Jump to content

Csharp-diziler(information)


wmismail

Recommended Posts

Csharp-Diziler(information)

Diziler biribirine benzeyen değerleri bir arada tuttuğumuz yerlerdir. Bunlara örnek verecek olursak arkadaşlar.. Kitaplarımızı bir araya dizeriz, Cdlerimiz bir arada yanyana dizeriz, kalemlerimizide öyle şimdi kitaplar gurubunu kitap dizisi, kalemler gurubuna da kalem dizisi diyebiliriz. Tabi burda bizim için kküçük ama gözden kaçılmaması gerek şey dizilerin içerisindeki değerlerin aynı veri tipinde olmalarıdır.

Tip[] dizi_ismi=new [değer];
int [] sayilar=new[7];[/CODE]

burada sayılar isminde integer tipinde ögeleri alacak bir dizi oluşturduk. Artık RAM’de bizim belirttiğimiz değerde 7 adet hücre ayrılmış olacaktadır. Aslna bakılırsa ram~de 8 hücre ayrılıyor sonuncusuna null değeri atanmaktadır bu şekildede dizinin hücre sonu belirtilmektedir. Tanımladığımız dizi hücrelerinin endesk ini yazarsak daha anlaşılır olacakdır. RAM’de {0,1,2,3,4,5,6,7} dikkat ettiyseniz RAM de 0 dan başalyıp bizim değerimiz kadar yer ayılmıştır ama bizim için önemli olan 0~6 arasıdır….. Şimdilik kafa karıştırmadan onu burda görmemezlikte gelelim. Dizimiz için ayrılan son hücresine(7) null yazılmıştır ve diğerlerini sayısal ~INT

[CODE](eger)~ tipinde olduğu için “0″ değerleri yazılacakdır.sayilar[1] = 23;
sayilar[2] = 7;
sayilar[3] = 122;
sayilar[4] = 0;
sayilar[5] = 1;
sayilar[6] = 6;[/CODE]

Şimdi bu dizilere değer atayarak daha anlaşılır hale getirmeye çalışayım;

[CODE]sayilar[0] = 9;[/CODE]

Birinci ögeye değer atamak için köşeli parantez arasına endex numarasını yazdık sıfır(0) yazdık.. Biraz öncede bahsettiğim gibi endex numaraları 0 dan başlar ve dizilerdeki ögeleri endeks numaralarına göre tutulur.

Bu örneğin farklı bir şekilde tanıplamasını yapalım;

[CODE]int[] sayilar = new int[7]{9, 23, 7, 122, 0, 1, 6};[/CODE]

Bu oluşturma şeklinde dizinin tanımlandığı satırda aynı zamanda ögelere değer de atanmaktadır ve bunu yaparken süslü parantezler kullanılmaktadır.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...