Jump to content

TosunPASA

Üye
  • Posts

    548
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by TosunPASA

  1. emeğine sağlık.

    win10'u kullanma rekorum sanırım 22 saat civarında. win11 in masaüstü yapısı bana daha kolay geldiği için ve artık browserlar win8 için update yapmayacaklarını açıklamasından ki whatsapp desktop da buna dahil mecburen win11 e geçtim. ama halen çok pişmanım. performans ve kullanım kolaylığı olarak win8 e yetişemiyor. win7'yi dedicated serverlarımda kullansam bile evde win7 rekorum 1-2 gün olabilir. sırf kullanmamak için yanayana xp 64 bir aramıştım ama garib bir hayal kırıklığı olmuştu xp64 bit.

    daha lansmanı bile yapılmadan sanırım buradan indirip kurduğum ilk win8 e aşık olmuştum. Ama win2000 unuttuğumu ve ona vefasızlık yaptığımı düşünüyorum. özellikle kişisel ve server olarak en sevdiğim dağıtım idi ama nasıl oluyor ise ömrü en kısa server serisi oldu. 4 büyük update almasına rağmen.

    5600x işlemcim ve 1660 ti ekran kartım olmasına rağmen son dönemde chrome da film seyrederken, youtube içeriklerinde bile ekran refresh sorunları kitlenmeleri yaşıyorum. bazen restart etmek zorunda veya sistem crash "ölümün mavi yüzü" ile karşılaşıyorum. şuan için 22631.3296 var.

    tlf ekranını pc ye aktaran scrcpy, bluestacks ve oynadığım oyunun win versiyonunu aynı anda çalıştırmak istediğimde performans olarak gpu yüklenmesi %40 bile değil iken özellikle chrome portable crash oluyor veya açık sayfa görüntülenme sorunu yaşıyor. Yetmediği gibi bluestacks de kapanıyor. ilk win11 kullanmaya başladığımda bu tür sorunlarım yok idi. Ama son aylarda maalesef base iso da olsa, enterprise veya workstation da olsa aynı sorunlar oluşuyor.

    BS 5 ve scrcpy nin son versiyonları yüklü.

    diğer soranlar gibi değil de, bu yeni güncellemer içerisinde gpu tarafında düzeltmeler veya geliştirme - çözümler var mı ?

    diyerek soruyu değiştirsem?

     

    selamlar

  2. paylaşım için emeğinize sağlık

     

    merak attiğim konu ise;

    Linux kuran birinin görsel olarak W11 ve türevlerini görmek istemesini anlamıyorum. Sonuçda linux de oldukça fazla masaüstü alternatifi var. Kurulu programları start dan ne kadar çalıştırsanızda size bir linux programı ve sonucu gelecek.

    Gnome ve KDE görsellik yapılandırması konusunda plugin desteği ile hiçbir lwindows'un veremediği deneyimleri sağlıyor. windows'a rainmeter gibi görsel pluginleri kursanızda win+e ye bastığınızda karşınıza klasik kel gözükecek. masaüstünüz tavuskuşu olsa bile dosya gezgini bildiğin sırma saçlı KEL olarak karşınıza çıkıyor.

    performans olarak en ağır DE'yi de kursanız win11 vb lerinden genel sistem performansı iyi. Windows'un önde gitmesinde ana sebeb dummy user dediklerimiz ile gamer-lar ve çok fazla 3. parti yazılım desteği. bir winrar kurmak free olarak kullansanız da para istiyor. 

    Linux kullanıcısı neden az ?

    sürekli windows kıyaslamalarında hileli şekilde ücretli kişilerin reklamlarının yanı sıra linux geliştiricilerinin kişisel geliştirmeye katkıları firma olarak kde ve gnome gibi masaüstü geliştiricileri olsa da bunlar micropsoft dan çok sonra ve kısıtlı sermaya ile masaüstü desteği veriyor. Zaman içinde oracle linux ve suse de ortak havuzdan kernel vs alsa da masa üstü olarak diğerlerinin geliştirdiği DE'yi kendilerine göre modifiye ediyor

    ülkemizde bazı geliştirmeler yapılsa da bunlar kısıtlı kaldı. çünki bu iş çok fazla sermaye istiyor.

    Linux'ün modifiyesi ve görsel değişimleri ile ilgili sayısız ve basit anlatımlı videolar var.

    Linux kullanan veya kullanmak isteyen birinin bu tercih ve düşünce ile yola gitmesi daha mantıklı geliyor. Mint menü yapısı olarak oldukça kolaylaştırdığı çözümleri var. Ama bu start menü adımı micropsoft a özel de değil. Birçoğunuz masaüstü ekran yapıısının macintosh dan araklandığını bilmiyorsunuz. ilk windows çıktığında açılan davalar ve ödenen bedeller ile.

    mono ekranlar var iken oldukça başarılı yapısı ile çok fazla rağbet görmüş mac-ler özellikle akademisyen ve uzun metin-test sonuçları için oldukça başarılı. Halen mac-ler OS olarak liderliğini koruyor. ilk kurulum ile gelen yazılımlar temel ihtiyaçları fazlası ile gideriyor. birçok kişi ses kaydı için mac içinde gelen o indexli kayıtlara imkan veren yapısını sorunsuz kullanıyor.

    internet dünyası şuan sorunsuz ayakta ise bunu*nix dünyasına ve gelişmesine borçlu. windows çok uzun süre netbui ile network başarısında sorunlar yaşarken kendi hostlarında unix server lar ile hizmet veriyordu. bugün bile kullanma ihtimalleri çok yüksek. aynı hardware özellikleri ile daha fazla bağlantı  imkanı sağlıyor *nix serverlar.

    winrecovery halen timeshift veya garuda ekibinin geliştirdiği snapshot özelliğine yetişemiyor. yani araklamacı OS geliştirici mikropsoft birçok program ve yapısını arakladığı programları ilk defa imiş gibi lanse etmesi de coder-lara karşı oldukça büyük saygısızlık. herkesin emeğine çalışmasına saygı. yazılım ve os geliştiricileri içerisinde en çok lisansa sahip olmasına rağmen satın aldığı lisanların %1 i bile kendi OS'u içinde yok. kişilerin geliştirmesine engel olup zaman içinde bir yenilik gibi sunmaya çalışıyor.

    @forjest hocamın emeğini bu forumdaki ve burayı kaynak alıp kendine zemin hazırlayan herkes emeğini ödeyemez. Ama onunda winbuntu paylaşımları yapması çok hoşuma gitmiyor.

