Jump to content

sanat sanat için midir? sanat toplum için midir?


mavikiz

Recommended Posts

'Sanat sanat içindir' düşüncesini savunanlar için, sanatın tek amacı vardır, o da sanatın kendisidir. Sanatın başka amacı olamaz. Başka amaca yönelen her eğilim sanatı öldürür. Sanat, ne kişisel ne de toplumsal yararı dikkate alır. Tek hedefı vardır: güzel biçimleri yaratmaktır. Herhangi başka amaca hizmet etmek, sanata yabancıdır.

Bu eğilim, 'yararlı olan her şey çirkindir', diyecek kadar ileri gider.

'Sanat toplum içindir' diyen eğilim itiraz eder: 'Sanatı da sanatçıyı da yaratan toplumdur. Toplum olmasaydı sanat olmazdı. O toplumun bir parçası olan sanatçı da toplum için sanat üretir. Sanat, toplum içindir. Nasıl ki, 'bilim için bilim', 'felsefe için felsefe' olmazsa, 'sanat için sanat' da olamaz. Dünyada her şey insanlar için vardır. Sanat, topluma faydalı olursa bir değeri vardır. Topluma hizmet etmeyen bir sanatın değeri yoktur.

Şimdi karmaşık ve zor soruyla karşı karşıyayız: Bu iki karşıt anlayıştan hangisi doğrudur? Bu iki anlayış karşısındaki tavır ne olmalı? Peki bizim duruşumuz nedir?

Marksist görüş, soruna bu ikilemin dışından bakar, bu ikilemin dışında bakalabileceğini de göstermiştir. Marksistler, bir sanatçıyı, dışa vurduğu duygu ve düşünceler yüzünden suçlamaz. Bir sanatçının neden şu ya da bu eğilimi savunduğunu inceler. Eğilimleri ortaya çıkaran koşulların nesnel bir analizini yapar.

sizin dusunceniz nedir?

Link to comment
Share on other sites

peki ya toplumcu olacağım derken sanat olabilme amacını gütmüyorsa ve baştan savma şeyler ortaya çıkıyorsa?

Link to comment
Share on other sites

Soru çok sorulmuş ve sanırım çok da cevaplanmış. Hocaların (Cami Hocalarının) bir tabiri varya hani aslında o tür bir cevap olsun. Fetva verecek kadar hoca olamadık daha..

Tabi bu konuda biraz kendimizi oraya acemi hoca olarak eriştiğimizi varsayarsak hürmet-i cevap olsun. Görüş açıklanirken önce bir bakmak lazım etrafa şöyle.. Zamanı gelmiş sanat sanat içindir diyen kişiler Türkçe'yi yerle bir etmişler. Zamanı gelmiş faydasından çok zararı dokunmuştur. (Araba Sevdası vb.)

Bir de şu açıdan değerlendirme yapalım eğer insanı faydası yoksa yazar ya da şairin kendisine de faydası yoktur sanata olmaz.

Kısa kısa yazıcam onun için fazla uzatmadan.. "Sanat toplum içindir." dedik. Niye dedik zamanı gelmiş bir toplumu bir milletin değerlerini özümseten sanat olmuştur. (M.Akif ERSOY-İstiklal MARŞI) Örnek bizden de verilir yabancı yazarlardan da.. Zamanı gelmiş ki Fransa da büyük sanatçıların (1789) etkisi tartışılmaz.

İşte bu gibi sebeplerdendir ki dilin faydası yoksa yerinde durmalı...

Fayda olmaksızın bir eser eser olma değerini taşıyamaz kii.. Bu sanat sanat içindir' i içinde taşıyanlar dahi sanatı bir fayda için kullanmışlardır. Örnek verilecek olursa en yoğun şekilde toplumu ve dili değişime geçirme faydası (fayda sayılırsa tabiki)

Teşekkürler mikrofonu veriyorum....

Link to comment
Share on other sites

peki ya toplumcu olacağım derken sanat olabilme amacını gütmüyorsa ve baştan savma şeyler ortaya çıkıyorsa?

Sanatçı diyoruz. Sanatçı elbetteki elinden çıkan esere sanat katacak. Ama sanatı katacağım diye toplumu unutmayacak. Amaç topluma bir şeyler katmak ama aklının bir köşesinde sanatla ilgili kurallar da olacak. Yoksa toplumun sorunlarına eğilme işini düz bir şekilde Köylü Mehmet Amca da yapar.

Link to comment
Share on other sites

sanat gelişmiş toplumların ruhlarını dinlendirme şeklidir. Ama hiçbirşeyi olmayan dışa bağlı özünü kaybeden toplumlar sanat hakkında söz sahibi değildirler. Önce gelişim arka plan sonra sanat. Bir web sitesi gibi eğer arka planda motorun düzgün çalışmazsa çizdiğin grafikler istediği kadar iyi olsun sadece bilmeyenler kandırılır.Önce gelişim önce eğitim önce toplumsal düzen.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...