Jump to content

IBM’in süperbilgisayar saltanatı


trendmark

Recommended Posts

IBM’in süperbilgisayar saltanatı

2524859.jpg

Dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen Top 500 Süper Bilgisayar listesi (http://www.top500.org/) yenilendi. Yeni listedeki 500 makinenin 237’sine, yani %47.4’üne sahip olan IBM, aynı zamanda dünyanın en hızlı birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bilgisayarlarının da üreticisi olarak açıklandı.

Listeye göre, IBM Blue Gene/L, saniyede 280.6 trilyon işlem (teraflop) gücüyle, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını sürdürüyor. ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Labarotuvarı’nda bilimsel araştırmalar için kullanılan Blue Gene/L, ardından gelen 2. bilgisayardan yaklaşık 2.8 kat daha hızlı. Barselona’daki Katalonya Teknik Üniversitesi bünyesinde tıp araştırmaları için kullanılan IBM Mare Nostrum ise listeye 5. sıradan girerek, Avrupa’nın en hızlı bilgisayarı olma unvanını geri aldı. IBM’in Blade sunucularıyla oluşturduğu süper bilgisayarların listedeki adedi 145’e yükselirken, ilk 100’e giren IBM makinelerinin sayısı ise 44’e çıktı.

Enerji tüketiminde tasarruf

IBM, pek çok süper bilgisayarda da kullanılan Blade sunucuların enerji tüketimini, en yakın rakibinden %30 daha düşük seviyeye indirdi. Elektrik masrafının KW/saat başına İstanbul’da ortalama 14.5, New York’ta 15, Tokyo’da 21 ve Londra’da 23 cent olduğu günümüzde, büyük kurumların bilgi işlem merkezlerinin yıllık elektrik masrafları milyon dolarla ölçülebiliyor. %30 daha az enerji tüketiminin, özellikle büyük işletmelerin Blade sunuculara sahip olma maliyetlerini fark edilir oranda düşüreceği tahmin ediliyor.

hürriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...