    Windows kullanmak isteyen olduğu gibi kullansın.

    Linux kullanmak isteyenler de, linux'ün yenilik ve değişikliklerini öğrenmek için kullansın.

    2024 ün bu günlerinde bile çok fazla değişiklik var. yakında nvidia tamamen açık kaynaklı olarak linux'lerde yerini alacak. eğer steam kullandığı kaynak kodlara ihanet etmez ise sorunsuz ve yüksek performanslı oyunlar artık linux dağıtımları içinde de oynanabilecek.

     

    selamlar

    • Like 1
  3. Bu konunun günah olup olmaması mı konu ?

    Ben size wifi şifresi kırmadan önce, nice mübahlaştırılmış günah listesi yazabilirim. Misal.. din görevlilerinden sorumlu kişinin giydiği cübbedeki GERÇEK ALTIN SIRMA ve bindiği aracı 6 ayda bir değiştirmesi... insanlar asgari ücret maaşları ile ev kiralarını ödemekte zorluk çekmeleri ile başlayabiliriz

    Ayrıca bir konuyu detaylı bilmek ile onu kasıtlı zarar vermek amacı ile kullanmak arasında çok fark var. Hepinizin evinde ateş var. Ama kaç kişi o ateş ile hem kendini hem de ailesini YAKMA filini işliyor.

    Ki ben herkesin wifi nasıl kırılır öğrenmesi faydalı olacaktır ki kendi bireysel güvenliğini, satın alıp evlerimizde kullandığımız cihazların ne kadar güvenli olup olmadığını bilmek açısından iyidir.

    Ama şu dünyanın parasını ödeyip kullandığımız adına AKILLLLLIIII Telefon deyip ama kullanıcılarının aptal olmaları da ayrı bir konu...

    SD865 işlemci tlf um var. 3 yıldır filan kullanıyorum. Satın aldığımda günlük işlemler için yüksek performans da idi ama amacım performanslı oyun idi. Geldiğimiz günde oynadığım oyun aynı cihazda performansı düştü ama idare ediyor. Günlük ihtiyaçlar için ise güncellemeler ile maalesef teknolojik hileler ile cihazlarımız ki en belirgin gıdıklamayı mikropsoft yazılımlarındadır,

     

    dolayısı ile insanlar bir şeyler öğrensin.. İlk planda eleştirmek yerine doğru kullanım amaçlı herkesin önünü açmazsak kim doruyu bilip anlatabilir ?

     

    • Like 2
  4. Öncelikler herkese merhaba

    Youtube vb yerlerde yerli ve yabancı wifi kırma işlemi anlatan videolar fazlası ile mevcut.

    Eskiden ülkemize gelen cihazların PID ler fabrika verisi ile idi, netice de bu PID leri db olarak paylaşılarak sn ler içerisinde PID den direk giriş yapılabiliniyor idi. Avrupada halen fabrika ayarlları ile satış yapılabiliyor olabilir. Bazı paylaşımcılar windows ile yapılan hack leri sn ler içinde çözdüklerini gösteren videolar var. Ama bu tür modemler pek kalmadığı gibi güncel videolarda kullanılan wifi erişim cihazlarının modeli ve güvenlik seviyesi soru işaretidir. Youtuber cihazın güvenlik duvarını genelde kapatıp şifre kırma işini eğitim amaçlı gösterse de video içerisinde güvenlik duvarını kapattığını söylemez.. onun da havası olsun sana. USTAYIMMMMM.....  hack -lerim.. ben hackır ım.. lamer deeeliiimmm demesi gerek.

    Gelelim teknolojiye.

    Hack işlemi ile uğraşanlar güvenlik basamaklarını yükseltiyor. Eskiden WPA filan olmadığı için çok kolay şekilde brute-force yani dene yanıl yöntemi ile klasik bir şifre veri tabanı ile ( ki buna combo deniyor) dünyada en çok kullanılan kullanıcı adı ve şifresi ile yapılıyor idi. Örnek username Admin password admin .. password password pass1234 gibi çok klasik ve son kullanıcı şifrelerinden vede bazı özel dblerin birleşimi ile yapılabiliyor idi.

    Teknoloji ile basit modem/router lar yerini daha akıllı interface lere yer verdi. Örneğin benim modeme bir brute-force deney-yanıl saldırı yapacak olsan 3. hatalı şifreden sonra erişimi 10dakikalığına bloke eder. 11. dakika da yeniden başarısız denemende 30dakika diye uzar gider bu süreç. Bu senin web erişimi elde etmene izin veren kısım. Ben yine kablo ile kullanmaya devam ederim. Bazı modem routerları, wifi listesi aldığında sana web erişimi olup olmadığını bile gösterebilen yazılımlar da mevcut. Yani sen saldırı yaptıkdan sonra güvenlik devreye girer.

    Bu tür penetrasyon amaçlı yazılımların en güncel ve alternatifli olanları linux içerisindedir. BİRLEŞİK Paket olarak daha çok kali ve parrot linux gibi meşhur hazır iso lardan faydalanabilirsin.

     

    Birçok ev kullanıcısı cihaz ilk kurulum anında wifi ismi cihazın model adı ile yaplır ve fabrikasyon admin/root şifresini değiştirmezler. Wifi listesi aldığında o tür bir cihaz gördüğünde net den araştırıp görebilirsin. ki genelde admin/admin şeklindedir.

    İsmini değiştirmeseler bile benim gibi admin şifresini alfanümerik ve 10-12 karakter (benim şifrem 14 karakter bu arada 🙂 ) yapıldığında ise çok iyi bir combo'ya sahip olsan bile bulma süren oldukça uzun olacaktır.

    Yazılımları bir kısmında brute force esnasında kendi combo listeni yaptırabilirsin. karakter sayısı - içerisinde bulunan harf - sayı - karakter formatı şeklinde yapılandırma yapabilirsin. Bazen çok kısa sürede sonuç da alabilirsin 3 ay sonra bile sonuç alamayabilirsin. Bu karşıdaki cihazın güvenlik seviyesi ve kullanıcının şifresini başka bir yerde kullanıp kullanmaması, zorluk seviyesi.. Misal  tnC20tr#$24alİ  şifresini ürettip dene-yanıl ile bulabilme ihtimalin oldukça düşüktür  

    Şifre üretmede birçoğumuz ilk harfi büyük yaparız. Bu karşı tarafa bir kolaylık olur

    Sayı ve karakterleri ise genelde en sona bırakırız. bu da bir zayıflık bizim açımızdan. Kullandığınız harf ve karakter ne kadar fazla olur ise o kadar zordur.

