Jump to content

Vatan Şairi Namık Kemal anıldı


mavikiz

Recommended Posts

47004.jpg

Tekirdağ'daki anma etkinlikleri kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Gençtan ve beraberindekiler, Tuğlalı Park'taki Namık Kemal Anıtı'na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Prof. Dr. Gençtan, daha sonra Belediye Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihe adını büyük vatan şairi olarak yazdıran ve üniversiteye adını veren Namık Kemal'i fikirleri ile anmanın en önemli görev olduğunu söyledi.

Namık Kemal'in ender bir tiyatro yazarı, kalemini kılıç gibi kullanan bir aydın olduğunu ifade eden Gençtan, ayrıca, kültür, sanat ve düşünce hayatında önemli dönüm noktası, vatan sevgisini her şeyin üstünde tutan bir vatanperver olduğunu belirtti.

Namık Kemal'in Batı edebiyat türlerini ilk defa Türk edebiyatına kazandıran bir kişi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gençtan, şunları kaydetti: ''Namık Kemal Türk insanı için bir umut, geleceğe köprü olmuştur. Namık Kemal yurdumuzda akıl, irade ve ben düşüncesini ilk olarak ön plana çıkartan ve bu doğrultuda düşünmeyi ortaya koyan, yaşama geçiren ve yaymaya çalışan bir düşünürdür. O, yenilik hareketinin en cesur ve en fedakar bir savunucusudur. Yazdığı şiir ve makalelerle halkını aydınlatmak, vatan sevgisini ve özgürlük fikrini aşılamak için çabalamıştır.''

İl Kültür Müdürü Necmettin Kurt ve Namık Kemal Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Coşan ve Araştırmacı Yazar Mehmet Serez de Namık Kemal ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Namık Kemal Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen programda, Vatan Şairi'nin hayatı ile ilgili bölümler sahnede canlandırıldı. Törene, Vali Aydın Nezih Doğan, 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Daysal, Belediye Başkanı Ahmet Aygün, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Tören sonrası Namık Kemal Evi'nde Namık Kemal Fotoğrafları Sergisi açıldı.

ÇANAKKALE

Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal, ölümünün 118. yılında, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır beldesinde bulunan mezarı başında anıldı.

Bolayır'daki tören, çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrağın göndere çekilmesiyle başladı. Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan, törende, Namık Kemal'in, gerek mücadelesi ve gerekse verdiği eserlerle büyük bir tesir meydana getirdiğini ifade etti.

Namık Kemal'in, kendisinden sonraki nesilleri de geniş ölçüde etkilediğini vurgulayan Erdoğan, ''O, edebiyatımızda insanlık için büyük önem taşıyan, 'Vatan, Millet ve Hürriyet' gibi kutsal kavramları ilk olarak açık bir şekilde eserlerinde işleyen ve yücelten, sonuçta haklı olarak 'Vatan ve Hürriyet Şairi' unvanını kazanan, gür sesli, cesur bir kalemdir'' dedi.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından, şairin hayatı anlatılarak, eserlerinden örnekler verildi. Törene katılanlar ayrıca, Gazi Süleyman Paşa'nın mezarını ziyaret ederek çiçek bıraktılar. Törene, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Sadık Çelikörz, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, askeri ve sivil yetkililer ve öğrenciler katıldı.

-NAMIK KEMAL-

Tekirdağ'da, 1840 yılında dünyaya gelen Namık Kemal'in, Şinasi'nin çıkardığı Tasvir-i Efkar gazetesinde, memleket idaresi hakkında yazdığı yazılar, aydınlar tarafından büyük beğeni kazandı. Yazılarında hükümeti tenkit eden, meşrutiyet ve inkılaplar hakkındaki fikirlerini yaymaya çalışan Namık Kemal, Sultan Abdülaziz tarafından Erzurum'a sürgüne gönderildi.

1867 yılında Avrupa'ya kaçan ve burada Türkçe bir gazete çıkaran Namık Kemal, 1870 yılında çıkan afla ülkeye döndü. İbret gazetesinde hürriyet için yazdığı şiirlerin ardından Abdülaziz gazeteyi kapatarak, Namık Kemal'i Gelibolu'da görevlendirdi. Bu görevinden istifa ederek yeniden İstanbul'a dönen Namık Kemal'in, yazdığı ''Vatan Yahut Silistre'' adlı piyesi, Gedikpaşa Tiyatrosu'nda temsil edilince yer yerinden oynadı. Midilli, Rodos ve Sakız adalarına yeniden sürgüne gönderilen Namık Kemal, Sakız Adası'nda yakalandığı zatürreden kurtulamayarak, 2 Aralık 1888 tarihinde vefat etti.

Namık Kemal, vasiyeti üzerine Bolayır beldesinde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin bulunduğu bahçede toprağa verildi.

(AA)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...