Jump to content

Windows 11 Moment 5 2024'ün Başlarında Geliyor


cmlacla
 Share

Recommended Posts

Windows 11 için 5. an güncellemesinin Şubat 2024'te kullanıma sunulması bekleniyor.

Microsoft, Windows 11 için "Moment 5" veya "24 Şubat Anı" olarak da bilinen bir sonraki Windows 11 özellik düşüşünü 2024'ün başlarında sunmaya hazırlanıyor. Bu özellik düşüşü, önceki an güncellemeleriyle karşılaştırıldığında kapsam olarak çok daha küçük olacak. Öncelikli odak noktamız, işletim sistemini Dijital Piyasalar Yasası (DMA) ile uyumlu hale getirmek için gerekli değişiklikleri yapmaktır .

Bununla birlikte, Şubat sonu veya Mart 2024 başında kullanıma sunulmasını beklediğimiz Moment 5 güncellemesiyle birlikte bir dizi yaşam kalitesi iyileştirmesi de gelecek. Microsoft, Windows 11'in yerleşik erişilebilirlik özelliklerinden bazılarına yükseltmeler üzerinde çalışıyor. , Windows 365 bulut PC entegrasyonunda iyileştirmeler ve Widget Panosundan ve Bing'den Windows Arama bölmesinden haberleri kaldırma yeteneği.

Önceki Moment güncellemelerinde olduğu gibi, Moment 5 de Windows Update aracılığıyla toplu bir güncelleme olarak sunulacak ve muhtemelen Şubat ayının sonlarında isteğe bağlı bir önizleme güncellemesi olarak kullanıma sunulduktan sonra Mart 2024 Salı Yaması sürümüne dahil edilecek. Moment güncellemeleri sonsuza kadar isteğe bağlı değildir; bu nedenle, manuel olarak talep etmediğiniz takdirde Windows Update, Moment 5 güncellemesini sonunda otomatik olarak yükleyecektir.

Moment 5 yalnızca Windows 11 sürüm 23H2 çalıştıran kullanıcılara sunulacak; yani en son özellikleri istiyorsanız, henüz yapmadıysanız önce Windows 11 sürüm 22H2'den yükseltme yapmanız gerekecek. Hudson Valley kod adlı bir sonraki büyük işletim sistemi güncellemesi yılın ilerleyen aylarında piyasaya sürüleceğinden , Moment 5'in 2024'te Windows 11 kullanıcıları için son Moment güncellemesi olması bekleniyor .NEL GÜNCELLEMELEWindows 11 An 5

Tablet kullanıcıları artık doğrudan herhangi bir metin kutusuna mürekkep yazabilir.(Resim kredisi: Microsoft)

Windows 11 için Moment 5 güncellemesi, işletim sistemindeki metin kutularına doğrudan mürekkep yazma yeteneği gibi bir dizi yaşam kalitesi iyileştirmesini de beraberinde getiriyor. Bu, diğer platformların bir süredir sahip olduğu bir özelliktir ve şimdi nihayet Windows'a geliyor. Bu, artık bir şeyler yazmak için özel bir el yazısı paneline girmenize gerek kalmadığından, işletim sistemini dijital kalemle kullanmayı çok daha kolaylaştırıyor.

DMA'ya uyum sağlamak amacıyla işletim sisteminde yapılan değişikliklerin bir parçası olarak Microsoft, daha da fazla kutu içi uygulamayı kullanıcı tarafından kaldırılabilir hale getiriyor. Bu uygulamalar Edge, Cortana, Kamera ve Fotoğraflar'ı içerir. Evet, bu, ilk defa, kullanmayı düşünmediğiniz bir şey olması durumunda Edge tarayıcısının kaldırılabileceği anlamına geliyor.

Aynı doğrultuda Microsoft, Windows Arama bölmesini birlikte çalışabilir hale getiriyor; bu, Google veya Yahoo gibi üçüncü taraf arama sağlayıcılarının, kullanıcıların isterlerse Bing'den başka bir arama sağlayıcısına geçiş yapmasına olanak tanıyan Windows Arama bölmesi için bir eklenti oluşturabileceği anlamına geliyor. Şu anda bu özellik ve Microsoft Edge'i kaldırma yeteneği, Avrupa Ekonomik Alanı'nda (AEA) Moment 5 çalıştıran Windows 11 bilgisayarlara özeldir.

İşletim sisteminin başka bir yerinde Microsoft, aslında AirDrop olan ancak Windows PC'ler için olan inanılmaz derecede kullanışlı Yakın Paylaşım özelliğinde bazı değişiklikler yapıyor. Yakındaki Paylaşım artık "kolay ad" desteğine sahiptir; bu, Yakınlardaki Paylaşım menüsünde bilgisayarınıza "Zac'in Dizüstü Bilgisayarı" gibi daha okunaklı bir ad verebileceğiniz anlamına gelir. Bu, başka bir bilgisayar Yakındakilerle Paylaş özelliğini kullanarak sizinle bir dosya paylaşmaya çalıştığında görünecektir. Microsoft ayrıca Moment 5 güncellemesiyle aktarım hızı iyileştirmelerini de öne sürüyor.

