Jump to content

Plazma TV’de çevreci teknoloji


OulCidoY

Recommended Posts

2491521.jpg

Teknoloji üretiminde her zaman çevreci yaklaşımıyla doğaya olan saygısını gösteren Panasonic, plazma TV’lerdeki ana görüntü parçası olan plazma ekran panellerinde (PDP) kurşun kullamına son verdi. Bu yaklaşımıyla dünyada kurşun kullanımına son veren ilk firma olan Panasonic, dünyanın en büyük Full HD Plazması 103 inç (262 ekran) de dahil olmak üzere, plazma TV’lerin ekran panellerinde kurşun kullanmıyor.

Plazma ekran panelleri, geleneksel olarak kurşun oksit cam içeriyor. Çevreye zararlı bir madde olmasına rağmen camdaki kurşun oksit, diğer malzemelerin yumuşatma noktalarını iyileştirerek dengeli üretimin ve kalitenin korunmasına yardımcı oluyor. Bundan dolayı da plazma üretiminde bu madde tercih ediliyor. Panasonic ise yeni plazma panellerinde kurşun oksit cam ile benzer özelliklere sahip yeni bir cam malzeme kullanıyor. Kurşun içermeden dengeyi sağlamak için Panasonic, PDP üretimindeki her bir işlemin ısıtma koşullarını iyileştiriyor. Panasonic’in 2006 yılında ürettiği hiçbir plazma TV modellinde kurşun kullanılmadı.

Yeni nesil plazmalar

Panasonic kurşun kullanımına son vermenin yanında daha fazla enerji tasarruflu ve çevre dostu modeller üretmek için PDP üretiminde yeni yöntemler aramaya devam ediyor. 2005 yılındaki modellerle karşılaştırıldığında yeni VIERA serisi PDP ürünlerin ağırlıkları yüzde 20 oranında ve parça sayıları da yüzde 30 oranında düşürüldü. Üstelik Panasonic’in çevre dostu malzemelerle üretilen VIERA TV serisi ürünleri, uzatılmış 60.000 saatlik çalışma ömürleriyle (20 yıldan daha uzun normal izleme süresine eşdeğer) uzun yıllar kullanım süresi sağlıyor.

Çevre dostu fabrika

Panasonic, ürünlerin ötesine geçerek üretim işleminde çevreye duyarlı çok sayıda yenilik uyguluyor. Japonya’daki sanat şahaseri Amagasaki tesisindeki üretim işleminde yenilikler yapılarak her bir plazma ekranındaki karbondioksit emisyonunda yüzde 48 oranında düşüş elde ediliyor. Tesis, güneş ve rüzgar türbinleri dahil, kısmen doğal enerji kaynaklarıyla çalıştırılıyor ve farbrikanın çimleri özel olarak biriktirilen yağmur suyuyla sulanıyor. Amagasaki tesisinin dış duvarı, zararlı maddelerin sızmasını önlemek için foto-katalitik malzeme ile kaplandı. Fabrikada bütün atık imha işlemleri takip ediliyor.

Geri dönüşüm çözümleri

Panasonic 2005 yılında Avrupa’da, elektrik ve elektronik cihazların üreticileri ve ithalatçıları için tam bir geri dönüşüm çözümü servis sunucusu olarak EcologyNet Europe (ENE) adında bir şirket kurdu. Panasonic’in Japonya’daki elektrik ve elektronik atık geri dönüştürme işlemindeki uzun yıllara dayanan deneyimini esas alan ENE, atığı azaltarak ve geri dönüşümü yöneterek kirliliği önlemeye katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Dünyanın alarm seviyesine ulaşan karbon emisyonları hususunda firmaların sosyal açıdan sorumluluk almaları önem kazanıyor. Panasonic Avrupa’nın CEO’su Hitoshi Otsuki, konuyla ilgili olarak, “Panasonic’te biz; insanların ürünlerimizden beklediği yüksek kaliteyi ve performansı çevreye zarar vermeden sunabildiğimizden dolayı sevinçliyiz” diyor.

Hürriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...