    Benim Kullanımımda 29 dan 2 harf serisi var bu 58 eder.

    Sayı katarı var. 10 eder.

    2 adet de özel karakter var bu da iki.

    hepsini topladık = 70 değişken. 12 karakterli şifre kullandım.. o da benim şifremi bulama ihtimalin = 1/70*70*70*70*70*70*70*70*70*70*70*70

    ama özel karakter sayısını ve uzunluğu arttıracak olursan bu ihtimal daha da uzar

    Bu işin kolay yöntemi var mı ?

    Klasik fishing metodunu deneyebilirsin. (çok farklı fishing var....)

    Bunun için adını şimdi unuttuğum başka bir linux dağıtımında şunu yapan bir yazılım var idi. Ama bunu çok daha başarılı yapabilmen için 2 anten kullanman gerekli. Bir tanesi tarama yaparken diğer anten fisshing için kullanacaksın.

    Yazılım wifi listesini alıyor. Sen içinden hangisine fishing yapacak isen seçiyorsun. Yazılım saldırı başlatarak o wifi hizmetini durduruyor ve aynı isme benzer bir wifi adı dağıtımına başlıyor. Eğer aktif wifi kullanıcı var ise, bağlantısı kesilen kişi düştüğünü gördüğünde yeni farkedemediği kendi wifisine bağlanmaya çalışır ve şifre ekranı çıkınca kullanıcı adı veya şifre girerek sana şifre ulaşır. Yazılım şifreyi not edip sistemi çalıştırır.

    Bu saldırı en basit çeşit olup senin wifiyi kullanabilmen için.

    Diğer fisshing ise daha uzun ve zahmetli ve modemin marka modeline göre benzer bir arayüz ile admin şifresine sahip kişi için. banka kart şifrenizi güncelleyin diye gelen spam mail ler gibi düşünebilirsin.

     

    wifi hack veya genel ismi ile penetrasyon testleri çok değişken ve teknoloji ile de güvenlik seviyeside değişmekte.

    Güvenlik seviyeleri de geliştiği çok küçük chipler içerisinde bile firewall lar sığdırabilindiği için bu işler zorlaşmakta.

    Bahsettiklerim en basit ve en klasik metodlara örnek.

    Yolcu otb veya metrobüs gibi toplu taşıma araçlarındaki wifi hizmeti için şifre yoktur. Oradaki işlem sizin TC kimlik bilginizin kayıt edilip bazen mail bazen de tlf a gelecek aktivasyon kodu vs ile çalışan yöntemdir. Dolayısı ile bu tür yerlerde başarı ile başarısızlık farklı kulvardadır.

    Akıllı tlf ların hotspot larını kırmak da benzese bile yazılım farkı olabilir. Denemedim

     

    Tavsiye eder miyim ?

    İleride güvenlik işlemlerinde çalışacak iseniz bu konuyu webde araştırmanız çok iyi olur.

    Öncelikle network LAN_WAN_WIFI - TCPIP gibi konuları öğrenmeniz, OS ların güvenlik seviyeleri ve çeşitlerini bilmeniz daha doğru olur.

     

    Penetrasyon işlemi veya size olabilecek saldırılar dan korunmak için lazım olur

     

    herkes fishing konusunda gardını alsın

     

    Bedava peynir sadece FARE KAPANINDA OLUR.

     

     

    • Like 2
  5. Merhaba

    Şuan sanala W11 Ent Ev yükledim ve lisanslama yapamadım (9.8 kullanıyorum) . ISO'yu mikropsoftdan indirdim.

    Maksadım ise Pro-Work-Ent da ek yazılım vs farklarını görebilmek için idi. Yeni yüklediğim için extra bir şey görmedim. 2. diske ReFS gelmiş mi diye de baktım. Henüz yok. Manuel yapılıyor ise nasıl yapılır bilmiyorum

     

    Emeğine yüreğine sağlık.

  6. bynec, 20.06.2023 - 15:01 yazdı:

    eskılerden bi sen kaldın birde ben.:))

    Hesaplar Uygun config ve uygun combo ıle kırılıyor. dahası bu siteye göre değil. Başka bır zaman başka bir yerde belki.

    Benim açıklamalarımda hiç VPN yi kamu kurumlarında da kullanıyorum ıbaresi hiç yok. Sadece ben şahsi Bilgisayarımda kullanıyorum.

    IPVANISH VPN Hesaplar pek paylaşılmaz çünki uygun combo bulmak zor vede hesap sadece O kişi Kullanır  ve hesap sahibine Güncel Özel SOCKS5 proxy listesi verir. Bu da Hesap kırmak ve de tarama yapmak için ideal proxy dir. BU nedenle Hesapları Pek paylaşan olmaz hesaplar.

    ArchLinux'de kullanabilmek için varsa öneri ve vpn config dosyaları alabilirim.

    2 gündür windows'da goodbye'ı kullanmadan dizi-film sitelerine de giremez oldum. Tüm film dizileri için değil bu sorun. Modem'de free dns tanımlı.

    Linux için basit kullanımlı SoopDPI çözümü de olabilir.

    Aktif vpn-tunnel-SoopDPI kullanımı bant hızımda yavaşlatma olmaz umarım. kendisi 24MB sonuçda.

     

  7. Merhaba arkadaşlar.

    Ben farklı disklerde W11 ve Linux kullanan biriyim.

    Dolayısı ile buradaki açıklama ve anlatımlar 2 farklı OS kullanıcıları içindir. Sadece windows veya sadece Linux kullananlara bilgi mahiyetinde olacaktır.

    2-3 gün öncesine kadar @TR_by arkadaşımızın hazırladığı MOD'lu ISO'ları kullanıyordum. Eğitimler ve bazı eksik programlardan dolayı meccuren Micropsoft'un orjinal ISO'su ile çalışmaya başladım.

    Linux'den NTFS disklere daha önceki haftalarda sorunsuz erişim sağlıyor, akabinde win11 diskimi bağlayıp sistem açılışı sorunsuz devam ediyor idim. Taki base ISO yüklemesi yapana kadar.

    Ne değişti ?

    MOD'lu ISO'muzda sizlerinde bildiği gibi Hibernation kapalı bir halde yükleme yapıyoruz.

