Jump to content

Google Değil Koogle


Kænuni

Recommended Posts

20090617123813_yahudi.jpg

Google değil Koogle

Ortodoks Yahudiler için hazırlanan yeni bir arama motoru, “koşer” yani “helâl” olmayan içerik ve görseli filtreliyor.

Yahudi din adamları öncülüğünde tasarlanan yeni bir arama motoru projesi hayata geçti. Rabbilerin dinibütün Yahudilerin uzak durmasını öngördüğü içeriği filtreleyen bu yeni arama motoru ile bir grup Yahudi bundan böyle İnternet araştırmalarını Google değil Koogle üzerinden yapacak.

Yeni arama motorunun site yöneticisi Yossi Altman, Koogle adını, Yahudilerin geleneksel erişte pudingi “Kugel” ile her an el altında olan ve tüm dünyada en yaygın şekilde kullanılan “Google”ın birleşiminden türettiklerini söyledi.

Çoğu kadın fotoğrafı edep dışı

Koogle’ın şu an çalışır haldeki bu ilk versiyonunun Ortodoks rabbilerin standartlarını karşılar nitelikte olduğunu söyleyen Yossi Altman, “Bu arama motoru, dindar kişilerin internet ağını kullanımı esnasında, açık-saçık, cinsellik içeren materyalle karşılaşmamalarını garanti altına alıyor” dedi.

Altman, “www.koogle.com.il adresinden erişilen arama motoru, Yahudilik dini açısından sakıncalı olan herşeyi filtreliyor. Örneğin kadın fotoğraflarının çoğu bu gruba giriyor, zira Ortodoks rabbilerin görüşüne göre bunlar edep dışı” dedi. Koogle sitesinde yer alan İsrail Haberleri’nin ya da alışveriş sitelerinin linkleri için de aynı filtreleme işleminin geçerli olduğunu söyleyen Altman, bir müminin evinde yeralamayacak hiç bir ürünün, reklam veya ilânın da siteye giremediğini belirtti.

Ve elbette cumartesileri çalışmıyor

“Bu, internette gezen Ultra-Ortodoks Yahudiler için bir alternatif arama motoru” diyen Altman, Koogle’ın, hayatî ihtiyaçlar söz konusu olduğunda bu gruptaki insanların da internetten çekincesizce yararlanabilmesi için geliştirildiğini belirtti.

Altman, Koogle’ın Yahudi Şabat’ında, yani Tanrı’nın insanoğlunu çalışmaktan men ettiği yedinci gün olan cumartesi günleri “arama yapmadığını” ve inaktif olduğunu belirterek “Cumartesi günü, örneğin hafızada kalmış bir alışveriş sitesinin linkine tıklansa bile, Koogle buraya erişimi engelliyor” dedi.

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...