Jump to content

Ayrı Ayrı Hardisklere Işletim Sistemi Kurma


YAGMURADAM

Recommended Posts

Değerli arkadaşlarım.Bizzat benim yaptığım ve şu anda kullandığım çift işletim sistemi kurulumunu anlatacağım.Yöntemi ve çalışma mekanizması açısından gördüklerinize göre farklılıklar olduğu için anlatıyorum.Bu anlattığım bizzat denenmiştir.Ve işletim sistemleri birbirini görmüyor.Her iki diskinde işletim sistemi kurulu bölümleri primary olarak görünüyor.

Gerekli Olanlar.

1.En az iki farklı hardisk.Anakarta bağlı olan iki hardiske ihtiyacımız olacak.

2.İki ayrı işletim sistemi cd/dvd si.

3.her zaman kullandığınız işletim sisteminin kurulu olduğu hardisk anakartın Sata1(Pata1) girişine ve xp yüklenecek hardiskte sata2(pata2) girişine takmalısınız.

Başlayalım.

Diyelim ki sizde windows7 kurulu ama xp yi de kullanmak istiyorsunuz.Ama sanal olarak veya windows7 kurulu hardiskinizin diğer bölümüne kurmadan.

Yapacağımız işlemler sırasıyla şunlardır.

1.Bilgisayarınızı kapatın.Fişini çekin.Sisteme kesinlikle elektrik gelmesin

2.İşletim sistemi yüklü hardiskinizin veri ve leketrik kablosunu sökün.

3.xp kuracağınız hardiski ayrı veri kablosu ve elektrik kablosuyla sisteme takın.

4.Şimdi bios pilini çıkarın birkaç dakika/saniye bekelyin.sistem varsayılan ayarlara dönsün.

5.Bios pilini geri takın.Bios tarihi ve diğer ayarları yapın.CD den başlatmayı 1. sıraya alın.Sonra xp cd nizi takın ve bios ayarını kaydedip çıkın.

6.Sistem xp kurulum cd si ile açılacaktır.Şimdi normal şekilde xp nizi kurun.Disk bile bölümleyebilirsiniz.Hiç sorun değil.

7.xp yi kurdunuz ve masaüstünüz geldi.Güncelleştirmeler ve donanım sürücülerinizi yükleyin.Size gerekli programları yükleyin.

8.İşlemlerinizi bitince sistemi yine kapatın ve fişini çekiniz.Bios pilini yine çıkarın ve birkaç dakika/saniye bekleyin.

9.Ana işletim sisteminizin kurulu olduğu hardiki sata/pata 1 girişine bağlayın.Elketrik kablosunu da bağlayın.

10.Şimdi bios pilini takın vr sistemi açın.Sadece cd den başlatmayı 1. sıraya alın.Ve ilk açılışta ana cd/dvd rom dan sonra anahardiskinizi 2. sıraya alın.Kaydedin ve çıkın biostan.

11.Şimdi diyelim ki xp ile açılsın istiyorsunuz.Normal durumda anahardiske kurulu işletim sistemi açılır.xp açılması için şunu yapacağız.Sistem yeniden başladığında anakart logosu olan ekran gelir.Bu ekrandan itibaren F8 tuşuna ardarda basacağız.

Bize hızlı açılış seçme ekranını getirecek.Buradan xp kurulu hardismizi seçip enter tuşuna basın.Ve karşınızda xp....

29dxnxe.jpg

Saygılarımla

Link to comment
Share on other sites

Anlatım güzel ama sadece aklıma takıldı neden bios pilini her seferinde çıkartıyoruz bende ayrı harddisklere format attım ama bios pilini hiç çıkartmadım ve sorunsuz birşekilde çalışıyordu sadece f8 tuşları ile hangi harddiski açmak istiyorsam onu seçiyordum

Link to comment
Share on other sites

Neden mi?Çünkü hardisk değişimi olunca önceki donanım bilgileri silinip yeni donanımların bios açılırken tanınması içindir.Ben öyle yaptım.Ve hiç sorun olmadan kullanıyorum.2. neden ise ben bu şekilde yaptım.Öbür türlüsünde nasıl bir durum oluşur bilemiyorum.Bios pilini çıkarmanın biosa zarar vermediğini biliyorsunuz.Altı üstü 2 kez bios pilini çıkaracaksaınız ve bir iki ufak yapıp kaydedeceksiniz.Hepsi bu.Saygılarımla

Link to comment
Share on other sites

emre053 kafa mı buluyorsunuz bizimle.Konunun başındaki açıklamayı okumadınız mı?Onları biz de biliyoruz.

Yinede bios plini cıkarmanız gerekmez hatta hddleri bile cıkarmanız gerekmez sadece takdıgınız deneteleyiciyi disable yapmak yeterlidir.

Link to comment
Share on other sites

Merhabalar,

Laptoba (tek hdd var) hem 32 bit Win7 hem de 64bit Win7 yi kurup, açılışta iki işletim sisteminden birisini seçmek mümkün mü?

2. bir hdd ye ihtiyaç varsa taşınabilir bir hdd yi esata ile noteboku bağlayarak, iki işletim sistemini kurmak mümkün mü?

Teşekkürler...

Link to comment
Share on other sites

2 Farklı Hdd 2 farklı CD DVD rom Olduktan Sonra Bunun Anlamı Ne ?? 2 Farklı İşletim Sistemi Kullanmak İstiyen Varsa Ki Diğerini Geneli Öğrenim Amaçlı Kuruyor ör: xp Kullanıcısı İse Pardus,Ubuntu.vs Sistemleri Denemek Öğrenmek İçin Wirtualbox Sanal Makineyi Kullanırım 1 Hd 1 DVD Veya Cd Rom Kara Girerim ..Konu İçin Yinede Sağol..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...