    Fakat Win8-10 ile şuanki Win11 lerde hibernation'ın aktif olduğunu unutmuşum. Sistemi KAPAT dememize rağmen, OS mevcut sistemi diske kaydedip çok hızlı boot sağladığını unutmuşum.

    Dolayısı ile bilgisayarımız kapalı gözükse bile sistem disk erişimleri aktif kaldığı için, NTFS diskimizi Linux'de kullanmak istediğimiz için maalesef windows hibernation güvenliğinden dolayı erişemiyordum.

    ntfs-error.png

    Eklemeyi unutmuşum. Son dönemdeki birçok Linux ISO'ları içinde NTFS disk erişim için gerekli olan ntfs-3g nin sisteminizde yüklü olduğundan emin olun öncelikle. Benim kullandıklarımda var ama paket yöneticilerinden yinede kontrol ettim. Orada sorun yoktu. Ama sizlerin yüklediklerinizde olduğundan emin olun. Kullandığınız dağıtıma göre paket yöneticinizde kurulu gözüken program listesinde arama yaparak veya komut satırından kontrol edebilirsiniz. Veya güncelini yükleyebilirsiniz.

    Linux de bu tür hata mesajı veren NTFS diskere erişim yapabilmek için gerekli kod

    sudo ntfsfix -b -d /dev/sdc2

    buradaki sdc2 benim linux tarafında diskimin mount id si olup sizin disk modelinize göre farklı olacaktır. Hatta 1 den fazla farklı NTFS disk bağladığınızda ise

     

    sudo ntfsfix -b -d /dev/sdb2

    şeklinde diğer diskime bakım yaptırıp win güvenliğini kapattım diye tabir edeyim.

    Daha sonra Windows diskimi bağlayıp sistemi boot ettiğimde ise klasik windows'un BSoD yani ölümün mavi yüzü ile karşılaşıyordum. Reset sonrasında sistem normal açılış yapıyor. Herkes için sorunsuz boot olacak diye bir kaide yok.

    Aynı şekilde bu NTFS disklerimi linux'den sonra windows'da diski en iyi hale getir seçeneği yapmak istediğimde bazen yapmadığı da oluyordu. Erişmişordu. Fakat 3. parti yazılımlar defrag işlemi yapıyor onu da belirteyim.

     

    Bu olay tamamen Hibernation aktif olan Win 8-11 sistemler için geçerli. 7 veya daha eski sistemlerdeki durumdan emin değilim.

    Sürekli OS değişimi yapıyorsanız kişisel önerim hibernation'ı kapatmanız gerektiği.

    Bunun için Administrator olarak bir komut satırı ekranı açmanız ve

    powercfg.exe /hibernate off

    komutu ile hibernation'ı kapatmanız. aynı komutu on yaptığınızda yeniden açılacaktır.

    Bu tür işler ile uğraşmak istemiyorum. Kendim seçim yapmak istiyorum diyorsanız da çözüm var.

    Windows'u kapatmak istediğinizde önce SHIFT tuşuna basıp o anda bilgisayarı kapat ile hibernation olmadan sistemi tamamen kapanma moduna almanız en uygunu olacaktır.

    Konu hakkında bilgisi var mı bilmiyorum ama varsa detaylı tecrübesini paylaşması için eşofmanlı @forjesthocamı konuya eklemek istiyorum izni ile.

     

    Selamlar saygılar

     

    • Like 2
    • Thanks 3
  8. Sayın eşofmanlı @forjest hocam;

    Micropsoft dan base Win11_23H2_Turkish_x64.iso  dosyasını indirdim.. hem pro hem de pro workstation ı kurdum .. maalesef StartIsBack  katılımsız kurulum paketiniz kurulum bittikden sonra "Escape hold..." mesajı çıkıyor siyah ekranda yanıp sönüyor. 2-3 defa Escape tuşuna basmadığımız sürece kaybolmuyor maalesef. 

    2 farklı windows da denedim sonuç aynı maalesef... manuel olarak StartAllBackCfg.exe yi çalıştırmak da aktifleştirmedi. reboot sonrası login yavaşlıyor ve login aşamasından sonra yine siyah ekranda programın çalıştırılamadığını gösteren incülüzce mesaj ekrana çıkıyor. 2-3 defa escape yapmadıkça da kaybolmuyor maalesef.

    yazılımın trial versiyonunu sitesinden indirip kurdum. gayet sorunsuz çalışıyor.

    Rica etsem bir güncelleme yapabilir misiniz ?

    işin daha kötü noktasını söylemeden edemiyeceğim. katılımsız kurulum sonrasında denetim masasına girip sizin paketi silemiyorum   😁

    meccuren "geek uninstaller" kullanmak zorunda kalıyorum.  Bu tamemen benim kullandığım base iso ile alakalı bir sorun. TR_by'ın hazırladığı MOD iso larda ufak hata mesajı çıkarsa bile reboot sonrasında çalışıyor idi.. aklımda kalan.

    Son güncellemeler ile sanırım mikropsoft bu konuda bir blokaj yapmış diye düşünüyorum

    Şuan yaşadığım diğer sıkıntıyı da ekleyim. reboot sonrasında ne olur emin değilim. Geek ile sizin katılımsızı kaldırıp orjinal trial (for W11) i  yeniden kurmak istediğimde ise maalesef 

    image.png.b6114a1582c11da14365f1105b89543e.png

     

    bu mesaj ile karşılaştım. Sistemi reboot edip yeniden orjinal trial ı yüklemeye çalışacağım. gerekirse ccleaner ile register temizliği filan yaparım.. olmadı.. bugün 4. defa win11 kurmak zorunda kalabilirim.

    NOT Düzeltme: Kullandığım trial install hatalı exe imiş. sanırım W10 serisi o.. W11 için olan farklı seride.. onu kullanınca sorunsuz format atmaya gerek kalmadan trial ını yükledim..

     

    Selam ve hürmetlerimle

  9. Bugün yeni bir iso yayınlandı. Şuan download aşamasında. Mayıs daki iso yu severek kullandım.

    Oldukça başarılı bir Arch dağıtımı. Özellikle kurulum sonrası kendisinin seçtiği program vs install kısmı oldukça güzel. Seçenekler içinde snapper tools ekleme de var. 

    Mayıs ayındaki iso da linux kernel var idi. Umarım inen de zen veya xanmod vardır. 