Windows 11 An 5

Artık PC'nize Yakındaki Paylaşım için kolay bir ad verebilirsiniz.(Resim kredisi: Microsoft)

Microsoft ayrıca, Bing'den günün arka planını çeken Windows Spotlight özelliğinin Moment 5 güncellemesinden itibaren varsayılan duvar kağıdı ayarı olarak ayarlanacağını da söylüyor. Bu ayar yalnızca yerleşik Windows duvar kağıtlarından birini kullanıyorsanız etkili olur; özel bir duvar kağıdı kullanıyorsanız Windows Spotlight seçeneği otomatik olarak değiştirilmez. 

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Copilot lansmanından sonra ilk Windows 11 özelliğinin kullanıma sunulması, bu özellik için bir takım iyileştirmelerle birlikte geliyor. İlk olarak, Copilot artık "çıkarılabilir", bu da uygulamaların Copilot kenar çubuğunun yanında görünmeye zorlanmak yerine altında bulunmasına olanak tanır. Copilot arayüzü artık Windows ALT+SEKME menüsünde de görüntüleniyor ve klavye kısayolunu kullanmaya hızlı ve kolay geçiş yapılıyor. Copilot artık birden fazla ekranda da çalışıyor, böylece dilediğiniz yerde açabilirsiniz. 

Son olarak Microsoft, Hızlı Ayarlar panelindeki yayınlama menüsünde küçük değişiklikler yapıyor; bu, özelliği daha önce kullanmamış yeni kullanıcılara artık daha iyi açıklayacak. Microsoft ayrıca, işletim sistemi kullanıcının birden fazla uygulama penceresi arasında sürekli geçiş yaparak çoklu görev yaptığını algıladığında Cast özelliğinin kullanılmasını önerecektir. 

Ve Başlat menüsündeki "Tüm uygulamalar" düğmesi artık yalnızca "Tümü" olarak değiştirildi.Windows 11 widget panosu ayarları

Yeni Widget Panosu ayarları paneli.(Resim kredisi: Microsoft)

Microsoft, DMA'ya uyum sağlamak için Windows 11'deki Widget Panosu'nda çeşitli değişiklikler yapıyor. En büyük değişiklik, Widget Panosu içindeki Microsoft News entegrasyonunu devre dışı bırakma yeteneğidir; bu, kullanıcıların Pano ayarlar sayfasındaki "Microsoft Start" haber akışını doğrudan kapatmasına olanak tanır.

Bu, kullanıcıların ilk kez Pano'da yalnızca widget'lara dayalı bir düzeni kullanmayı seçebilecekleri anlamına gelir; bu, işletim sistemi aracılığıyla size sunulan en son haber başlıklarını umursamayanlar için mükemmel bir haber. 

Şirket, Microsoft Start'ı devre dışı bırakabilmenin yanı sıra Widget Board'u birlikte çalışabilir hale getiriyor; bu, üçüncü taraf haber hizmetlerinin Widget Board ile entegre olan bir eklenti oluşturabileceği anlamına geliyor. Örneğin, Google News veya Apple News, Windows Widgets Board için destek oluşturabilir ve kullanıcılar, bu hizmetleri Microsoft News yerine tercih etmeleri halinde bu eklentiyi yükleyebilirler.

Diğer bazı DMA değişikliklerinden farklı olarak bu değişiklik evrensel görünüyor; bu, ona erişmek için AEA bölgesinde olmanıza gerek olmadığı anlamına geliyor.

Windows 11 An 5

Not Defteri artık uygulamanın alt kısmındaki karakterleri sayıyor.(Resim kredisi: Windows Merkezi)

Moment 5 güncellemesiyle birlikte kutu içi uygulamalarda da daha fazla iyileştirme yolda. Artık uygulamanın alt kısmında bir karakter sayımı içeren Not Defteri ile başlıyoruz. Artık belirli dosya türlerine sağ tıklandığında içerik menülerinde oldukça düzgün bir "Not Defteri ile Düzenle" kısayolu da görünüyor.

Microsoft Store ayrıca indirilmesi gerekmeyen anlık oyunları oynamanıza olanak tanıyan yeni bir "Arcade" sekmesiyle güncellendi. Oyunlar oldukça basittir, ancak bir dosyanın indirilmesini veya işlenmesinin bitmesini beklerken birkaç dakika geçirmek için harikadırlar.

Uygulama ayrıca, Mağaza ana sayfasında bir uygulamanın üzerine geldiğinizde görünen daha zengin bir arayüz gibi bazı yaşam kalitesi iyileştirmeleri de kazandı. Uygulama artık daha hızlı başlatılıyor, böylece favori uygulamalarınızı daha hızlı indirmeye başlayabilirsiniz.Windows 11 An 5

(Resim kredisi: Microsoft)

Microsoft, Windows 365'i Windows 11 işletim sistemine entegre etme konusunda çalışmaya devam ediyor. Microsoft, Moment 5 ile bu deneyimi geliştirmek için daha ileri adımlar attı; örneğin bir kuruluşa, Cloud PC kimlik bilgilerini giren çalışanlar için oturum açma sayfasını kendi logolarıyla özelleştirme yeteneği eklendi.

