Jump to content

Bor Üretimi


BrightBlade

Recommended Posts

Hep derdikye Türkiye bor madeni bakýmýnda dünyanýn %72sine sahip ama üretim olmadýðýndan deðerlendirilemiyor. Artýk bu durum tarihe karýþtý. Bor üretiminde ilþk sýraya geçtik. Farkýnda olmasakda kabul etmesekde Türkiye Çinden sonra en hýzlý geliþen ülke. Devletin yönetiminden ne kadar þikayetçide olsak koalisyonsuz yönetimin etkilerinin ne kadar çabuk olduðunu görüyoruz. Bunun içindir ki tek baþýna iktidar olacak birilerini seçmek ileriye dönük iyi bir adým.. Buyrun haberi okuyun...

10F549515F32F14FBD8B91E4b.jpg

Bor üretiminde ABD'yi geride býraktýk

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sini barýndýran Türkiye, bor üretiminde de ABD'yi geride býraktý. Eti Maden Ýþletmeleri Genel Müdürü Orhan Yýlmaz, ''üretim, satýþ miktarlarý ve karlýlýkta borda dünyanýn sayýlý ülkeleri arasýnda yer alan ABD'nin önüne geçmeyi baþardýk'' dedi.

Yýlmaz, Roskill'in The Economisc Of Boron (2006) yayýnýný da referans gösterip, 2005 yýlý gerçekleþmeleri ile dünya bor üretim ve ihracat pazarýný elinde bulunduran ABD'nin önüne geçtiklerini belirterek, ''Türkiye bu konuda artýk lider ülke konumuna geldi. Üretim, satýþ miktarlarý ve karlýlýkta ABD'yi geride býrakarak borda bir zoru baþardýk'' diye konuþtu.

''ÜRÜNLERÝMÝZ

YOK SATIYOR...''

Bor üretiminde mevcut kapasite ile gelen talepleri karþýladýklarýný, üretimlerinin tamamýný sattýklarýný, ürünlerinin ''yok'' sattýðýný bildiren Yýlmaz, bor ürünlerinde talepleri karþýlamak amacý ile mevcut tesislerde kapasite artýrýmýna yönelik projeler ile ürün çeþitliliðini artýrmaya yönelik katma deðeri yüksek yeni rafine bor ürünleri projelerini gündemlerine aldýklarýný ve yatýrým sürecinin hýzla devam ettiðini belirtti. Yýlmaz, borda yapýlacak modernizasyon ve yeni tesis yatýrýmlarý önümüzdeki 3 yýl içinde tamamlanarak üretim ve satýþ kapasitesi de büyük oranda artýrýlacak.

2006 ÜRETÝMÝ 1 MÝLYON TONU AÞACAK

Rafine bor ürünleri üretiminde 2005 yýlýný ''atýlým yýlý'' olarak nitelendiren Yýlmaz, kuruluþun 2002 yýlýndaki rafine bor ürünleri üretim kapasitesinin 730 bin ton olduðunu hatýrlatarak yüzde 60 kapasite kullaným oraný ile ancak 436 bin ton üretim gerçekleþtirildiðini söyledi. Günümüzde ise, Eti Maden Ýþletmeleri rafine bor ürünleri üretim kapasitesinin 831 bin ton olmasýna raðmen 2005 yýlýnda kurulu kapasitenin de üzerinde 923 bin ton rafine bor üretimi gerçekleþtirildiðini ifade eden Yýlmaz, 2006 yýlýnda ise rafine bor üretiminin 1 milyon ton düzeyine çýkarýlacaðýný ve böylece rafine bor üretiminde 2002 yýlýna göre yüzde 135 oranýnda bir artýþ saðlanacaðýný vurguladý.

BORDA SATIÞ HEDEFÝ 600 MÝLYON DOLAR

Bor ürünleri ihracatýnýn 2002 yýlýnda 186 milyon dolar düzeyinde gerçekleþtiðini hatýrlatan Yýlmaz, bu tutarýn 2005 yýlýnda 300 milyon dolar olduðunu, 2006 yýlýnda ise 360 milyon dolar düzeyinde olacaðýný söyledi. Yýlmaz, yeni tesis ve kapasite artýrýmý yatýrýmlarý ile bor satýþlarýnýn 2010 yýlý sonrasý 600 milyon dolar düzeyine çýkarýlmasýnýn hedeflendiðini belirterek, bu konuda çeþitli kamu kurum ve kuruluþlarý ile iþbirliði yaptýklarýný belirtti. Yýlmaz, özellikle makine teçhizat temini konusunda Türkiye Þeker Fabrikalarý ve Temsan Genel Müdürlüðü ile iþbirliði yaptýklarýný belirterek modernizasyon için gerekli olan ekipmanlarýn çok düþük maliyetle söz konusu kuruluþlara imal ettirildiðini sözlerine ekledi.

DÜNYA BOR REZERVLERÝ

Bilindiði gibi, dünya bor rezervlerinin büyük bölümü Türkiye'de bulunuyor. Eti Maden Ýþletmeleri Genel Müdürlüðünce 2002 yýlýnda baþlatýlan Bor Master Arama Projesi kapsamýnda yapýlan sondaj çalýþmalarý sonucunda 2 milyar ton olan bor rezervlerinin 1 milyar ton artýrýlarak 3 milyar ton düzeyinde olduðu saptanmýþtý. Bu miktar dünya bor rezervinin yüzde 72'sine karþýlýk geliyor. Rezerv bakýmýndan Türkiye'yi ABD, Rusya ve Çin izliyor. Ayrýca Latin Amerika ülkelerinden Arjantin, Þili, Bolivya ve Peru'da bor rezervleri bulunuyor.

(AA)

Link to comment
Share on other sites

Bor madenlerinden biri bizim memlekette üretim yýlan hikayesine dönmüþtü. En son baþýna bir Amerikan mühendis geçmiþti ondan sonra ne oldu ne bitti haberim yok. Ama bu madenin deðeri çok yüksek bir çok maddenin ana malzemesi. O yüzden ekonomiye büyük etki yapacaðýna ayrýca kurulan fabrikalarýn bir çok kiþiyi iþ sahibi yapacaðý için önem vermek gerek. Saðol haber için.

Link to comment
Share on other sites

bu çok güzel bir geliþme bor çok önemli bir kaynak ve türkiyede buna benzer çok cevher var yeraltýnda inþallah türkiye zamanla bunlarýda kullanmaya baþlar ayrýca mit ten ayrýlmýþ kiþilerin bazý açýklamalarý vardý türkiyenin bazý yönetimleri dýþ ülkelerle özellikle abd ile gizli anlaþmalar imzalayarak bu madenleri kullanmýyordu ve bir görevli bu anlaþmalardan birinin 2006 yýlýnda süresinin dolduðunu söylemeiþti bu bor olmasýn :)

Link to comment
Share on other sites

O anlaþmalar gizli deðil aslýnda. Þöyle ki; madeni çýkartmak için MTAya bordan üretim yapan amerikan kaynaklý firmalar, mekanik aletler karþýlýðýnda üretimin opsiyonlu olarak sadece onlar tarafýndan yapýlmasýný istediler. Bu istekre kabul gördü doðal olarak. Durum bundan ibaret. Yakýnda uranyum çýkartmayada baþlýyor Türkiye. Petrol içinde petronas 9 büyük rafieri yapacak.

Daha ne olsun :D Bundan sonra seçilen hükümet baya bi rahata erecek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...