    Kernel eklemesi oldukça kolay ama uğraşmamak iyidir. Oldukça güzel bir çalışma. ArchLinux kullanmak isteyen vede hazır modifiye görsellik arayanlar için kullanılabilir bir dağıtım.

    Hız olarak da performans olarak da oldukça güzel. Tavsiye ederim herkese.

    Ekleme de yapmak istiyorum.

     

    @forjest hocam. .bugün itibari ile ArchCraft da yeni iso yayınlamış.

    Plsssssssssssssss... Arch dağıtımlara da yer verelim. Özellikle OpenBox ı görsel olarak oldukça başarılı buluyorum ArchCraft da. 

    yani senin bilgin veya konuyu detaylı anlatma yeteneğin olsa açardım ama söz sen konuyu aç ben beğendiğim veya eleştirdiğim kısımları eklicem ArchCraft'a...  Cidden güzel çalışmalar her 2 side.

  10. Evet zaman içinde yeni şeyler öğrendikçe buraya ekleme yapacağım

    Desktop'uma ArcoLinux ün Zen kernel ına sahip serisini kurdum. SnapShot istiyordum ve acemi biri için snapshot kurulum adımlarını anlatan video veya text bulamamıştım. ArcoLinux Eric in snappertools anlatımı olan videoyu defalarca seyretmeme rağmen altyazılı seyretmemiş idim ve sürekli hata çıkıyor ve snapshot kurulumum sorun oluyordu. Sonra altyazıyı aktif ettim ve adamın cümlesini hatalı anladığımı farkettim ing dinlerken.

    Oda şu idi. Kurulum adımında TimeShip veya Snapper Tools'lardan sadece 1 tanesini seçin, yoksa hata alırsınız... imiş ve ben hatalı anlamışım yetersiz ing den dolayı.

    Şu şekilde yapıyoruz kurulumda.

    USB belleiğimizi ventoy ile UEFI boot olacaş şekilde kuruyoruz. Sonra içine arcolinuxs-zen-v23.07.01-x86_64.iso veya arcolinuxs-xanmod-v23.07.01-x86_64.iso gibi bir iso muzu kopyala yapıştır ile koydukdan sonra da bilgisayarımız ne ise onu USB den boot ediyoruz. Ventoy usb içinde ne kadar iso var ise size liste olarak getirior ve seçim yapıp o iso dan boot ediyoruz.

    Eğer ekran kartınız NVIDIA ise ekrandan seçimi ona göre yapıp ilerliyoruz. GUI ekran geldiğinde OnLine install adımını seçiyoruz ama seçimden önce mirror listesini güncellemeniz faydalı olacaktır. İlerleme admında size birçok şey soracak ama hiçbirşeyi seçmeyin taki aşağıda verdiğim SnapperTools adımı gelene kadar. Verdiğim resimdeki gibi seçimi yapıp ilerliyorsunuz ve sizden kullanıcı adınızı - şifrenizi vs sorduğu adımı geçip disk seçimi ekranında tercihen uyku modu olmayan swap ile BTRFS  i mutlaka disk fat i olarak seçiyorsunuz. BTRFS in kendi sıkıştırma formatı ve snappertools - timeship gibi recovery modları için uygun yapısı var ve BTRFS ile devam edip kuruluma başlıyorsunuz. Online kurulum adımında %69'luk kurulum adımında yükleme biraz uzun sürebiliyor. Tüm yüklemenin nerede ise 2/3 lük süresi bu %69 adımından geçiyor desem abartı olmaz. Dolayısı ile sabır ile bekleyin.

    Kurulum bitip yeniden başlatma istediğinde yapıyoruz ve usb mizi çıkartıyor.

    Şahsi önerim linux ortamı açıldığında hiçbirşey yapmadan yeniden başlatma yapın ve bu sefer açılış ekranındaki seçneklere kabaca göz atın ama aklınızda kalsın o ekran.

    Sistem açıldığında XFCE masaüstü menüsünden Sistem sekmesine gidip BTRFS Assistant ı seçin. Sizden root şifresi isteyecek ve login olun. Gelen pencerede 5 li sekme şeklinde bir sayfalama göreceksiniz. Bu kısımda New butonu ile ilk snap işleminizi sadece BAYRAK amaçlı yapınız. 😁   şart değil ama olsun

    Snapper-ilk.png.c085dc4d602edd499326a19efda010ec.png


    Şimdi ben ufak bir şey/hata yaptım ama siz yapmayınız. Snap işlemleri genel olarak pacman kodunu çalıştırmanız ile otomatik oluşuyor. Diğer sekmede snap işleminin rotasyon şeklini kendiniz ayarlıyorsunuz ama şahsen bir süre bu şekilde kalsın. Ve benim yaptığım hata gibi arada ANLIK SNAP dosyalarını silmeyiniz. Olurda ara bir noktaya gitmek isterseniz gidemeyebilirsiniz. Ben bilerek yaptım. Şuan için sorun olacak iş yapmadığım için.

    Sistemi yeniden başlattığınızda açılış seçeneklerine ArcoLinux snapshot adımı geldiğini göreceksiniz. Buraya girdiğinizde artık sistemde ne kadar güncelleme ekleme çıkarma işlemi yaptığınız ve kullandığınız günler-haftalara bağlı olarak değişen snap listesi göreceksiniz. Sistem boot adımında takılır ve o an için netde çözümü bulamaz veya sürekli birşeyleri deneyip hata olma ihtimaline karşı işte bu ekran size yardımcı olacak. Seçim yapıp sistem açıldığında otomatik olarak assistant size bu snap işlemi onaylıyor musun diye soracak ve onay verdiğiniz de o zaman sistemi yeniden acil başlat diyecek ve reboot sonrası seçimi yaptığınız ana geri döneceksiniz.  🤩

    XFCE köü bir masaüstü değil. Evet KDE de olan animasyonlar ve çok mükemmel görsel yapılandırma imkanı yok ama oldukça basit alışmanız açısından. Çok aşırı da sistemi yormuyor.

    Snapper Tools lu bir yapıyı herkese öneriyorum. Özellikle Linux ü deneyip ama sürekli hata olma ihtimaline karşı denemelerden çekinenler için olabilecek en güzel yapılardan biri.

    Debian grubunda Snapper hazır kurulu gelen bir dağıtım var mı bilmiyorum maalesef.

