýn aldýðý öbür Müslüman ******ürüp teslim etmek ister:

“Kardeþim ben senden tarlanýn üstünü satýn aldým, altýný deðil. Eðer sen tarlanýn içinde bu kadar altýn olduðunu bilseydin herhalde bu fiyata bana satmazdýn. Al þu altýnlarý” der. Tarlanýn ilk sahibi ise daha baþka düþünmektedir. O da þöyle der:

Kardeþim yanlýþ düþünüyorsun, ben sana tarlayý olduðu gibi , taþý ile topraðý ile beraber sattým. Ýçini de dýþýný da bu satýþla beraber sana verdiðimden , içinden çýkan altýnlarý almaya hiçbir hakkým yoktur. Bu altýnlar senindir dilediðini yap” der. Tarlayý alanla satan anlaþamayýnca mesele kadýya, yani mahkemeye intikal eder. Her iki taraf iddialarýný kadýnýn huzurunda da tekrarlarlar. Kadý, her iki þahsa da çocuklarý olup olmadýðýný sorar. Onlardan birinin kýzý, birini de oðlu olduðunu öðrenir ve oðlanla kýzý nikahlayarak altýný çeyiz olarak verir.

Papazlar daha fazla gezmelerinin lüzumsuz olduðunu anlayýp Ýstanbul’a Fatih’in huzuruna gelirler ve þahit olduklarý iki hadiseyi de aynen nakledip þöyle derler:

“Bizler artýk inandýk ki, bu kadar adalet ve birbirinin hakkýna saygý ancak Ýslam dininde vardýr. Böyle bir dinin saikleri baþka dinden olanlara bile bir kötülük yapamazlar. Dolayýsýyla biz zindana dönme fikrinden vaz geçtik, sizin idarenizde hiç kimsenin zulme uðramayacaðýna inanmýþ bulunuyoruz” der.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...