Jump to content

İsviçre Geri Adım Attı


G3n3tiG

Recommended Posts

75116.jpg

İsviçre Dışişleri, Müslüman ülkelerden gelen tepkiler üzerine yasağı yeniden gözden geçiriyor.

Yeni minare yapımının yasaklanmasını öngören referandum dünyada tepkiyle karşılanırken, İsviçre çözüm yolları arıyor.

Bu amaçla Türkiye'den yardım isteyen İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşerek krizin nasıl aşılabileceği yönünde fikir alışverişinde bulundu. İki bakan, yeni bir referandum yapılarak yasağın ortadan kalkmasını da içeren seçenekleri ele aldı. Bakan Davutoğlu, İsviçreli muhatabına Hz. Muhammed'e (sas) hakaret içeren karikatürlerin yayımlanmasının ardından patlak veren tepkileri hatırlatarak, "Uygun tepkiler verilmezse konu bir anda kartopu gibi büyüyüp küresel bir krize dönüşebilir." uyarısında bulundu. Davutoğlu, Rey'in konunun öneminin farkında olduğunu belirterek, "Durumu düzeltme niyeti sezdim." dedi.

Ahmet Davutoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada İsviçre'de ulusal sistemin farklı olduğuna dikkat çekerek Micheline Calmy Rey ile görüşmesinde tüm seçenekleri ele aldıklarını bildirdi. Akla gelen önemli bir seçenek yeni bir referandum yapılması. Davutoğlu 100 bin karşı imza toplandığında karşı bir referandum yapılabileceğini kaydetti, ancak "Şartların olgunlaşması lazım." diye ekledi. Davutoğlu'nun aktardığına göre İsviçreli Bakan da "Tabii bu yollar açık." diyerek bu seçeneğe işaret etti. Yeni bir referandum yapılabilmesi için 100 bin imza toplanması ve referandum talebinde bulunulması gerekiyor. Bakan Davutoğlu, İsviçreli muhatabına İstanbul'daki İstiklal Caddesi'ni örnek göstererek burada cami, kilise ve sinagogların bir arada bulunduğunu kaydetti.

Bakan Davutoğlu dün AGİT oturumunda yapacağı konuşma metnini son dakikada değiştirdi. Salona girmeden önce diplomatlara metinde minare kriziyle ilgili bir bölüm olup olmadığını soran Bakan, 'hayır' cevabı alınca hemen metnin düzeltilmesini ve bu konuya atıf yapılmasını istedi. Bunun üzerine konuşmaya, yaşanan olayların AGİT'in önemli misyonlarından olan din özgürlüğüyle bağdaşmadığını anlatan bir paragraf eklendi.

ATİNA'YA CAMİ DOKUNDURMASI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsviçre'nin gösterdiği tavrı da överek Danimarka'ya çattı. "Başka ülkelerde olduğu gibi bunu bir fikir özgürlüğü olarak değerlendirmediler." diyen Davutoğlu, karikatür krizinde bu pozisyonu olan eski Danimarka Başbakanı Rasmussen'i isim vermeden eleştirdi. Referandum için "İki ucu keskin bir bıçak." nitelemesi yapan Bakan, insan haklarının referandumda oylanamayacağını kaydetti. Ahmet Davutoğlu, minare tartışmalarının Yunanistan'daki bir toplantı sırasında patlak vermesine dikkat çekti ve gülümseyerek "Tabii bunların Atina'da konuşulması önemli." dedi. Bakan bu kısa cümleyle Atina'da cami yapılmasına izin vermeyen Yunan hükümetine gönderme yaptı. Atina'da bir tek bile cami bulunmuyor.

Bu arada Bakan Davutoğlu Atina'daki görüşmelerinde Kıbrıs ve Karabağ'dan ziyade Bosna-Hersek'teki son gelişmeleri ön plana çıkardı. Fransa, Slovakya ve ABD'li yetkililerle yapılan görüşmelerde Davutoğlu konunun hassasiyetine dikkat çekti. Önceki gece geç saatlerde de önce Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile buluşan Davutoğlu sonra da Cumhurbaşkanı Haris Sladziç'i telefonla aradı.

Kaynak:

http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=97525[/CODE]

Yorum: Asıl konu isviçre bankalarında bulunan müslümanlara ve türk iş adamlarına ait yaklaşık 50 milyar £'yu bu yasa yüzünden kaybetme korkusudur.Ambargo koymak diye buna derim

Kaynak : az önce tvde izledim :D

Link to comment
Share on other sites

12 Eylül sonrası bizleri dünyaya terörist olarak tanıttıkları yetmedi, şimdi olayları artık son noktaya taşımaya çalışıyorlar. Onlar da farkında İslam'ın yayıldığının.. Avrupada dinimize duyulan ön yargı olmasa emin olun milyonlarcası din değiştirir.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...