    Ben hayatımdan memnunum. Özellikle bilgisayar kasamdan eskisi gibi ses gelmediği windows daki gibi klasik aynı işleri linude yaptığım halde darboğazlar özellikle gpu kısmında yaşamıyorum

     

    Selamlar

     

     

    Arco snapper1.png

    • Like 1
  11. Hocam Hocam Hocammmm

    ben deki sanırım en saf-tirik arch olsa gerek. Kendi ISO larından ve scriptlerinden kurdum 😁  

    Dün de yeni ISO paylaşmışlar ve ISO büyümüş bir miktar. Henüz sanalda denemedim. +4 yıldır oynadığım mobil oyunun pc versiyonu çıkmış idi onu linux de emüle ettim sorunsuz oynuyom şuan. Vaktimi çok alıyor o oyun. Emek-li-li-li-lik çok zor beeeehhh

    Henüz Age of Empires II & DE yi denemedim ama onda sorun yaşayacağımı sanmıyom. Portable bir download yapmıştım. Steam gibi yerlerden oynamak hiç hoşuma gitmiyor olsa da yakında mecbur kalacam gibi Steam den  kullanmaya. Yeni patch leri oldukça güzel.

    Cmatrix e baktım da random olan baya hoş farklı renkler ile kayan ama çok hızlı sanki kayması. hız ayarı var mı bakmadım.

     

    Ya hocam.. sen şu linuxdeki "zapret-green tunnel-dpi tunnel- spoofdpi" gibi programlara bir baksan da gönlümüz olsun. Ben yükledim ama bişi anlamadım ve yassaklı sitelere giriş yapamadım. Senin bahsettiğin chrome eklentisi biraz yavaş ve heryere girişe izin vermiyor. Şimdi vpn ücreti ödemek istemiyorum. Ödeyip elimde patlayan oldu. Telekom baya miktar vpn firmasını bloke ediyor. Hergün yenisini ekliyorlar

    • Like 1
  12. Hocam, Hocam, Hocammmm

    Mint in baya hoş duruyor. özellikle de matrix li konsol. matrix konsol sevdası hiç geçmicek sanırım linux kullanıcılarında. 

    browser içindeki vpn leri az çok biliyom da.. çok sevmiyorum. Windows da "GoodByeDPI" kullanıyordum. bas çalışsın exe ve her tür program için aynı sonucu veriyordu. github ı var. ve sayfanın altında aynı işi gördüğünü söylediği linux e kullanılan alternatifleri yazmış ama ben ayarlayamadım maalesef

    bu arada hemen "cmatrix" i kurdum. açtım konsolu. Bunun 

    Bu arada hocam sen "Snapper Tools" u kullandın mı (snapshot). Ben Garuda'nın Gamer Ed. da kurulu geldi denedim de müthiş bir uygulama o.  repo dan yükledim ayarlarını yaptıramadım. Youtube daki videolarda adam uzun hikayeler anlatıyor. Şuan acemilik dönemimde bana çok faydalı olurdu SnapShot-lar.

    Kimseye Arch ı önermiyorum. Sadece bu 4-5 yıl önceki bir inadım sonucunda başlamıştım. O dönem henüz emekli olmayınca vede 2 monitör çözünürlük sorunu için kimseden yardım alamayınca kalmıştı. Aslında 2 monitör konusuna yine kimse yardımcı olmadı. Kendim sorunu 10 larca defa farklı yüklemelerde öğrendim. Bu arada DM lerde kendilerini geliştirdi dabiki.

    Şuan KDE deyim ama uzun süre KDE de kalmayı düşünmüyorum. OpenBox ı denedim ArchCraft da. ya hiç ram yemiyor denecek kadar.

    Linux e geçmek isteyen tüm arkadaşlara Mint - Ubuntu - Anadolu kaplanı gibi daha çok son kullanıcı hedefli Linuxleri öneriyorum. Bizim bilgisayar geçmişimiz var. Az çok konsol tecrübemiz var DOS dan gelen.

    Şu sıra Linux dağıtımları ev kullanıcıları için daha fazla kullanılabilir hale geldi. Özellikle performans farkını çok net görebilirsiniz. Çok sık hardware yenilemiyorsanız.

    • Like 1
  13. Merhaba herkese

    Dün itibari ile Arch Linux e taşınmış oldum. Oldukça yorucu geçen haftalardan sonra şuan linux de size bu satırları yazmak ve diğer monitörde ise en sevdiğim dizi beni beklerken; güzel bir his  😁

    Neden Linux'e taşındım öncelikle

    Ya mikropsoft un hardware-lerimize yapmadığı kalmadı. Her versiyon veya her aylık adına güvenlik update i diye zorunlu resmen silah dayar gibi ne yaptığını ve işin garibi son dönemde servisler yönetiminde adı bile ne olduğu biilinmeyen sayısız servis devreye giriyor - kapatamıyorsunuz. Adı bile yok ne yaptığını araştıralım

    Ben zaten emekli oldum. Bilgisayar olarak da ekeliliği yaklaşmış olsa da oldukça performanslı bir sistemim var ki Linux ile bunu kendime de isbat etmiş oldum

    Ne var bende Xeon 2670 cpu - 2*8 ddr3 ram - 1660ti gpu ve ssd ler filan.

    W8.1 ile mutlu bir hayatım vardı uzun yıllardır. Daha lansmanı başlamadan 8.0 ın iso ile mutlu bir hayat yaşarken özellikle chrome gibi browser olsun whatsapp olsun destek vermiyoz - çalışmıcazzzz seslerinden dolayı 11 e geçmiştim. Ama özellikle her nvidia driver veya sistem updateleri ile cpu performansım düşmeye vede gpu darboğazları oluşuyordu. Çözemiyordum. Eski nvidialar da çözüm olmuyordu. Yeniileri zaten baya sorunlu benim kartım için. Özellikle 500 den sonrakiler baya performans sorunu yapmaya başladı

    Çok uzun süredir Linux e geçmek istiyordum. Başka bir forumdaki arkadaşların yardımı ile oyunu emüle ettim ama performans sorunu da yaşamıyorum. Bazı yazı fontlarında sorunum var onları da tüm setleri yükleyince düzelir gibi. Zamanla herşey

    Aynı anda 2 ekradan oyun oynayıp, bir yandan youtube dan haber dinlerken cpu performansım %20 seviyelerinde. Ram e hiç bakmıyorum çok da önemli değil. Çünki cpu ve gpu da dar boğaz oluşmadığına göre ram de sorun yaşamam.

    Arch olması ilginç gelebilir ama zoru seviyom sanki.