Ayrıca Görev Görünümü'nde, kullanıcıların yerel Windows 11 masaüstünü kullanırken Bulut PC'leriyle bağlantısını kesmelerine olanak tanıyan yeni bir bağlantı kesme düğmesi de bulunuyor. Bulut PC'de artık doğrudan Başlat menüsünde sizi yerel masaüstünüze geri döndürecek bir bağlantı kesme düğmesi de bulunuyor.

Görev Görünümü artık yerel masaüstleriniz veya Bulut PC'niz arasında geçiş yaptığınızda Görev Çubuğunun hemen üzerinde açılacak göstergelere de sahip. Ayrıca kullanıcılar artık bir Bulut PC'ye bağlandıklarında yerel cihaz ayarlarını, Bulut PC Windows Ayarları uygulamasında yerel Windows Ayarları uygulamasını açmaya yönelik özel bir düğmeyle daha kolay yapılandırabilirler. 

Son olarak Microsoft, Windows 365 Önyükleme için Özel Mod adı verilen yeni bir mod başlatıyor; bu mod artık Windows 365 Bulut PC'nize şirkete ait belirlenmiş cihazınızdan önyükleme yapabiliyor. Windows 11 oturum açma ekranından Windows Hello for Business gibi parolasız kimlik doğrulama yöntemlerini kullanarak Windows 365 Bulut PC'nizde sorunsuz bir şekilde oturum açabileceksiniz. Bu mod aynı zamanda, oturum açmak için profilleri zahmetsizce değiştirmek, kullanıcı adınız ve parolanızla kişiselleştirilmiş deneyim, kilit ve oturum açma ekranında resim görüntülemek, kullanıcı adınızı hatırlamak ve daha fazlası için hızlı hesap değiştirme deneyimiyle birlikte gelir.

Windows 11 An 5

(Resim kredisi: Microsoft)

Son olarak Microsoft, Windows 11'de yerleşik bazı erişilebilirlik özelliklerinde daha fazla iyileştirme yapıyor. Başlangıç olarak, Sesli Erişim artık birden fazla monitörü destekliyor; bu, işletim sisteminizde ana monitörlerinizin ötesinde sesinizi kullanarak gezinebileceğiniz anlamına geliyor. şimdi göster. Ayrıca Microsoft, Fransızca (Fransa), Fransızca (Kanada), Almanca, İspanyolca (İspanya) ve İspanyolca (Meksika) olmak üzere daha fazla dil için destek ekliyor.

Sesli Erişim ayrıca, etkinleştirmek için sesinizi kullanan özel komutlar oluşturmanıza olanak tanıyan "sesli kısayollar" adı verilen yeni bir özellik de kazanıyor. Sesli erişim etkinleştirildiğinde "ne diyebilirim" diye bağırmanız ve açılan pencerede "ses kısayolları" sekmesini seçmeniz yeterlidir. Buradan, özel bir cümleye dayalı bir eylem oluşturabilir ve sesli erişim uygulaması tarafından sağlanan çeşitli eylemler arasından seçim yapabilirsiniz.

Örneğin, belirli bir dosyayı açan bir ses kısayolu ayarlayabilir ve bu kısayola "favori dosyamı aç" komutunu verebilirim. Sesli Erişim, bu sözcükleri her söylediğinizde belirttiğiniz dosyayı açacaktır. Oldukça temiz!

Anlatıcı ayrıca, yeni doğal sesleri indirmeden önce önizleme yeteneği de dahil olmak üzere bazı güncellemeler alıyor. Anlatıcı artık uygulamaları açmak, metin dikte etmek ve ekrandaki öğelerle ses kullanarak etkileşimde bulunmak için sesli erişimi de kullanabilir. "Daha hızlı konuş" ve "sonraki satırı oku" gibi komutlar artık sesli erişimle birlikte çalışıyor. 

Kaynaklarıma göre bir sonraki Windows 11 Moment güncellemesinin Şubat başında tamamlanması bekleniyor ve dağıtımın birkaç hafta sonra başlaması planlanıyor. Microsoft dahili olarak bu özelliğin "Şubat 2024 Anı" olarak adlandırıldığını da söylüyor; bu da özelliğin Şubat ayında genel kullanıma sunulacağı anlamına geliyor. 

Kaynak

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Windows 11 23h2  son sürümü stabili zaten pek güncellenecek  gibi durmuyor.

:Muhtemelen Win11 eski alışkanlıklar iin son IS olabilir çünkü ms bütün sistemi buluta taşımak istiyor gibi.

Bulut ve yapay zeka temelli is'ler geliyor. Msnin aple den en büyük espirisi kullnıcısız dımdızlak kurulmasıydı ama git gide hesap girşi kullnıcı kayıt zorlaması vs ile gitgide apleye benzedi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...