    Arch içinde en beğendiğim Garuda Gamer KDE diye bir seri oldu. Nedeni ise içinde system snapshot ayarları hazır şeklinde geliyor. Çalışırken bi halt ettiğinizde açılışda menülerden snapshot adımına geçip ne kadar geriye gitmek isterseniz seçebiliyorsunuz. Ama ben desktop da base Arch kullanıyorum maalesef. NB da ise garuda gamer var.

    Desktop da neden kullanmıyorum ?

    İlk install adımında NVIDIA seçtiğimde maalesef ilerleyen boot adımında tıkanıp kalıyor. Reboot edip opensource driver seçtiğimde ise sorunsuz kurulum yapılıyor ve muhteşem snapshot desteği ile sistem üzerinden istediğiniz gibi karıştırın ve istediğiniz süre geriye alın... Ama iş sistem sana NVIDIA driver ını yükleyim mi dediğinde başlıyor. Yükleme sonrası boot ettikden sonra sistem infial durumunda kalıyor (Initial ramdrive loading). Snapshot ile geri dönseniz bile nvidia sorununu 2 gün uğraştım çözemedim. Kendi forumlarında da sayısız kişi yazmış ama reel çözüm yok. Ama NB um muhteşem gözüküyor ve çalışıyor. Intel gpu var sonuçda. Desktop ı opensource driver ile oyunu emüle edim dediğimde ise oyun sürünüyor maalesef. Dolayısı ile base ISO ve kendi scriptleri ile yükleme yaptım ve Linux deyim şuan

    Artık kasadan yarışan fan sesleri gelmediği gibi ekranda gpu dar boğazından kaynaklanan bir refresh veya monitör ün birine giden görüntüyü kesme durumları olmayacak diye düşünüyorum. Ki şuana kadar cpu ve gpu da yüklenme olmadı. Olsa da sonuç değişmez Linux de kalmaya devam etmek istiyorum.

    Görsellik ve oyun maksadı ile Garuda Gamer (KDE) yi öneriyorum ama NVIDIA ekran kartınız varsa bu ay için önermiyorum. Diğer ay ne olur henüz belli değil.

    Günlük kullanım için bile olsa Gamer ı öneriyorum çünki system snapshot var. Normal versiyonda varsa bile farketmedim. Kullandım ama farketmedim onda varsa bile. 

    Gamer versiyonu kurun, karıştırın, silin yükleyin sonra olmadı ilk snapshot a döner herşeye yeniden başlarsınız. Tabiki snapshotların sorunsuz devam edebilmesi için belirli bir sayı da var ve cache lerinde silinmemesi gerekiyor. Sonra benim gibi ortada kalmayın cacheleri silip.

    Linux e geçtiğimi sizlerle paylaşmak istedim. İlerleyen zamanlarda program tanıtımları olsun, sistem de edindiğim konularla ilgili paylaşımlarda yaparım diye düşünüyorum.

    Herkesi ilgilendirebilecek bir ek yapayım konuya. Linux de "KDE Connect" isimli bir yazılım var. KDE kurduğunuzda desktop olarak otomatik geliyor ve tlf ile yanı network de iseniz bağlanabilip tlf üzerinde işlem yapabiliyorsunuz. Dosya alıp vermek olsun, mesaj okumak veya mesaj göndermek olsun işleri bilgisayarınızda çalışırken yapabiliyorsunuz. İsterseniz de scrcpy ile de tlf ekranını zaten pc ye taşıyabiliyorsunuz

    yazılımı kurdukdan sonra 

    adb connect 192.168.1.5:5555  ile tlf un ip si ne ise bağlantı yapıp sonra da

    scrcpy    yazıp tlf ekranını  taşıyorsunuz. isterseniz tlf yerine masaüstüne taşıyıp daha büyük ekranda mouse ile oyun oynayabilirsiniz.

     

    @forjest hocam ya.... şu linux de yassaklı sitelere erişim ile anonim gezme konularında nasıl bir yardımın olabilir ?  😇

    Selamlar

    • Like 6
    • Thanks 2
  14. arkadaşım ben onların hepsini denedim. ilk resim ile anlattığım metod ile sorunu çözüp buraya konu açtım.

    akabine reset sonrası tekrar oldu. tekrar aynı işlemi yapmak isterken bu sefer base driver ı silmiş win11.. garib işleri bitmiyor... 

    elimdeki seetup exe yi ayrı dizine açtım.. ve içinden sadece inf dosyayı göstererek sorunu temelli çözmüş oldum. setup ile bir sürü disk de harcamamış oldum ve daha basit şekilde sorunu çözdüm.. ama fotolu çözüm ile sonuç alabilenler olduğu için paylaşım yaptım. daha sonra 2-3 defa restart yapmama rağmen sorun oluşturmadı.

    zaten yakında ben tamamen LİNUX e geçeceğim. 2-3 haftadır oynadığım oyunu linux de sorunsuz ve performanslı emüle edebilmek için denemeler yapıyorum. Linux de, windows haric driver ını paylaşmayan creative marka webcam imi linux sorunsuz hemde usb den mikrofonu görüp ayarlıcak derecede sorunsuz.. hemde birçok açıdan win 8.1 den de performanslı .. görsellik olarak da çok daha güzel, lisans sorunu olmadan gerçek bir işletim sistemine taşınıyorum. Win11 sadece yedek olarak duracak bir OS sadece

    yüreğine sağlık.

  15. teşekkür ederim ben zaten sorunu çözdükten sonra başkalarına faydalı olabilir diye bu konuyu açtım

    Bazen base driver lar ile sorun çözülebiliyor. bazen de bir paket ile sizdeki gibi driver dosyasını (inf) gösterip çözülüyor. Ama Win11 'in default driverı maalesef sorun çıkartıyor

     

    konu hem kendim için hemde başkaları için açıldı 🙃. yazılı kalsın 

    • Like 2
  16. bunun driver ile tam olarak alakası yok dostum

    ana kartım için son çıkan driver paketi 2015.

    Ve benzer hata sadece bana özel de değil. hem forum hemde youtude klasik driver ları yüklediği halde benzer sorun yaşayan çok fazla kişi var.

    Ama hallettim şuan hem videolar hem de discord da ses sorunum kalmadı.

    • Like 1
  17. Win11 ile ses sorunları yaşamaya başladım.

    HD içindeki video dosyalarının bazılarında efekt sesleri geliyor iken konuşma sesleri gelmiyordu. Benzer sorun Discord sohbet odasında arkadaşlarımın sesinin bazen hiç bazen de boğuk çıkması şeklinde idi. Onlar benim sesimi normal duyabilmelerine rağmen. Bu arada webden özellikle youtube vidolarında genel olarak ses sorunu olmamasına rağmen.

    İndirmediğim driver codec vs kalmadı. Yok abicim çözüm olmuyordu. Mikropsoft'un Win11 deki klasik bir sorunu imiş maalesef. Çünki çok fazla şikayet ve gördüm. Çözümü de bir o kadar kolay oldu benim açımdan. İnternetden birşey yüklemeye gerek kalmadı.

    Yüklemiş olduğunuz driver ve codecleri öncelikle silin sistemden ve yeniden başlatın. windows ne buluyor ve ayarlıyor ise onları kabul edin sonra ilerlemeye başlayalım. Gerekirse sistem de bir temizlik de yapabilirsin. Cache ve temp de birşey kalmaması iyi olur.

    Öncelikle Aygıt Yöneticisine girip "Ses, Video ve Oyun denetleyicileri" kısmından seçip özellikler kısmından driver güncelleme adımına geçiyoruz

    Daha sonra driver güncelleme kısmından ise local deki bir driver i göstereceğinizi belirtip ilerliyorsunuz. Ama yeni bir path göstermek yerine var olan yüklü driverları listeletiyorsunuz. Ve liste ekrana seçimli olarak 2 veya 3... tane alternatif driver gösterecek. Bu anakart ve üzerindeki ek kartlar ile değişken herkes için.

    Bu kısımda ufak bir sorun var, detaylandıracağım. 

    İlk önce High Definition Audio Device ı seçiyoruz. İlerleme adımı ile devam edip bizden sistemi yeniden başlatmamızı isteyecek. Tabiki ikiletmeden yapıyoruz.

    Win11 sistem açıldığında vlc gibi bir free player ile diskimizdeki video dosyasını açıp ses kontrolü yapıyoruz. Kimi arkadaşımızda 1. adımda direk olarak ses sorunu çözülebilir 2. adıma geçmeden ses sorunu bitmiş gibi devam edebilir. Ama benim gibi RealTek 898 chip kullananlarda ses sorunu çözülmez ise aynı adımı tekrar yapacağız ama bu sefer 4. resimde olduğu gibi tekrar realtek i gösterip devam ediyoruz aşamaya. Yine bizden yeniden başlatma isteyecek kabul ediyoruz.

     

    Bu metod genel olarak iş görmekte. 

    ek olarak bir kod paylaşmak istiyorum. Anakart ın model ve markasını bilmeyenler için

     

    başlat kısmından cmd yazarak komut sistemi (konsol) kısmına geçiyoruz ve burada 

    wmic baseboard get product,Manufacturer

    konudunu yazdığınızda paylaştığım şekilde marka model bilgisi gelecek. Herhangi bir driver - bios arama işlemlerinde faydalı olacaktır. Herkes kullandığı ana kart ve modelini bilmesinde fayda var 😁

     

    real-01.jpg

    real-02.jpg

    real-03.jpg

    real-04.jpg

    anakart bilgisi -1.jpg

    • Like 2
    • Thanks 1
  18. forjest, 03.09.2015 - 01:33 yazdı:

     

    Hocam, Hocam, Hocam bir soru sorabilirmiyim. Siz bu konuyu daha önce anlatmış olabilirsiniz belki ama, ben yine de sormak istiyorum

    Ben windows da sorunsuz ve ip değişmeden gezebilmek için github'daki goodbyedpi ı kullanıyorum. Ama ufakdan ARCH a taşınıyorum. githubdaki sayfasında linux için alternatif yazılımlar paylaşılmış ama ben çalıştıramadım veya linux deki çalışma mantığını anlamadım

    örnek olarak : green tunnel - zapret - dpi tunnel - power tunnel vede spoofdpi

    sanırım tamamı arch ın repo larında var. seçip kurdum ama kullanım mantıklarını veya ayarlarını anlamadığım için,

    bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz ?

  19. Merhaba

    Windows çıktığından beri birçok insan artık DOS modunda açılış yapmanın ne olduğunu bilmiyor veya hatırlamıyor. Geçenlerde anakartıma yeni bios yüklemek için ihtiyaç duydum.

    Eskiden bu işler için DİSKET kullanır idik. Geçen gün baktımda DVD bile kullanmaz olduk. Kasa temizlemesi esnasında DVD nin kablolarını söktüm  😃

    Gelelim konumuza.   USB den DOS açılışı yapmak için bize RUFUS un eski sürümü olan 1.4.1 lazım

    https://rufus.ie/downloads/

    bu adresden indirebilirsin. Exe olduğuna bakmayın kendisi RunTime bir exe

    açılan kısımdan size uygun olanı seçim USB belleğinizi uygun şekilde formatlayabilirsin.

    Ben USB yi FreeDOS şeklinde hazırlayıp boot ettim. BIOS a yeni firmware yükleyemedim. Sebebi ise.... zaten BIOS un kendi seçeneklerinde bios flashlama menüsü varmış. Dikkat etmemişim  🙃

    Unuttuklarımızı hatırlamış olduk.. Herkese lazım olur

     

     

     

    rufus-1.jpg

    • Thanks 1
  20. merhabalar

    android tlf unuzun ( yakın zamanda iphone desteği de gelecekmiş) arama - mesaj - dosya gibi erişimlerini sağlayabilirsiniz

    bunun için stode dan "phone link / telefon bağlantısı" uygulamasını indirmeniz ve akabinde bir güncelleme dosyası indirmesi gerekiyor

    o indirme tamamlandıktan sonra tlf bağlantısı uygulamasının çalışabilmesi için maalesef sizden micropsoft mail girişi yapmanız da gerekiyor. akabinde QR kod okutarak pc üzerindn mesajlar - resimler - dosyalara erişebiliyorsunuz

     

    faydalı bir uygulama. ben şahsen denemedim ama netde gezerken gördüm. sizler ile paylaşmak istedim

    tlf ile pc arasında sürekli dosya paylaşımı yapıyorsanız ve zürekli yabancı programlar yüklemek yerine mikropsoft size bu tür kolaylığı çok uzun zaman sonra sağlamı oluyor

    evet ilk DOS - windows 1 den bu güne çok uzun zaman geçti ama bazı şeylerin gelişmesi ve oturması mikropsoft dünyasında maalesef çok yavaş olmakta

     

    selamlar

     

     

×
×
  • Create New...